Læsetid: 7 min.

Så kom det: Fogh er i krise

Bandekrig og politireformer, sygehusbesparelser og ventelister. Bilagssjusk, nedslidte skoletoiletter og en gennemhullet udlændingelov. Problemerne hober sig op for Anders Fogh Rasmussen, der nu også bliver straffet hårdt af vælgerne. Det er ikke sjovt at være statsminister i disse dage, men med en truende finanskrise i kikkerten, ser fremtiden langt værre ud
Krisetegn. Tre meningsmålinger inden for den sidste måned giver Venstre så syngende en lussing, at var der valg i dag, hed statsministeren Helle Thorning Schmidt. En del af årsagen er, at medier og vælgerne så småt begynder at få øje på og mærke forringelserne i den offentlige sektor. Her ses Sundhedskartellet under overenskomsstrejkerne i foråret.

Krisetegn. Tre meningsmålinger inden for den sidste måned giver Venstre så syngende en lussing, at var der valg i dag, hed statsministeren Helle Thorning Schmidt. En del af årsagen er, at medier og vælgerne så småt begynder at få øje på og mærke forringelserne i den offentlige sektor. Her ses Sundhedskartellet under overenskomsstrejkerne i foråret.

Jens Nørgaard Larsen

Moderne Tider
4. oktober 2008

Fogh er i krise. Det er ikke bare ønsketænkning fra oppositionen og de venstreorienterede kommentatorer. Den er god nok. Det kan ikke skjules, ikke engang for vælgerne. Tre meningsmålinger inden for den sidste måned giver Venstre så syngende en lussing, at var der valg i dag, hed statsministeren Helle Thorning Schmidt.

Desværre for Socialdemokraterne er krisen ikke så meget oppositionens fortjeneste som den er Foghs egen, og lader man blikket glide igennem de sidste måneders aviser, bliver det tydeligt: Han har en kronprins, man ikke kan se i medierne uden at det handler om fadølsregninger og bilagssjusk. En topkandidat til Europaparlamentet, der i en bog fortæller at regeringen bevidst fortegnede et billede af, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak, og en Søren Pind, der forgæves forsøger at få ham til at æde de ord igen. Han kan se medierne i stigende grad fokusere på en nedslidt offentlig sektor, med ventelister, sygehusbesparelser i milliardklassen og skolebørn med forstoppelse, der ikke vil bruge skolens ulækre toiletter. Han har en integrationsminister, der konsekvent er i krig med pressen, en udlændingelov EU har gennemhullet, og han bliver konstant undsagt i medierne af sit støtteparti. Desuden vokser den grove kriminalitet, der raser bandekrig på Nørrebro og han har med politireformen skabt sig et politivæsen, befolkningen ikke længere stoler på. Nå ja, der til kommer den generelle 'metaltræthed', der opstår i et hvert godt ægteskab efter syv år, og det undlader de politiske kommentatorer ikke at gøre opmærksom på. Det ser kort sagt ikke for godt ud.

Men alt det er bare småting, beroliger valgekspert Kenneth Thue Nielsen, der har siddet med i det valgforskerkollegium, der analyserer de danske folketingsvalg. Det kunne være meget værre - og det bliver sikkert også.

"Der er småforandringer som EU-dommen mod udlændingeloven, men så er der megaforandringerne, og det er hvad vi står overfor de næste år med den globale finanskrise," siger han.

Ud af tornerosesøvnen

Økonomi betyder nemlig ikke ret meget for vælgerne, så længe det går godt, forklarer Kenneth Thue Nielsen. Man vinder som siddende statsminister ikke megen opbakning på lav arbejdsløshed og en stærk økonomi, men alligevel er det et latent valgtema, der bliver vakt til live i det øjeblik, det går skidt.

"Derfor er det økonomien, der kommer til at afgøre næste folketingsvalg. Ved den lavkonjunktur vi står overfor vil mange flere danskere få økonomiproblemer tæt ind på kroppen, og når det sker, vender stemningen i befolkningen og økonomi bliver et tema igen."

Kampen mellem højre og venstre vil på det tidspunkt stå og falde med hvorvidt arbejdsløsheden bliver et valgtema, og vi vil komme til at se en klassisk retorisk magtkamp mellem de to fløje, hvor venstrefløjen vil fokusere på arbejdsløshed, mens højrefløjen vil fokusere direkte på økonomien, fortæller Kenneth Thue Nielsen.

"For nede i borgernes mave - om det er rimeligt eller urimeligt - så mener vi, at de borgerlige partier er bedst til at håndtere økonomi, men omvendt vurderer vælgerne, at en socialdemokratisk regering vil være bedre til at håndtere arbejdsløshed," siger han, og peger på et andet hovedtema, der bliver aktiveret i økonomiske nedgangsperioder: Velfærden.

"Velfærdsstaten har ikke betydet så meget som Helle Thorning gerne ville have, men det er fordi, økonomien har haft så utrolig meget fart på. Så når Hr. og Fru Danmark ser sig selv i velfærdsspejlet, kan de bare ikke se et billede, der er blevet ringere. De har kun set fladskærms-tv og talt med familien i deres samtalekøkken, så vinduet for at erkende velfærdsstatens sande tilstand har simpelthen ikke været til stede. Men i det øjeblik flere bliver ramt økonomisk, vil man se sig om efter et sted at placere ansvaret," siger Kenneth Thue Nielsen.

"Derfor vil de forringelser af velfærdsstaten, som medierne er begyndt at interessere sig for komme til at ramme regeringen som en forhammer, når først sindstilstanden hos vælgerne ændrer sig - når de bliver vækket af deres friværdi-tornerosesøvn."

Fogh dukker sig

Lektor ved Institut for Finansiering og ekspert i International økonomi og finansiering, Finn Østrup, undrer sig over at regeringen ikke allerede nu er blevet involveret i finanskrisen. Han anklager Fogh for at lægge låg på en vigtig debat.

"Det lader til, at regeringens motto her i krisen er, at det skal man lade sektoren ordne selv - det har de sagt flere gange. Men det er noget pjat, for Nationalbanken, der er en offentlig institution, er med til at ordne tingene. Med sagen om Roskilde Bank ser vi, at staten med sin statsgaranti er en part, og at sektoren ikke selv kan ordne det," siger Finn Østrup og påpeger det besynderlige i, at der i modsætning til USA og Storbritannien overhovedet ikke føres nogen debat om ansvaret i Danmark.

Mens du ser Bush og Gordon Brown på tv, hvor de udtaler sig om krisen og nationale hjælpepakker til finanssektoren, er der larmende tavshed i Danmark. Men det er regeringens ansvar. Det er økonomi- og erhvervsministeren, der er øverste chef for finanstilsynet. Hvis der skal ske fusioner mellem pengeinstitutter, skal hun give tilladelse til det, lige som det er hendes ansvar, hvis der skal gives statsgarantier, forklarer Finn Østrup.

"Det ene er den økonomiske krise. Det andet er, at regeringen i forhold til den økonomiske politik, i mange år har brugt olieindtægterne, og har været med til at skubbe boligpriserne og privatforbruget i vejret, især med beslutningen om de afdragsfrie lån, der blev truffet tilbage i 2003. De afdragsfrie lån har i høj grad været med til at sende boligpriserne i vejret, og derved også bidraget til den spekulation, der siden har været. At der var stor risiko for, at det kunne gå galt, har man vidst i mange år," siger Finn Østrup, der mener, at regeringen kommer til at få sværere og sværere ved at lægge låg på debatten i takt med at krisen forværres.

Metaltræthed

Men det er ikke kun udsigten til en svagere økonomi, der bliver en udfordring for Anders Fogh, hvis han vil beholde magten. Begrebet 'metaltræthed' er nemlig ikke bare noget politiske kommentatorer bruger, når de ikke kan forklare vælgernes bevægelser med andet, men også inden for statskundskaben taler man om The Cost of Ruling - prisen for at regere - forklarer adjunkt og ph.d i vælgeradfærd Rune Stubager fra Aarhus Universitet:

"En af hovedpointerne ved prisen for at have magten er, at man efter en vis periode ikke længere kan give sin forgænger skylden," siger han.

"Over tid vil der uvægerligt hobe sig en række sager op, og dem kan man så ikke længere sende videre. Det er det vi ser slå igennem på velfærdsområder. Vi havde FOA-strejken i foråret, og vi ser i stigende grad medierne interessere sig for ventelister på sygehuse og de gamle toiletter i skolegården. Når den slags spørgsmål kommer op, straffer man dem, der har ansvaret."Det er de to politiske kommentatorer Niels Krause Kjær og Henrik Qvortrup helt enige i. Og det er blandt andet den metaltræthed, der sætter igennem, når Anders Fogh ikke har magtet at komme hjem fra Frankrig og lukke sommeren af med sit magiske touch, som han plejer, mener Niels Krause-Kjær.

"Anders Fogh Rasmussen har altid været enormt god til at køre efter sine drejebøger, selv når det er gået galt og der er kommet bump på vejen. Men det er altså ikke lykkedes denne gang," siger Niels Krause-Kjær og påpeger, at Foghs vigtigste varemærke har været kontraktpolitikken - det man siger, gør man - men nu kan han ikke længere holde, hvad han lover. Det har han mistet autoritet på. Han er pludselig blevet dødelig.

"Der, hvor han bliver slidt i øjeblikket, er netop på værdipolitikken, på udlændingeområdet og på politireformen. Folk begynder at spørge sig selv, om han har styr på de her ting. Nu er han kommet på niveau med andre politikere; hans næsten monopolagtige status på værdipolitikken er i fare for at blive eroderet lige nu," siger Niels Krause-Kjær. For der er nogle alvorlige problemer, som trænger sig på. Politiet, sygehusene, skolerne - selve kernen i en velfærdsstat.

"At kræftbehandlingen er på niveau med Sierra Leone eller hvor vi nu befinder os. Alt det burde virkelig få folk til at sige 'hov, hov, kan det virkelig passe, at vi betaler verdens højeste skat og må finde os i en tredje klasses service' - som Fogh selv sagde, da han var i opposition," siger Henrik Qvortrup og påpeger i øvrigt statsministerens måde at håndtere EU-dommen på.

"Han forsøgte at negligere og nedtone problemet med EU-dommen, hvor han sagde, at det var da bare et hjørne af dansk udlændingepolitik, der blev ramt. Og det tror jeg har budt mange imod, fordi det afspejlede en arrogant statsminister. En statsminister, der tager lidt for let på tingene og læner sig lidt for veltilfreds tilbage og tror, han kan sno os om sin lillefinger. Den form for arrogance kan godt tænde vælgerne af."

Selv om man kan lave en nok så lang liste med Foghs konkrete problemer, så er både Krause Kjær og Qvortrup enige om, at han trods alt er sluppet billigt. Og det skyldes i høj grad en forbløffende passiv opposition.

"Statsministeren og Venstre er i den fantastisk heldige situation, at de står overfor en opposition, som ikke har grebet helt oplagte bolde i luften. Havde oppositionen været mere slagkraftig, havde den været mindre optaget af at kæmpe med sig selv, og her tænker jeg især på de radikale og Socialdemokraterne, så havde regeringen haft langt større problemer, end den har nu," siger Henrik Qvortrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Færdselsreglerne er reelt sat ud af kraft i København; der er nemlig ikke længere politi på gaden, hverken til fods eller automobilt, og man kan bevæge sig trafikalt, som man vil. Og sådan kunne man blive ved ...

martin sørensen

Tænk alt dette fik statsministeren tid til i et, efterår mens statsminister konen var til dans

Sov bare helt rolig, krisen kommer sikkert ”kun” til at koste os ca 200-300 milliarder kr. Eller ca det samme, som en halvmillion-syv hundrede tusinde, Danskere med ca 350.000 kr. i år indtægt. Dette er foreløbigt prognosen fra flere af førende økonomer i Danmarks førende banker, Så sov trygt, bare rolig, Dansk økonomi er sund og stærk. Nogenlunde sådanne var ordende fra storkapitalens første minister. Anders Fogh Rasmussen, han har her under finanskrisen, helt undladt at vise sig som den normale Danskernes statsminister. Hvor er den statsministeren der kære sig om de normale danskeres problemer ?.

