Læsetid: 4 min.

Hver tiende gravid bliver ramt af depression

For én ud af ti gravide ender den søde forventning til moderskabet med en depression - blandt andet fordi barsel og ammehjerne ikke passer med vores indarbejdede samfundsforventninger til arbejde og præstation, mener antropolog
10. oktober 2008

"En graviditet er værkstedet, hvor fremtiden sættes sammen og forbereder kvinden på sin nye identitet"

- Udviklingspsykolog Daniel Stern

Hvert år får cirka 6.000 nybagte mødre en fødselsdepression. Depressioner er arvelige, eller de kan udløses af overgreb eller svigt, og da kvinder på barsel ofte fortsætter arbejdslivets præstationsræs, vænner de sig ikke til tanken om moderskabet, mener eksperter.

Sidste år viste en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at gravide er den hastigst voksende gruppe i den del af befolkningen, der er på anti-depressiver. På ti år er andelen af kvinder, der får udskrevet anti-depressiver således otte-doblet. I resten af befolkningen er forbruget vokset 60 procent.

Risikoen for at udvikle en fødselsdepression er mere end dobbelt så stor det første halve år efter fødslen. Ingen ved hvorfor, og hverken Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner eller Kommunernes Landsforening har et overblik over sygdommens omfang eller behandlingstilbud mod fødselsdepressioner i Danmark.

Øget fokus

Ubehandlet kan en fødselsdepression vare op til to år, men oftest forsvinder den af sig selv i løbet af et halvt år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu