Læsetid: 6 min.

'Neoliberalismen er ikke død, men vi kan slå den ihjel'

Wall Street. Ikke tænke så meget på, at den økonomiske krise bringer folk i ulykke, mere tænke på, hvilke fantastiske muligheder den giver for at skabe et bedre samfund. Det var et af de vigtigste budskaber i debatten blandt USA's progressive i New Yorks The Brecht Forum, hvor Obama bare ikke er god nok
Moderne Tider
18. oktober 2008

NEW YORK - The Brecht Forum ligger smukt ned til Hudson River i New Yorks Greenwich Village og må være hjemsted for byens yderste venstrefløj.

Stedet er grundlagt som 'New York Marxist School', billetsælgeren fortæller, at man kan betale 6, 10 eller 15 dollars i entre alt efter, hvor meget man har at rutte med, og indenfor ligner det fuldstændig en dansk kommuneskole fra 70'erne med gul-brune laminatskabe og slidt parketgulv. En varm duft af genbrugsbutik hænger i luften, en intermistisk bar byder på whisky og instant-kaffe, og en gråhåret kvinde byder velkommen ved at spørge, om jeg er bekendt med The Revolutionary Communist Party? Jeg siger, at det er jeg ikke og spørger kvinden, der tøvende oplyser sit navn som Jane, hvor mange medlemmer det har?

"Det ved vi ikke," siger hun. "Hvis man er seriøs med at ville vælte regeringen, siger man ikke den slags."

Aftenens arrangement foregår i samarbejde med ugemagasinet The Nation, og under overskriften 'Et tilbud vi ikke kan afslå? Progressive svarer på krisen i Wall Street' er en håndfuld ganske prominente navne i aften samlet for at give deres udlægning af en af de værste økonomiske kriser i USA's historie: journalist Arun Gupta fra britiske The Independent, Naomi Klein, forfatter til bøgerne No Logo og Chokdoktrinen, professor i Statskundskab ved City University of New York Frances Fox Piven, journalist og forfatter til blandt andet Soul of Capitalism, William Greider og Doug Henwood, journalist og forfatter til blandt andet bogen Wall Street om storfinansens modus operandi.

"Sikke et par skøre uger, hva'," indleder Chris Hayes, redaktør ved The Nation, og nævner de to spørgsmål, som han håber, aftenens talere vil kunne belyse.

"For det første: Hvad bragte os i denne situation? Og for det andet: Hvad er det, vi vil have? Det er klart, hvad Henry Paulson vil have, og det er klart, hvad Morgan Stanley vil have. Men hvad er det, vi vil have?"

William Greider, en ældre herre i nydelig grå habit med lyseblåt slips, er den første til at tage ordet: "Ja, jeg har taget mit bank-sæt på i dag," siger han med reference til habitten, der er den eneste i salen, og han bevarer overraskende nok det gode humør i sin analyse af krisen.

"Da Paulson for 14 dage siden fremlagde sin arrogante plan, der skulle redde hans Wall Street-venner, tøvede Kongressen godt nok lidt, men den gav efter - særligt demokraterne. De vedtog planen om fredagen, og mandag havde verdensøkonomien allerede blæst den væk. Men vores opfattelse bør være, at det er et fantastisk øjeblik. Det er et tidspunkt i historien, hvor der kan gennemføres store ideer, mens Wall Street klamrer sig desperat til deres magt."

Vi bliver stegt

Frances Fox Piven indskyder, at det kan være svært at se, om det er Wall Street, der overtager regeringen, eller regeringen, der overtager Wall Street, men tager derefter tråden op fra Greider og pointerer nødvendigheden af at ændre venstrefløjens traditionelle syn på kriser.

"Den gamle opfattelse på venstrefløjen er, at økonomiske kriser skaber ulykke. Ja, men de skaber også muligheder. Vi sammenligner typisk med 'Den Store Depression', og nok skabte den hårde prøvelser for mange, men den gav også et opgør med den økonomiske herskerklasse, og vi fik Franklin D. Roosevelt, der turde gå op imod den," siger Piven og kommer med et aktuelt eksempel: "Jeg har lige læst en historie om en sherif i Chicago, der siger, at han ikke vil sætte nogen på gaden, hvis de ikke kan betale deres regninger. Det er det, der sker i sådan en krise - alt er i spil."

Hun understreger, at valget af Barack Obama kun vil være begyndelsen, og hun er heller ikke så sikker på, at han vinder, som meningsmålingerne indikerer.

"McCains folk vil prøve at stjæle valget på en meget, meget omfattende måde, men Obamas folk er ret smarte, så måske lykkes det," spår hun.

