Læsetid: 7 min.

Superman vs. Elvis

Duel. Verdens to rockstjerne-filosoffer, Slavoj Zizek og Bernard-Henri Lévy, tørnede i denne uge sammen i New York
Duel. Verdens to rockstjerne-filosoffer, Slavoj Zizek og Bernard-Henri Lévy, tørnede i denne uge sammen i New York
20. september 2008

NEW YORK - Hvis man troede, at man skulle til almindeligt hygge-pludre-komsammen på det lokale bibliotek, så troede man forkert. Det ville selvfølgelig også være idiotisk at tro, når det man skal, er ind på New York Public Library til debat mellem to af verdens bedst kendte nulevende filosoffer, slovenske Slavoj Zizek og franske Bernard-Henri Lévy. Men alligevel:

Uden for biblioteket er der billethajer, der tilbyder billetter til arrangementet, og folk, der desperat efterspørger dem. Indenfor møder man en katedral af et rum med solgule marmorvægge i bedste renæssance-stil og fire centrale søjler, der bærer en imponerende kuppel, hvorfra en krans af projektører skinner ned på publikum, som er ved at finde sig til rette mellem tv-kameraerne.

"Det virker ikke, som om der er drinks og hors d'oeuvres i dag," siger min sidemand lidt vemodigt. "Det plejer der ellers at være."

Og for fuld udblæsning fra de store højtalere, der står i alle hjørner af salen; kendingsmelodien fra Star Wars.

Sådan. Så er der eddermame budt velkommen i debatklubben - eller 'Opening Night at NYPL Live', som det hedder i programmet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Peter Simonsen

I Danmark er det også sådan, at venstrefløjen, som jeg selv tilhører (listeØ) , desværre ikke fik ordentlig fat i arbejderklassen, eller helt forstod hvad der var vigtigst for folk i det daglige. Derfor har vi i dag Dansk Folkeparti....

Fra artiklen:

"Superman
Og apropos at kunne det hele, synes den ene af aftenens to debattører nok, han er rimeligt godt på vej. Godt nok er Bernard-Henri Lévys arbejde løbende blevet kritiseret for at være behæftet med fejl og ofte også for i al væsentlighed at være aldeles intetsigende. Men hans bøger har solgt mere end en million eksemplarer alene i Frankrig - den seneste, Ce grand cadavre a la renverse, udkom i dag på engelsk under titlen Left in Dark Times og er et forsøg på at udstikke en ny kurs for den franske venstrefløj; Han har lavet adskillige film, været diplomatisk udsending for den franske regering, er de franske mediers kendisfilosof nummer et og er af det amerikanske magasin Vanity Fair blevet udråbt til "Superman og profet". Han har arvet millioner af dollars, er gift med en smuk skuespillerinde, og så bor han på et stort slot."

----

Især ser det ud til at Lévy har tænkt sig at den franske venstrefløjs - af ham - nyudstukne kurs - skal gå langt udenom hans slot :-)

Slot eller ej, vi har brug for en kurs og vi har brug for debattører med et stort overblik. Interessant er det, at jeg ikke høre dem tale om klima. Men det er måske indforstået i deres politiske udtalelser?

@Emil Thomsen

Der er desværre nok ikke tid til det ( bla.a. derfor er det følgende nok ALT for optimistisk ), men når mange mere eller mindre Marxistiske tænkere sætter miljøproblematikken i baggrunden, kan det være fordi de bla.a. underforstår følgende løsning:

Mindre økonomisk ulighed på kloden ->
Flere og bedre uddannede mennesker ->
Bedre og mere udbredt indsigt i ( også )
miljøproblematikken -> Mere miljøansvarlighed -
samlet og hos hver enkelt.

@Emil Thomsen

"vi har brug for en kurs"

Ka' jo ( underligt nok ) ikke lige anvise en kurs,
men kan påpege hvad der ( set herfra ) går galt:
Kort efter 68 blev der foretaget en ombytning hos vestens venstrefløj: "godhedsprojektet" blev gjort til det primære ( nu sku' hele verden frelses ), og kampen for egne proletarers egne økonomiske interresser blev gjort til noget sekundært.

"Idealistisk" politik kan kun forsvares hvis den meget sandsynligt kan påvises at blive nødvendig
langsigtet realpolitik ( realpolitik forstået som egne proletarers interreser ).

Proletarerne har sku' ingen interresser i at blive brugt som nyttige idioter ( på nogen af siderne ) i kulturrelativisters og Krarup og Co.' s indbyrdes ideologiske kampe.

Sandsynligvis kan vi trygt overlade til kapitalismen+
liberalismen - på sigt - at give ( de fleste individer )
de mest overbevisende begrundelser for (verdens)kommunismen.