Læsetid: 5 min.

Robinho og sheiken fra Manchester

Køb! Jo, de laver humanitær ravage, men de leverer saftsusemig også formidabel underholdning, de nyrige oliesheiker fra Dubai og omegn. For eksempel har Manchester Citys nye ejer, Sulaiman Al-Fahim fra Abu Dhabi United Group, bedyret en aggressiv indkøbspolitik for de kommende sæsoner, der ifølge planen inkluderer ikoner såsom Uniteds Cristiano Ronaldo, Liverpools Fernando Torres og Madrids Ruud van Nistelrooy
Paradoks. Bernhard Kouchner er stadig medlem af socialistpartiet. På sin ministerpost har han frie hænder til selv at skabe sin profil i den borgerlige regering. Det er paradoksalt nok den frihed, der har skabt et nært og professionelt forhold til præsident Sarkozy.

Paradoks. Bernhard Kouchner er stadig medlem af socialistpartiet. På sin ministerpost har han frie hænder til selv at skabe sin profil i den borgerlige regering. Det er paradoksalt nok den frihed, der har skabt et nært og professionelt forhold til præsident Sarkozy.

Jean-Paul Pelissier

Moderne Tider
13. september 2008

Når tankerne går til forrige mandags forrykte transfer-slutspurt i fodboldens verden, kunne man fristes til at skifte mottoet "jeg vil være kalif i stedet for kaliffen" ud med et mere tidssvarende udtryk. Noget i stil med "æv bæv, min fodboldklub er da bare større end din!". Real Madrids Robson de Souza - i kortform Robinho - var ellers længe ventet til Roman Abramovich's Chelsea, men blev i sidste øjeblik overbudt af parvenuerne fra Manchester City. Pris: lige knap 400 millioner kroner. Og efter nervepirrende tovtrækkeri - ikke mindst i medierne - hvor snart den ene, snart den anden klub forsøgte at udmanøvrere hinanden, endte den tidligere Tottenham-forward Dimitar Berbatov med at trække i den rød-hvide United-dragt. Her skulle Glazer-familien diske op med 250 millioner.

På rov efter brasilianere

Episoden med de nyrige oliesheiker, der går på rov efter brasilianere og andet godtfolk i Vesten for at brande deres fremmede entrepriser, ligner en vittighed i stil med at spørge, hvor man kan uddanne sig til verdenshersker, eller bralrende prissætte et stereoanlæg til en milliard million. Eller købe Michelin-restauranten, fordi det er hurtigere end at spørge tjeneren om mere salt til steaken. Og så kan det godt være, at erfarne branchefolk som Manchester Uniteds Alex Ferguson og Real Madrids Ramón Calderón i ugens løb blot havde en homerisk latter til overs for de grotesk likvide imperatorer fra Dubai og omegn, der raskt væk annekterer den halve grønsvær plus tilbehør. Men nu hvor Manchester Citys nye ejer, Sulaiman Al-Fahim fra Abu Dhabi United Group, har bedyret en aggressiv indkøbspolitik for de kommende sæsoner, der ifølge planerne inkluderer storsælgende ikoner såsom Uniteds Cristiano Ronaldo, Liverpools Fernando Torres og Madrids Ruud van Nistelrooy, trænger spørgsmålet sig på: Er penge nok? Eller skal der også talent til?

Al-Fahim lagde yderligere alen til sit voksende ry som fodrap spekulant i et marked, der stadig er præget af noget så gammeldags som traditioner og loyalitet, ved frejdigt at deklarere, at han da så sandelig regnede med, at Ronaldo om et halvt år ville flytte fra Old Trafford til Eastlands. I dag kalder spøgefugle Citys hjemmestadion for 'Middle Eastlands', og de lidt mere eftertænksomme spekulerer i, om Nordeuropa er på vej til at blive en legeplads for glittede Dubai-investeringer. Rygtet går, at diverse forretningsmænd, som var interesseret i at kuppe City fra den nu tidligere, thailandske ejer Thaksin Shinawatra, fejlagtigt kom i kontakt med ledere af fanfraktioner, fordi de ikke kunne finde klubbens officielle telefonnummer. Man kan levende forestille sig et dansk scenarie: En skoletræt ungersvend fra Vestegnen bliver ringet op af en fjern røst, der utydeligt spørger: "Skal jeg sætte en halv milliard ind på din konto?". Al-Fahim havde i hvert fald mandsmod - eller måske naivitet - nok til at foreslå Real Madrids ledelse på aftenen for transfervinduets lukning, at de spanske kolleger da bare selv kunne udfylde en check på van Nistelrooy. Calderón afslog emirens ønske og brugte i stedet krudtet på at besværge verdenspressen om den konspiration, der har ramt Robinho. Den 24-årige offensiv fra Sao Vicente, som var arkitekten bag Brasiliens nylige 3-0-sejr over Chile, er nemlig blevet ført bag lyset af sin slibrige agent, Vagner Ribeiro, der angiveligt har modtaget en ordentlig bunke mammon for handlen med englænderne.