Doug Henwood tager i sit indlæg derimod fat på nogle af fordommene omkring krisen. Særligt omkring redningsplanen, som han mener er modbydelig, men nødvendig.

" Nogen siger, at planen ikke dur, og at man hellere skal satse på grøn energi og så videre, og ja, men det går ikke så hurtigt. Nogen siger, det hele går til bankerne, og ja, det er til dels rigtigt, men uden dem, bliver vi alle stegt. Nogen siger, den ikke virker, men der er ikke gået ret lang tid, og de har ikke brugt nogen penge endnu. Men jeg siger: Hvis vi skal betale for disse firmaer, hvorfor så ikke også kontrollere dem?"

$SUBT_ON$Greenspan i gabestok

Arun Gupta fokuserer ligesom Greider og Piven på det positive i krisen, men peger på en forhindring, som skal overvindes for at kunne udnytte mulighederne.

"Vi bliver nødt til at tale ideologi, noget som venstrefløjen er bange for, fordi det fører til politiske kampe. Men uden kan vi ikke klare os i dysten med de neoliberale. Globale anti-kapitalisme-bevægelser havde den opfattelse, at hvis 100.000 mennesker igen og igen gik rundt om de bygninger, hvor beslutningstagerne sad, så ville murene til sidst styrte i grus - det gjorde de ikke. Der er ikke nogen erstatning for teori," siger han, inden Chris Hayes præsenterer aftenens mest prominente taler, Naomi Klein, ved blandt andet at nævne, at hendes seneste bog Chokdoktrinen 'vist nok' topper bestseller-listerne i lande som Danmark og Sverige.

Klein indleder med at fremhæve, at Barack Obamas vigtigste økonomiske rådgiver, Bob Rubin, har været ansat hos Goldman-Sachs gennem 26 år (sammen med blandt andre Henry Paulson) og er ansvarlig for, sammen med Alan Greenspan, at have modarbejdet regulering af finanssektoren.

"Obama må fyre ham øjeblikkeligt!" opfordrer hun til klapsalver og jubel fra salen.

Og hun er straks klar med endnu en opfordring.

"Begge kandidater taler om at få lobbyisterne ud af Washington - hvilket er bullshit - men hvad med at få lobbyisterne ud af forhandlingerne om redningsplanen? De har fået os ind i krisen, og de myldrer rundt om diskussionen om, hvordan vi kommer ud - de burde forbydes adgang," siger hun.

En mand fra salen rejser sig for at spørge talerne, om de tror, folkene på Wall Street gjorde det her med vilje, eller om de simpelthen ikke ved, hvad de laver?

"Det er som direktøren for Coca Cola sagde i forbindelse med New Coke (legendarisk marketingsfiasko, red.)," siger Doug Henwood. "'Vi er simpelthen ikke så smarte, som folk tror'. På Wall Street arbejder man med en meget kort tidshorisont. Jeg tror virkelig ikke, de ønskede dette: At åbne et hul for kritik så stort, at man kan køre en lastbil igennem. Men én, der burde have vidst bedre, og som burde sidde i gabestok nede på torvet, er Alan Greenspan. Hvis du vil have en skurk, er det ham."

"Jeg er lidt uenig," siger Naomi Klein. "Ikke at der var en plan, men de er utroligt kloge på Wall Street. Paulson var kendt som Mr. Risk, fordi han øgede gælden fra 20 til 100 milliarder dollars i de fem år, han var der. Så det er hans egen gæld, han redder i land nu."

Naomi Klein får også aftenens afsluttende kommentar, da hun bliver spurgt om den aktuelle snak om neoliberalismens død.

"Jeg tror ikke på den. Jeg tror ikke, at den modrevolution, vi har levet under i de sidste 30 år, nogensinde var drevet af ideologi. Den brugte ideologi, når det passede ind, men den var drevet af økonomiske interesser, og den vil komme rasende tilbage. Så den er ikke død, men vi kan slå den ihjel!" lyder hendes opråb.

En ambitiøs mand

Efter debatten fanger jeg Frances Fox Piven, der i årtier har arbejdet med USA's fattigdomsproblem, for at spørge hende, om hun tror, Barack Obama vil være i stand til at rette op på det faktum, at der er flere fattige i dag end for otte år siden - og hun ser ikke lyst på det.

"Jeg vil have ham til at vinde, for McCain vil være en katastrofe - det samme som Bush. Men Obama vil kun gøre det, han er nødt til."

- Hvorfor?

"Jah, du ved, han er jo en ambitiøs mand så ..."

- Så han vil sikre sig, at han sidder to perioder?

Frances Fox Piven blinker med det højre øje.