Nej den borgerlige retorik .lyder forsat hult. I Danmark der vil sådanne tab, helt sikkert gå næsten upåvirket over landet. For vi er super danskere, og kan jo købe hele verden ikke. Følge de borgerlige der er Danmarks problem forsat, økonomisk overophedning ikke økonomisk krise.

Tilbage til virkelighedens verden den verden der existere uden for storkapitalens og cristiansborgs, bonede gulve. Torsdag 02.10.08 Der sendte Danfoss 375 ansatte, ud i arbejdsløshed som første større danske virksomhed der fyre folk pga krisen de kan ikke sælge termostatventiler. Når der ikke bygges nye huse så enkelt er det og som krisen bliver være og være så vil stadigt flere opleve at skulle gå ned til jobcentret og melde sig arbejdsløse for når der ikke kan sælges termostater så vil der om kort tid heller ikke kunne sælges, mursten, tømmer, isolering, mm mm køen bliver længere og længere ved job centert ved kommunen. Onsdag 01.10.08 ser vores ældre medborgere, gå på barrikaden, for mange af de ældre var det første gang de var i demonstration i deres liv. Vores ældre medborgere, kæmper en retfærdig og fair kamp. For at kunne bevare bare en smule af den lille købekraft deres pentioner hade før krisen. De har oplevet at deres i forvejen lave pension nu er næsten helt udhulet, af højere fødevare og energi priser. Samme ældre befolkning og studerende oplever samtidigt at et offentlige transport system. Der er dårligt og nærmest ubetaleligt dyrt når man kun har en lille pension eller Su at leve for. Jo bussen jo den kommer vores pensionister og studerende, sikkert til at vente længe på. til næste år, der kommer der formodentligt ca en femtedel færre busser i Danmark. Det går jo fantastisk og glimrede i ude i de danske kommuner følge den borgerlige verdens mester regering, Tænk alt den fine service, for samme høje eller formodentligt, lidt dyre billet pris. At pensionisterne nu går på barrikaden til forsvar for deres i forvejen lave købekraft er kun fuldt forståeligt. Vi ser danskere der kæmper for at klare betalingen på deres huse og lejligheder mens deres købekraft udhules af stadigt stigene rente og energi omkostninger, hvad gør Fogh og hans VK regering for at hjælpe den, normale danskerne der oplever, deres værste økonomiske krise nogensinde ?.

Tjaaa vi er i et efterår hvor, statsminister fruen, tager sig nu en sving om, i beste tv2 sende tid. En aflyst EU afstemning, der fik den irske syge, har nu gjort at statsministeren nu fik alt god tid til en rask lille efterårs beskæring. Af din og min fire årlige dagpenge ret. Det skal beskæres, efter et fint nyliberalt borgerligt CEPOS design. For vores økonomi er jo så overophedet,her midt under krisen, du og jeg den normale dansker. Kommer nu til at blive halvt dagpenge forsikret for samme fulde pris, tænk det er enda, i et land med skattestop. Nej det lyder stadigt retorisk forkert, i det borgerlige bagland, at Danmark kommer ikke til at opleve arbejdsløshed krise eller ej. Dette uvæsen er vi Danskere, nu vaccineret i mod, den borgerlige retorik lyder forsat. ”Alle ved at det er kun dovne der ikke har et arbejde nu, de arbejdsløse skal bare tage sig sammen og finde sig et job”. Desværre kan Fogh kun alt for let, tælle til 90.DF har gentagende gange, bevist sig som værende en tandløs vagthund for de svage Danskeres rettigheder. Giv DF en lidt strammere udlændinge love eventuelt krydret med en total afvisning af EF domstolen, der lukker EF hullet i udlænninge loven. Og DF er nu kun alt for villige til at levere de nødvendige mandater, til dette mareridts senarie. For den danske arbejdsløsheds model.

Vi er midt i et ophørs udsalg af vores danske ”Flexicurity” model. For hvad bliver mon det logiske modsvar, fra den danske arbejder der nu oplever både økonomisk krise der giver højere arbesløshed og samtidigt, korter dagpenge periode ? Mon ikke næste overenskomst forhandling vil vise et klart krav, om en meget længere opsigelses varsel. og nu er hele det danske ”Flexicurity” model væk. Som dug fra solen, når det danske arbedsmarkdet nu er uflexibelt og stift som det er i tyskland og frankrig. mon ikke det i sig selv vil give højere arbejdsløshed. Og derfor dårligere økonomi og højere arbejdsløshed som følge?

