Læsetid: 6 min.

Det populære værk og det store paradigme

Hannah Arendts berømte bog fra 1963 om Adolf Eichmann er indsigtsfuld og tankevækkende, men den må kompletteres med nyere forskning og indsigterne fra hendes eget værk om det totalitære samfund
1. november 2008

Eichmann i Jerusalem læste jeg første gang i 70'erne i en studiekreds i Israel. Jeg genoptog i 80'erne læsningen af forfatterskabet, da jeg skrev speciale om Hannah Arendt og det jødiske holocaust.

Det var derfor med en vis spænding, at jeg genlæste Eichmann i Jerusalem, som netop er udkommet på Gyldendal. Havde jeg ændret mit syn på værket, eller så jeg på det med nye og friske øjne.

Og hertil kan jeg så sige, at værket faktisk forekommer mig mere indsigtsfuldt og nuanceret, end jeg antog i 70'erne og 80'erne. Det ændrer imidlertid ikke ved, at bogen primært er et populært værk skrevet ind i en journalistisk diskurs.

Arendt klargør i bogen ikke paradigmet for Holocaust. Og hun får heller ikke præciseret ontologien, mellemregningerne eller analyserne, sådan som hun gør under oparbejdelsen af holocaust-paradigmet i hovedværket Det totalitære samfundssystems oprindelse fra 1951. Hensigten har været en anden.

Den amerikanske kulturskribent Mary MacCarthy, som var Arendts nære veninde, har senere noteret, at Arendt betroede hende, at Eichmann-bogen blev skrevet i en tilstand af eufori.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

vedr. Rettelse i mandagsudgaven af information, rettes det i den oprindelige tekst anførte SS til SA. Men den oprindelige tekst var rigtig nok idet Hitler d.30.06 1934, lod gennemføre en aktion,"de lange knives nat", hvor SS likviderede hele SA´s ledelse incl. Ernst Röhm, lederen af SA. Herefter spillede SA kunen underordnet rolle under SS. Så hvad Koncentrationslejrene angår var det SS der stod komandoen af disse, og dermed også af volden det medførte.
Med venlig hilsen
Erik Jespersen
Gl. Kongevej 179, 2th
1850
Frderiksberg C.
llf 33242848
E-mail. e.jespersen@Youmail.dk