Og det er den generelle opfattelse her i aften i The Brecht Forum: Obama er ikke nok. Fra den gråhårede kvinde fra The Revolutionary Communist Party over publikum til de fem talere, hvor Arun Gupta udtrykte det mest koncist:

"Selvfølgelig er det bedst, hvis Obama vinder - jeg er rædselsslagen for McCain. Men Obama gør mig deprimeret."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Naturligvis er Obama ikke den store venstresvinger og fortaler for regulering af den økonomiske sammensætning.

Det behøver man absolut ikke være venstreradikal eller marxist for at mene. Overhovedet ikke. I realiteten tager disse fløjfolk meget let på Obama's politiske agenda.

Barrack Obama har udvist begejstring og opbakning for neoliberale tiltag som NAFTA-aftalen og ønsker ikke at gøre op med den privatejede sundhedssektor og profit-drevet velfærd.

Lidt læseguf om Obama og U.S.-demokraterne;
http://www.socialistalternative.org/news/article10.php?id=783

http://socialistalternative.org/news/article10.php?id=858

Det tror jeg nu heller ikke der er særligt mange der er naive nok til at håbe på, Lars.

Men øh hvor i alverden ser du koblingen mellem Obamas rødder og hans politiske observans/visioner??

Ulrik Høstblomst

Bo ??

Der er mange der som Lars ser en kobling mellem mængden af pigmentring og sociale politiske og religiøse trusler rettet mod Danmark og danskheden som sådan samt mere udefineret mod "vesten" og "den hvide races overherredømme" i det hele taget...

Det burde fremgå lysende klart efter gennemlæsning af ganske få debattråde blot her på Inf's servere

Ulrik Høstblomst

Lars

Undskyld - jeg forstod ikke din humor men det forsøg på en sammenfatning af dit syn på forbindelsen mellem pigmentering og "truslen" fra Islam . var da fra samme skuffe ??

Det var bare ikke morsomt - vel ?

Ulrik Høstblomst

Mokkasin

Det er paradoksalt at du mener vi svigter helt vildt..

Det er ok at kritisere os for ikke at lave revolution hele tiden

Men de parametre vi skal agere efter ændrer sig hele tiden ---

NL er jo sat fuldkommenud af spillet med de massive statssubventioner til opkøb på aktiemarkedet - det er grotest at fortalerne for mindre stat accepterer at staten køber sig ind på den måde og det er grotesk at statens financer kommer til at spille på aktiemarkedets præmisser

Det forandre på den anden side helt fuldkommen fokus for kritikken..

Vi nærmer os langt hastigere korporatisme end sjovt er -----

Det er i virkeligheden der vi bør sætte kritikken ind

De statslige engagementer i "Krigen mod Terror" er også en total sammensmeltning mellem statslige og og private kapital interesser

Og det sapekt er også stærkt underrepræsenteret når vi taler krtik af NL

Der er masser af punkter vi svigter på

Men det bliver heller ikke nemmere af at NL svigter sit eget grundlag og springer ud som krypto-fascisme helt uden modstand fra de traditionelle NL tilhængere

Det er nogle af de paradokser vi som kritikere nødt til at forholde os til

"Hvis Blue Leader nøjes med at genbruge ordgejlet i tråde hvor det måtte vise sig relevant, så værsgo for mig.

I denne tråd finder jeg det dog mildest talt overdrevent at se Bo Nielsen og Ulrik beskrevet som et kobbel rabiate rødgardister, og aldeles bizart at se dem beskrevet som åndspygmæer."

Haha skrev denne Blue Leader virkelig dét? Hvad skrev han/hun/den ellers? Ærgreligt, jeg ikke nåede at læse indlægget ;)

Mht mit oprindelige spørgsmål til Lars Jørgensen, er jeg da noget lettet over at erfare, at der var tale om et forsøg på at være morsom. (som jeg ikke synes lykkedes)

For ellers havde jeg da gerne peget på masser af marxister med både mørk hud og 'muslimske aner'.

Men bortset fra det, så er det da bestemt på tide at få bugt med neoliberalismen. Det blir så beklageligvis bare ikke Obamas fortjeneste. Venstreorienterede, der jubler ved den forjættende lyd af det åh så eksotiske og overhovedet-ikke-amerikanske navn Obama, er mig ærlig talt en gåde. Se evt Thomas Allans links øverst i denne tråd for nærmere forklaring. Manden taler så meget om forandring, men hvor og hvad, der forandres, må vist stå sådan lidt blafrende i vinden. Neoliberalismen ser han i hvert fald ud til at være overordentligt gode venner med.

Heinrich R. Jørgensen

Blue Leader,

det er sjældent jeg gider bruge tid på at fortælle andre, at de omtaler andre urimeligt. Hvis det på nogen måde virker stødende på dig, at jeg ikke reagerer på ca. 98% af dine hyppige nedladenheder, må du sige til ;-)

Har du konkrete eksempler på tråde jeg har deltaget i, uden at påtale urimelige defameringer fra personer du opfatter som politiske modstandere?