Tænk alt dette fik statsministeren tid til i et, efterår mens statsminister konen var til dans og hvor der gik den irske syge i de planlagte EU afstemningerne.

Dorte Sørensen

Enig i at oppositionen ikke har været skrap nok og spillet deres kort godt nok.
Fx burde R og S ha´ lavet et stort nummer ud af det, da Fogh Rasmussen forlod sit statiske skattestop og overtog R og S´s skatteloft fra valgkampen 2005. Dette skatteloft gjorde Fogh Rasmussen ellers meget nar af i valgkampen i 2005 Ja Fogh Rasmussen påstod lige frem, at det ville KUN føre til skattestigninger og så har Fogh Rasmussen alligevel overtaget skatteloftet uden medierne har kommenterer det. Skyldes det at Fogh Rasmussen var smart nok at beholde navnet SKATTESTOP.
I forvejen havde Fogh Rasmussen i flere andre tilfælde set stort på at med hans statistiske skattestop,- hvor ingen skat eller afgift måtte forandres hverken i kr. og øre eller i procent-., givet staten lov til at stikke snablen ned i lejernes indbetalinger til Landsbyggefonden, hvis penge hovedsageligt skulle bruges til vedligeholdelse af boligerne og nærområderne. Nu brugte Fogh Rasmussen med DFs og de radikales stemmer lejernes indbetalinger til bygning af ældreboliger. Bare for at nævne et eksempel hvor det statiske skattestop ikke gjaldt for Fogh Rasmussen.

martin sørensen

VKO har inget svar til at løse krisen. Familien Danmark mærker deres livsomkostninger stiger og stiger, samtidigt med at deres egendoms priser falder og falder. Samtidigt kommer flere til at opleve et nej fra banken når de skal ha fianceret, deres behov.

De vil opleve at deres huse ikke kan sælges eller se at nabo huset faktisk stå til salg i over et år uden at naboen kunne sælge huset og samtidigt se at prisen for dette hus daler og daler, mens ham husker jamen deres køkken, det er jo faktisk pænere end vores køkken. de så vi jo sidst vi var der over og spise grill mad.

De vil opleve at arbejdsløsheden stiger voldsomt omkring dem, de vil måske enda selv opleve at blive arbejdsløs. samtidigt skæres ydelses perioden ned i dagpenge systemet. Selv om at regeringen nu vil giver en lidt højere dagpenge ydelse men i kortere tid, så vil det ikke kompencere for at følesen er utryghed Vi vil føle at vores arbejde ikke længere er så sikkert, føle at vores status ikke længere er så sikker samtidigt stlller vi spørgsmålet hvad bliver der af alle vores penge som vi indbetaler i skat, for vi kan tydeligt se at der ikke er den service i det offenlige system som vi forventer. nej fogh vil stå der uden svar uden løsninger, fogh og VKO´s løsninger bliver som en gammel fisk der nu er begyndt at lugte på 3 dagen.

Nej fogh og pia kærsgaard har ingen svar,

For hvad nytter at slå på en lille gruppe muslimer når det går afhelvede til i den normale danskers hverdag, stadigt flere danskere vil stille sig selv spørgsmålet kunne det hele ikke være lidt bedre ?.

Og hvad med alle de penge vi tjæner på olien hvad bliver de nu brugt til ? for vores finans minister sage jo for et par årsiden at vi kunne købe hele verden, hvor bliver alle penge af i dette system.

når den normale dansker oplever at alle de penge er brugt til at forsøde en lille meget velhavede del af danskernes liv så bliver hævnen meget hård for VKO, pia kan nok så mange gange stille sig op som hjemmehjælperen der er den jævne borgeres tale rør. pentionisten bliver sur på pia når de oplever at pia intet gør for at løse deres økonomiske knibe,

nej hverken pia eler fogh, har ikke noget svar på at løse krisen, og dette bliver fogh og pia nemisis, skattestoppet låser dem totat fast og de er bundet på hænder og føder, af deres løfter og kontrakt politik.

