Læsetid: 3 min.

Øl med og uden overtro

Ateisterne har fået deres egen gudedrik - en lækker rationalistisk stout
Moderne Tider
10. oktober 2008
Ateisterne har fået deres egen gudedrik - en lækker rationalistisk stout

Vi begynder med en lille skabning, der er nået Deres mundskænk helt fra Freemantle i det fjerne Vestaustralien. Down Under har man altid forstået at bælle bajere i bøvsende doser, men den glædelige nyhed er, at vore antipoder - således kaldes personer, der bor på den diametralt modsatte side af kloden - nu også har fået sig et bryggeri, der hæver sig over den industrielle skala til fordel for raffinement. Little Creatures har tilsyneladende fået indblæst guddommelig inspiration. Bryggeriets himmerigshumlede mesterstykke Pale Ale har i al fald sværmende basunengle som logo. Det er en besnærende orangesprød, dejlig, let drikkelig og dog kompleks øl med noter af citrus og passionsfrugt, som langt mere bitter end de florale engelske pale ales - ja, næsten som en IPA, men slet ikke så stærk. Meget vellykket er den.

Frem for at påkalde sig lysengel-glans kan man jo også besværge de underjordiske magter.

Ateistisk gudsdyrkelse

Det gør djævlebryggeren Rune Lindgreen med forkærlighed. Trods sin begsorte lød har hans seneste værk, imperial-stouten Gudeløs, dog ikke forsvoret sig til Mørkets Fyrste, men prætenderer at være helt befriet for overtro. Bemærk, at den hedder Gudeløs og ikke Gudløs, dvs. at ikke alene er den altså kemisk renset for tilstedeværelse af de abrahamistiske religioners Gud, den forsager tillige enhver polyteisme. Gudeløs er allerede blevet så meget kult, at den næsten ikke er til at opdrive. Den er resultatet af en uhellig alliance med Ateistisk Selskab, hvortil Djævlebryggeriet donerer en krone per solgt flaske eller fadøl.

Paradoksalt kan man finde det, at en øl, der vil tjene oplysningsfilosofien, skal være så sort, og måske skal man alligevel tage sig i agt for onde ånder, for Gudeløs er reelt en lettere versionering af den morderligt lækre Pride of Nekron, der igen er opkaldt efter en tegneseriesuperskurk, der hersker over en særlig dimension, i hvilken afdøde superheltes sjæle er i transit til det hinsides. Gudeløs er også god, ja det er i grunden velbehageligt med en stout, der er mindre tyktflydende. Den afsætter et pænt tæt mælkekaffefarvet skumhoved og har indbydende smagsaromaer af ristet kaffe, malt, sukker, chokolade og lakrids, men knap så meget tovværk, røg og tjære som sine mere potente rivaler. Byd dine religiøse venner på Gudeløs - den er et godt og ædrueliggørende argument for at tage imod frelse fra troens farlige rus.

Ved en fejl

Ubefæstede sjæle bør derimod afholde sig fra at dykke ned i Sinful Brother, et udspil fra Ølfabrikken, der engang blev Årets Bryggeri, men er falmet noget siden sin afsked med stortalentet Christian Skovdahl Andersen og fusionering med GB. Den 13,3 procent stærke quadruple er et helvede af kandis, koriander og alkohol, og den sikre vej til fortabelse. Stakkels munk. Her lades alt håb ude. Fanden ville drikke dette fluidum, når han en dag går i koster.

Multigeniet Rune T. Kidde har just udsendt endnu en ølbog. Øl er Øl, som Goethe siger er dog slet ikke på højde med forgængeren Øl krummer ikke i sengen, der udsprang af forfatterens eget uforvekslelige vid, for den er bare en ret tam citatsamling af bonmots om øl, der er sagt fra Cæsar til Tom Waits. Der er desværre for mange brandere imellem, og det er ganske betegnende, at det morsomste citat er Kiddes eget: "Øllet blev opfundet ved en fejl. Fejlen var, at det ikke blev opfundet før".

Fra Høkeren, Ravnsborggade 13, Kbh. N:

5/6 Little Creatures: Pale Ale5,2 pct., kr. 29,95 33 cl.

5/6 Djævlebryg: Gudeløs, 8,9 pct.

Fra Meyers Deli, Magasin, Kbh.:

3/6 Ølfabrikken: Sinful Brother13,3 pct., 70 cl, 69 kr.

3/6 Rune T. Kidde: Øl er Øl, som Goethe sige r, Forlaget modtryk, 129,95 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her