Heinrich R. Jørgensen

Erik B.:
"Der er, som sagerne står idag, kun frihed for Loke."

Nogen vil sikkert hævde, at der kun er frihed for Thor ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Thors udklædning som Freja er muligvis Snorris helt egen fabrikation, som er blevet tilføjet de historier der er kilder på. Og Thor var vist ikke glad for arrangementet, og var vel tvunget til det, da hans manddom (i hans tilfælde, en hammer) var blevet frastjålet ham?

Loke derimod skiftede derimod både form og køn ofte, og oplevede givetvis enhver transvestits vildeste drøm, nemlig at blive mor.

Nå, det er vist et sidespor...

Jeg kan ikke lige se hvorfor jeg skal kaldes transvestit. Ikke at jeg har noget imod disse, men jeg må beklage at jeg ikke er det.

Derimod forekommer det mig at en så brovtende og skråsikker person som Erik B. har det med ukritisk at sluge det meste af det der kommer fra det blå rædselskabinet.
Bemærkelsesværdigt taget i betragtning af at han har gennemskuet ALT, og uden problemer skulle kunne lave et opslagsværk der udklasserer Grønspættebogen.

Derudover er jeg enig med dig Erik, i at moderator enten bør gøre sit job ordentligt og objektivt, eller ikke gøre det overhovedet.

Inger Sundsvald

Det er lidt kedeligt, når indlæg bliver slettet, så man må gætte sig til, hvad der stod. Men det er da sundt med lidt ventilering og udluftning.

Men så må man jo henvise til nogle andre udtalelser.

"den hvide races overherredømme" f.eks. som man ser det hos ’The Blue’ (Tory’erne) som føler sig født og berettiget til at Føre, fordi ’folket’ ikke véd hvad der er bedst for dem selv?

Hvor kunne det have været en interessant debat, hvis der ikke havde været lyde med så grim en lugt.

Heinrich R. Jørgensen

Thor Hansen:
"Jeg kan ikke lige se hvorfor jeg skal kaldes transvestit."

Referencen galdt asen Thor, ikke Thor Hansen ;-)

Det er jeg godt klar over ;-)

Det var bare for at være lidt haha sjov. Ligesom linie 3.

Jeg er såmænd ikke i tvivl om at dine facts er i orden, og jeg er heller ikke ude på decideret at skyde dig ned. Du lader dig vist ikke skyde ned alligevel.

Det er såmænd mere dine konklusioner og løsningsforslag jeg finder voldsomt skråsikre. Som f.eks. at du i ramme alvor mener at bankfolkene burde nyde deres gevinst på deres 200 fods yacht, mens befolkninger på hele kloden må betale for deres "initiativrigdom"

Sidst men ikke mindst: Jeg mener ikke at din mening er specielt illegitim, men i og med at der tilsyneladende aldrig er skyggen af tvivl i dit sind om hvorvidt du har ret eller ej, mener jeg heller ikke at det er specielt kløgtigt at tage dine holdninger alvorligt, al den stund at det lader til at du har mistet evnen til at reflektere og lære.

Med hensyn til fotodokumentation: Hvordan skal jeg ved at vise fotos dokumentere at jeg IKKE er transvestit?
Det er jo ikke fordi at drags og transvestitter har deres outfit på 24/7.

Heinrich R. Jørgensen

Der kan siges meget godt om Erik B.'s kommentarer, men noget af det bedste er de mange overraskende vinkler på mangt og meget, der udfordrer (ens) gængse forestillinger.

Jeg er mest af alt forundret over, at så mange holdninger kan rubriceres på en én-dimensionel rød/blå akse.

Inger Sundsvald

Erik B.

”Hm. Det er ikke fordi jeg tror du lyver”

Kunne du eventuelt skaffe noget dokumentation på dine forskellige påstande – evt. med foto.

Eller bare en enkelt påstand:

”Taget i betragtning, at hovedparten af Danmarks befolkning uden at blinke med øjnene, anser sig selv som kvalificerede til at dømme og bestemme om, hvordan kongeriget bør skaltes og forvaltes”

Og måske kan den triste fører ved samme lejlighed dokumentere, at det ikke er sandt, at når man trykker ham på maven sker der to ting: ”En stank af øl fylder rummet og højre hånd ryger i vejret”.

Heinrich R. Jørgensen

Hovsa, der manglede et ord, og gav ikke mening:

"Jeg er mest af alt forundret over, at så mange TROR holdninger kan rubriceres på en én-dimensionel rød/blå akse."