Jeg synes ikke, at det kritiske blik alene skal vendes mod regeringen og statsministeren, for i et demokratisk land som vores er de blevet valgt af nogen, endda flere gange i træk.

For er det ikke sådan, at vælgertilslutningen - til trods for alle de andre problemer med skoler, sygehuse, etc. - først for alvor faldt i forbindelse med, at Hr. og Fru Friværdi DK ikke længere kunne frådse?

martin sørensen

økonomen Finn Østrup siger det best, citalt, fra den overstånde artikkel som der er oplæget til denne debat.

"Det ene er den økonomiske krise. Det andet er, at regeringen i forhold til den økonomiske politik, i mange år har brugt olieindtægterne, og har været med til at skubbe boligpriserne og privatforbruget i vejret, især med beslutningen om de afdragsfrie lån, der blev truffet tilbage i 2003. De afdragsfrie lån har i høj grad været med til at sende boligpriserne i vejret, og derved også bidraget til den spekulation, der siden har været. At der var stor risiko for, at det kunne gå galt, har man vidst i mange år," siger Finn Østrup,

Fogh har fundet måden til at omforme olie intægter om til vægst i samfundet dette er hele hemligheden bag foghs succes, nu er virkelighede ude i nordsøen en noget anden og mere dyster realitet, danmarks olie produktion toppede i 2004. og vores olie produktion har været i frit fald siden da faktisk er der forsvundet hele 24% af vores olie produktion i direkte produktion decline.

Her ser vi foghs nemisis, udtrykt i en rent produtions skema over dansk olie produktion siden 1998.

http://www.oliebranchen.dk/Statistik%20og%20tal/Markedsudvikling/Supply,...

Danmark nærmer sig tidspunket hvor vores olie forbrug er større end vores produktions evne, når dette sker så er fiansredegørelser som denne vi ser nu med 82 milliarder kr i overskud ganske simplelt umuligt,

http://nordjyske.dk/erhverv/forside.aspx?ctrl=10&data=4%2c2950016%2c5%2c3

Forsætter den nuværnde udvikling så er Danmark olie impotør om bare 5-6 år.

Hvad blev der af pengede fogh ? for danmark er defakto lige så forgældet som vi var for ca 5 år siden,

nej tiden er kommet hvor vi skal lave en olie fond der fiancere danmarks overgang til vedvarnde energi det er den eneste vej ud af krisen hvad sker der når danmarks hul mure bliver efterisoleret med de 200 mm isolering som vi faktisk mangler for at få den højeste energi standart som mulig. danmark vinduer mangler næsten alle en udskiftning borgerlig politik hvor man giver skatteletelser virker ikke, det er bevist gang på gang giver bare hr og fru danmark pengene i hånden så køber de biler og fladskærme for pengede derfor skal der en styret overførsel til det milliø rigtige byggeriet og vedvanrde energi det er den enste vej ud af krisen. på dene måde forsikre vi fremtidens velfærd og holder gang i hjulede nu hvor krisen er på vej.

http://vedvarendeenergi.skrivunder.dk/

Lars Peter Simonsen

Det er jo interessant, at man åbenbart mener at de borgerlige er bedst til at styre økonomien, Besparelser og nedskøringer er ikke god økonomistyring, det er hundedyrt at genoprette alle de skader de har påført hele samfundet. Mon ikke det er fordi den i de fleste iboende grådighed meget dygtigt bliver fremelsket og stimuleret? Kan vi ikke få Martin Sørensden som statsminister, han har et sjældent klarsyn og hjertet på rette sted! Kære Martin, stil op!

For et par dage siden var der i en avis en udtalelse fra skatteminister Kristian Jensen om at hver familie havde sparet ca. 60.000 på regeringens skattestop - i skat. Dette skulle svare til ca. 60 mia. ialt. Tænk hvad samfundet kunne have brugt de penge til...

I stedet er pengene gået til fladskærme, rejser, køkkener og andre forbrugsting.

Nogen er begyndt at stille spørgsmålet - hvorfor mon det går så dårligt i samfundet når vi selv har det så godt?

