Læsetid: 8 min.

En oase af nydelse

San Diego er et ufortjent overset ferieparadis - Californiens næststørste by har meget mere at byde på end Los Angeles, deriblandt de fabelagtige strande, som the Beach Boys synger om
San Diego er et ufortjent overset ferieparadis - Californiens næststørste by har meget mere at byde på end Los Angeles, deriblandt de fabelagtige strande, som the Beach Boys synger om
Moderne Tider
5. september 2008

Havde deres by en mindre perfekt beliggenhed, var den velsignet med et mindre vidunderligt klima, og var det tiltrækkende parallelunivers i form af verdens største spansktalende land længere væk end en sporvognsbillet til 2 dollar - så ville man ikke kunne fortænke indbyggerne i San Diego i at være frustrerede. Måske så frustrerede, at de kunne blive nødt til at indtage endnu en cocktail i solnedgangen fra friluftsbaren med det passende navn Altitude (højde) - den ligger små 100 meter over gadeplan. Her, fra toppen af Marriott Hotel, kan man hver dag se solen synke ned i Stillehavet i en diset farvesymfoni og fundere over San Diegos milde fortrydelse over miskendt status.

Californien er den rigeste stat i verdens mest velhavende land, og San Diego er blandt dens mest overdådige attraktioner. Alligevel må San Diego stå tilbage for Los Angeles i henseende til både størrelse og indbyggertal og tåle den yderligere irritation, at rigtig mange tilrejsende ligger under for den vildfarelse, at det er den langt højere profilerede San Francisco, der er Californiens næststørste by (faktisk Frisco kun nr. 4, efter San José). Stakkels San Diego er gemt af vejen, helt nede ved den mexicanske grænse, hvor Californien ender. Ikke desto mindre var det her, at statens historiske vugge stod.

Flådebasen

Point Loma kaldes dette sted - et sparsomt bevokset klippefremspring, der danner spidsen af den halvø, som krummer sig i retning mod uret fra San Diego down town. Her var det, at kaptajn Juan Rodriguez og hans mænd gik i land den 28. september 1542 og gjorde krav på hele kysten i den spanske trones navn. Hans statue på stedet er et glimrende udgangspunkt for at danne sig et geografisk overblik over denne by, der burde være selvskreven til en plads i den globale superliga over verdens mest storslåede kystbyer sammen med Sydney, Hong Kong - og ja, San Francisco.

Centrums stål- og glas-skyline dominerer horisonten i øst. I forgrunden ses den store flådebase, som er hjemhavn for USA's Stillehavsflåde. Længere nede mod syd ligger badebyen Coronado og bag den verdens mest travle internationale grænse, hvor USA møder Mexico og splatter ud i en Tequila Sunrise. Nordpå strækker sig en perlerække af strande op ad kysten med navne, der lyder som var de taget fra The Beach Boys' sangbog - hvad mange af dem også er. Og mod vest? Ja, mod vest ligger såmænd verdens største hav.

I et par århundreder efter, at Cabrillo var anduvet, forblev Californien noget af en ravnekrog - det var først i 1849, at det blev opdaget guld i forførerisk store mængder. Dog begyndte Spanien i slutningen af 1700-tallet at frygte for indfald fra russerne, som opfattede Nordamerikas vestkyst som Sibiriens baggård. Spanierne sendte derfor en 'hellig' ekspedition fra Mexico for at fastslå sit ejerskab over territoriet og etablere en vej gennem Californien.

Manden, som fik betroet denne mission, var Junipero Serra, en franciskaner-munk fra Mallorca, som oprettede en katolsk bosættelse nogle få kilometer øst for det nuværende bycentrum. Man kan gå på opdagelse i Serras spartanske bolig,opført omkring 1774 blandt et kompleks af religiøse bygninger, der markerer begyndelsespunktet for Californiens oprindelige landevej, Camino Real, som løber 950 km nordpå og forbinder 21 missionsstationer.

San Diego Zoo

San Diegos globale ambitioner er tydeligst udstillet i Balboa Park, der har taget navn efter en anden spansk eventyrer, Vasco Núñez Balboa. Denne ekstravagante samling af arkitektur, havekunst og vildnis begyndte som et stykke kommerciel opportunisme. Da Panamakanalen åbnede i 1914, var det bystyrets ønske at demonstrere, hvordan genvejen mellem Atlanterhavet og Stillehavet havde sat San Diego på landkortet, så man indviede en udstillingspark og opkaldte den efter den første europæiske opdagelsesrejsende, der så Stillehavet - det gjorde han fra en bjergtinde i det nuværende Panama.

Parklivet bliver næppe bedre end her. San Diego har lånt de bedste ideer fra hele verden, såsom Washington DC's koncept om en boulevard kantet med kunstmuseer til en kopie af Alcázar-haverne i Sevilla. Og foretrækker man vild californisk natur forefindes også en over 250 hektar stor vildmark med gode chancer for at fare vild, midt i USA's ottendestørste by. Husk imidlertid, før De tager chancen, at lægge mærke til et sted, der optræder på coveret af det måske smukkeste popalbum, der nogensinde er udgivet.

Da The Beach Boys i 1966 ledte efter det motiv, der kunne give de bedste vibrationer til coverdesignet på deres mest suveræne lp, Pet Sounds, var det San Diego Zoo, der gav svaret. Om det bugter sig, sprinter, hopper, flyver, plasker eller blot sidder og gumler, kan man sandsynligvis finde dyret her i en zoologisk have, der er næsten et århundrede gammel og stadig en af verdens bedste. På en gennemsnitsdag er der dobbelt så mange besøgende som de dyriske beboere, der tæller kæmpepandaer, isbjørne, orangutanger og 800 andre arter.