Liverpools bosser, Tom Hicks og George Gillett, lod sig bevidst fotografere med behørige halstørklæder i klubbens farver for at overbevise de stovte fans om, at hjertet sad på rette sted. Glazer-familien, der overtog United i 2005, har også gentagne gange bedyret, at det er Ferguson og ikke transnationale markedsmekanismer, der styrer spilopperne på Old Trafford. Al-Fahim, der overhovedet ikke har lagt skjul på, at City er et merkantilt eventyr - er dog mere seriøs end Abramovich med sin åbenlyse hobbyvirksomhed Chelsea - der lige så godt kunne have heddet Arsenal eller Wigan. Man skulle bare ha' en Premier League-klub. "Penge er ikke noget problem," gungrer Al-Fahim, der kalkulerer med et Ronaldo-bud til januar på 240 millioner dollars. Citys nye ambition er at købe mindst 18 af de bedste fodboldspillere i verden. Glem alt om Real Madrids hedengangne Galacticos-æra med byggemogulen Florentino Pérez og de rekordhøje summer for Zidane, Figo, Ronaldo og Beckham. Tænk snarere Andy Anderbilt med turban. Og en underholdende tvekamp med Joakim om, hvem der kan rejse det mest spektakulære monument af Cornelius Blisand.

Robinho som marionet

Dramaturgien, som er spundet af et velovervejet forsøg på at købe politisk og kulturel goodwill, efterlader den lillebitte Robinho som en mørklødet marionet i globaliseringens netmasker. Dagen efter transferlukningen gjorde Calderón status i den spanske hovedstadsklub. Måske var det ikke ligefrem et mediestunt, men den utilslørede empati, som Reals chef for åben skærm demonstrerede over for Robinho på trods af brasilianerens hjerteskærende anklager mod ikke mindst træner Bernd Schuster, fungerede som et passende plaster på såret for de tusindvis af fans, som vrængede "Ronaldo, Ronaldo!" ned mod Bernabéus græstæppe, da hollænderen Rafael van der Vaart blev præsenteret for et par uger siden og sarkastisk spurgte "hvor er Kaka?", da et andet nyindkøb blev lanceret i de dobbelte spanske mestres fold. At lade Robinho gå kan vise sig at være guld værd for Calderóns kreditværdighed. Vi taler altså om en ældre herre, der blev forvekslet med en gangsta i New Yorks lufthavn; som ikke vidste, at mikrofonerne var tændt, da han nonchalant basunerede, at Guti vist nok aldrig blev til noget; og som for øjnene af blitzlys, et fnisende pressekorps og gratis VIP-tickets for you my friend lod sig forevige med en falsk Nicolas Cage.

Mens de Forenede Arabiske Emiraters præsident, Sheik Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, presser på for at reformere det feudale styre i hjemlandet, dukker opråb fra blandt andet Amnesty International og FN frem om offentlig stening, tortur i fængslerne og inhuman straf mod teenagepiger for promiskuøs adfærd. Manchester City er en fin platform til at vende opmærksomheden den anden vej. Jo, de laver humanitær ravage, men de leverer saftsusemig også formidabel underholdning. Dubais entreprenante hersker Mohammed bin Rashid Al-Maktoum pønser på at købe Hicks og Gillett ud af Liverpool om ikke så længe, og i så fald får Abu Dhabi kamp til tænderne. Og man kan sagtens forestille sig de snarlige absurditeter, når '18 topspillere', som alle emirer og oligarker jo bør skaffe sig i huj og hast og helst for snuden af de andre Anderbilt'er, devaluerer markedet for de ypperste fodboldatleter og i stedet katapulterer de næstbedste af slagsen frem som det nye guld. Jon Dahl går for en halv milliard, når man nu ikke kan få Torres til det firdobbelte.

Og så kan Abu Dhabi-konsortiet indkalde til møde, hvor målet er at tælle antallet af trofæer, som verdens på papiret allerbedste hold nogensinde - Real Madrid anno 2003 med Zidane, Figo, Ronaldo, Raúl, Beckham og Carlos - indkasserede. Ingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her