Læsetid: 3 min.

Der er ingen over Shakespeare

- skriver Ditte Hansen, der spiller barnevognsteaterstykket Bitterfissen på Nørrebro Teater
Misforståelse. Desværre kan jeg, når jeg er genert, i nogles øjne virke arrogant, skriver Ditte Hansen.

Misforståelse. Desværre kan jeg, når jeg er genert, i nogles øjne virke arrogant, skriver Ditte Hansen.

Miklos Szabo

Moderne Tider
10. oktober 2008

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Flittighed. Arbejdsomhed. Jeg bliver ved, til jeg bliver stoppet. Det er både godt og ondt.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

Noget der inkluderer min familie og noget rigtig god mad. Jeg elsker også følelsen lige efter at have spillet en suverænt god forestilling. Man flyver.

- Hvad er din seneste anskaffelse?

Tina Dickows nye plade.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Dan Turell, fordi jeg elsker hans ord. Jeg vender tilbage igen og igen. John Lennon som var min første forelskelse (gælder det som det virkelige liv?). Hanne Vibeke Holst for at blive ved, mod strømmen og anmeldelserne. Og for alligevel at blive bedre og bedre. Min veninde, hvis søn har haft leukæmi i store dele af sit liv. Hun er den sejeste, jeg kender.

Derudover har jeg en række kolleger, jeg beundrer og følger. Lærer af og stjæler fra. Blandt dem er Trine Dyrholm og Lisbet Dahl. Men listen er lang.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

Mine valg har ikke været kontroversielle. Set i en større sammenhæng har de vist nærmest været småborgerlige og gennemsnitlige. Tjaa. Det nærmeste, jeg kommer på noget kontroversielt, er vel, at jeg lige nu spiller stykket Bitterfissen. I dagens Danmark vrimler det ikke med kvinder (og mænd!) der vil vedkende sig at være feminister. Ligestilling er desværre et emne, der nærmest er ved at drukne i tavshed. Ofte er det kun i aviserne erhvervssektioner, at emnet tages alvorligt. Erhvervslivet har så småt luret, at der er penge i, at kønnene er ligeligt repræsenteret. Tænk at det er pengene, der skal vise os vejen...

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Desværre kan jeg, når jeg er genert, i nogles øjne virke arrogant. Jeg arbejder med det!

- Hvad er din største bedrift?

Bedrift lyder så farlig fint. Jeg er stolt af mine børn. Og jeg synes, jeg har haft mange arbejdsmæssige udfordringer, som er lykkedes rigtig godt. Jeg tror, jeg med tiden især vil tænke tilbage på min rolle som Blanche i Omstigning til Paradis på Det Kgl. Teater. Min første revy på Bornholm, hvor jeg selv skrev en stor del af teksterne og måske også Bitterfissen. Det er første gang jeg står helt alene på scenen og selv har haft så stort ansvar for bearbejdelsen.

- Dine største fejl?

Rastløshed. Min manglende evne til at læne mig tilbage og nyde. Jeg er næsten altid på tæerne.

- Din drøm om lykken?

At sidde på en veranda med min mand. Med udsigt over vandet. Vi er gamle og vi drikker rigtig god hvidvin. Og vi griner.

- Din sindsstemning netop nu?

Min søn sidder ved siden af mig, mens jeg skriver. Han tegner en tegning af "mor der prøver at gøre sig skeløjet, ved siden af et træ med en kat indeni". Hvad er det for en stemning? Taknemmelighed, tror jeg.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Kærlighed.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Da jeg var ung og gik på Teaterskolen så jeg tre teaterstykker, som totalt ændrede min opfattelse af, hvad teater er og kan. Selv i dag virker de som drivkraft for mit arbejde. De tre var Murx in af Christoph Marthaler på Volksbühne i Berlin. Die stunde da wir nichts voneinander wussten af Peter Handke på Schaubühne også i Berlin og endelig Hiroshima af Robert Le Page som jeg så i Århus festuge.

Derudover må jeg nævne Shakespeare som den kunstner, der har haft mest betydning for mig. Der er ingen over ham. Hans stykker rummer alle spørgsmål i livet. De er grusomme og smukke og sørgelige og morsomme. Og jeg ved ikke engang, hvilket stykke, jeg skulle vælge. Hamlet, måske, eller Romeo og Julie? Macbeth? Richard III? Stormen?

- Hvad betragter du som din største ulykke?

Jeg tror, de ligger foran mig. Jeg er farligt forkælet med livet. Nogle gange kan jeg blive helt svimmel ved tanken om al den kærlighed, jeg har i mit liv. Og som jeg derfor kan miste.

- Dit motto?

Hvo intet vover, intet vinder. Det har hjulpet mig som skuespiller, hver gang noget har virket skræmmende. Men til tider i mit liv har mottoet bragt mig i uføre, og som barn kom jeg tit galt af sted; Slog tænder ud og brækkede lemmer fordi nogen havde sagt. 'Det tør du ikke! Springe ned fra det højeste sted fra klatrestativet eller køre baglæns ned af kælkebakken på det farlige sted. Jeg var meget tit på skadestuen som barn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her