Kultur i parken og kreaturer i zoo kan være fint nok, men gælder det gourmetoplevelser bør man sætte kursen imod downtown, f. eks. til et sted, der er viet mindet om en anden musiklegende, Jim Croce. For et halvt liv siden - i 1973 - havde jeg det held at se sangskriveren optræde live. To måneder senere blev han dræbt ved et flystyrt. Han og hans kone, Ingrid, havde gjort San Diego til deres hjem. Ingrid er her stadig og har etableret byens mest feterede restaurant, Croce's, der leverer sine egne dristige tolkninger af det californiske og mexicanske køkken og ligger i bymidten, der på grund af sin stedvis victorianske smede-jernsudsmykning har fået tilnavnet Gaslamp Quarter.

Først måtte Ingrid Croce imidlertid stå op imod sex og stoffer. For 20 år siden var det nemlig stort set umuligt at finde andet i den historiske bykerne. Det er ikke mindst takket være Croces indsats, at området er blevet forvandlet til et af de hyggeligste kvarterer i hele Californien, der snildt kan måle sig med det bedste fra Frisco. Højdepunkterne omfatter William Heath Davis House, et New England-hus, som er blevet pillet ned og genopført efter at være fragtet med skib rundt om Cap Horn og nu huser et museum, og Horton Grand Hotel, der som en tidsmaskine fører besøgende tilbage til 1930'erne og rummer et kinesisk museum i foyeren. De øvrige smukke røde murstensbygninger i Gaslys-kvarteret tilbyder ikke længere tatoveringer og prostituerede - de huser nu inspirerende livsstilsbutikker som Le Travel Store, der er det perfekte sted at blive udstyret til ethvert eventyr syd for grænsen fra Tijuana til Ildlandet. Gå heller ikke glip af The Cheese Shop, en delikatessebutik, der serverer hurtig, nærende og billigt frokostmåltid.

De store skibe

En anden glædelig overraskelse i downtown San Diego er de rige shoppemuligheder. Det er muligt, at butikscentre i udkanten af de fleste andre amerikanske storbyer har udsuget det kommercielle liv fra bycentrene, men i San Diego besluttede man klogeligt at opføre et førsteklasses et af slagsen midt i byen.

San Diego blev bygget på international handel, og Flådemuseet hylder søfartsbyens store fortid. Hovedattraktionen er Star of India, som blev søsat fra Isle of Man i 1863 som emigrantskib til den nye verden og i dag er det ældste skib i verden med en fast sejlrute.

Et endnu mere imponerende stykke maritim historie finder man ved havnefronten. Panamakanalen åbnede samme år, som Første Verdenskrig brød ud, men det var først, da Anden Verdenskrig sluttede, at der blev bygget et skib, som var for stort til at passere gennem kanalen, og her ligger hun, hangarskibet USS Midway.

Igennem et årti forblev hun verdens største fartøj og hun var med i både Korea-krigen, Vietnam og Første Golfkrig. Siden 2004 har hun været en af San Diegos største attraktioner og fortalt sin egen insiderhistorie om at være en kæmpe krigsmaskine. Man får et levende indtryk af, hvordan livet om bord var for besætningens 4.500 mand, hvor op til 300 måtte deles om en enkelt sovesal. For at matche skibets vældige dimensioner er der ved kajen rejst en gigantisk statue af en flådesoldat, der løfter sine kæreste i vejret og krammer hende.

Kun Gud ved, hvad der er blevet af Beach Boys' Sloop John B nu om stunder, men er man til en fornøjelig sejltur, så tag fra centrum og til Coronado på halvøens yderste tange med San Diego Bay Ferry. San Diego storkommune tæller i alt 33 strande offentlige strande, hvoraf en del af med i Beach Boys' sangtekster, men de mest attråede er dem, der ligger ved Hotel del Coronados aristokratiske bygning.

Da hotellet åbnede i 1888, var det væsentlige salgsargument snarere, hvad man ikke kunne finde, end hvad man kunne. "Ingen ekstrem hede, ingen moskitoer, ingen malaria," var løftet i Del, som hotellet bare kendes i folkemunde. Nyankomne blev indviet i badeferiens kunstart og opmuntret til denne livsform ved vers som Oh, sleeper, do not lenghten night/By wasting early morning light/On idle dreams with eyes shut tight/When fairy pictures wait your sight/Arise and watch the sunbeams play.

Man kan finde denne epistel i Dels' eget museum, og hotellet har tilmed tilknyttet en officiel historiker. Også et kartotek over de gæstende berømtheder har man - den mest berømte er nok Marilyn Monroe, som boede her under optagelserne til Ingen er fuldkommen for snart et halvt århundrede siden, men også Bill Clinton, Madonna og Humprey Bogart har været her. Man skal være ganske velbeslået for at logere her, men mindre kan også gøre det: Man kan nøjes med at nyde hotelrestaurantens morgenbuffet til 22 dollar kuverten.

Værd at se i Coronado er også L. Frank Baums private hjem - det var Baum, som skabte filmen Troldmanden fra Oz. En snoet vej af gule mursten fører til dette nette, koncise, fritliggende hus, og skønt det nu er et privat hjem, er de nuværende ejer med på at hylde Dorothy, filmens hovedperson - på dørmåtten findes et par rubinrøde sutsko. Kansas er dette dog ikke.

Som man vil konstatere efter at have tilbragt et par dage i San Diego, er det ikke så galt endda at være den næststørste by i den mægtigste stat i verdens stærkeste nation, især ikke når den by, der indtager førstepladsen, hverken har udseende eller beliggenhed med sig. I ved, hvad jeg taler om, LA selvfølgelig. Jeg vil til hver en tid foretrække San Diego som en oase af nydelse mellem ørkenen og havet.

paradsok@informatoin.dk

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her