Svaret ligger i regeringens skattestop samt i det regeringen siden 2002-2003 har forbudt kommunerne at opkræve ejendomsskat som rent faktisk svarer til den faktiske vurdering af ejer-boligerne.

martin sørensen

kriser løses kun ved at finde årsagen, til kriserne og løse årsagen til krisen.

Selvføldig har fogh og co ret i at arbejdskraft er et problem, som lene espersen ganske rigtigt polintet da hun gennemførte den instuderdede stundt med fiansminister lars rasmussen hvor hun spurgte om hvor stor forskel der var på fødsel antallet i 1946 versus 1983 jo årgang 1983 var en precist havt så stor en årgang som årgang 1946, men den gode fiansmister skødsamtidgt et pænt stort hul i sin egen forklaring om at regerigen nu var ca 3 gange så dygtig til atskabe jobs da han svarede økonomiministeren i sit spørgsmål.

Men kære økonomi og finansminister dette demografske, faktum ændre ikke på det andet faktum. at dansk økonomi er i krise, når vores land nu taber ca 200-300 milliarder kr i ression´s decline af vores vægst så er det det samme som hvad 500.000-700.000 danskere med en årsintægt på ca350,000 kr . Hvis man er så naiv så man tror at dette tab, vil gå upåvirket over landet så er man. ikke bare naiv. men også inkompetent. mon ikke dette faktum vil påvirke dansk beskæftigelse i noget mere negativ retning end den påvirkning som, den demografiske faktum vil påvirke vores beskæftigelse, jeg er helt enig i at det demografiske problem også skal løses men man løser ikke dette problem ved at forringe vores dagpenge system. nej dagpenge sytemet har bevist sin succes. der er kun 44.000 ledige i danmark ledigheds procenten er nu kun 1.44% nej der er ikke behov for at skære i dagpenge perioden det har dette tal bevist.

Til Simon Sen jeg har min fulde tiltro til at Helle Torning Smitt er den bedste kandidat til statsminister posten i Danmark, men jeg overvejer at stille op til vores lokale by råd

Dorte Sørensen

Martin min reaktion på Lene Espersens og Løkke Rasmussens indøvede stunt fra DR2s Debatten i torsdags, var at de må være på hælene siden at et sådan indøvet stunt skal være nødvendigt.
Ligeledes virker det også ynkeligt at høre Brian Mikkelsen i Deadline forsvare sig med, at der er kommet mere skyderi og bandekrige i tiden efter Fogh Rasmussens magtovertagelse, med at det var et problem denne regering havde arvet fra SR - regeringen, hvor der kom mange indvandre ind i landet.. Ja, der kom mange, men de fleste var flygtninge fra Balkan krigene, det glemmer DF og regeringen altid at fortælle, selv om DF og regeringen ofte selv fremhæver at flygtninge skal blive i nærområdet, hvilket Europa må siges at være mht. Balkan krigene

martin sørensen

kære Chris Henriksen.

Min person er fuldstændig irelevant, i denne debat, ja jeg er ordblind, men betyder det automatisk at jeg også er arbejdsløs ?. Du skriver "Disse blogs hærges jævnligt af pseudo-intellektuelle, som her har mulighed for at lufte deres fordomme og forvrøvlede fraser, pakket godt ind i misforståede statistiske opremsninger."

Skal demokratiet og debatten udelukked være forbeholdt for experter og alle dem der udelukkede skriver et fejlfrit dansk ?.

Jeg har nu det faktisk kommer op i debatten været i konstant arbejde i nu over 14 år. men jeg husker kun alt forgodt krisen i 1990ne hvor også jeg gik arbejdsløs. dengang var det faktisk det faktum at dagpenge perioden var 7 år og at der stadigt var langt til ricikoen når man var arbejdsløs, for at ende på dagpenge der holdt mange oppe midt i krisen dette galt også jeg . at dagpenge perioden nu beskæres til 2 år er en katastrofe midt i at vores land er på vej i krise, så nej jeg er ikke arbedsløs men kan kun alt forgodt huske hvordan det var at være arbejdsløs. og selv om at jeg var arbejdsløs hade jeg så mindre ret til at debatere på blogs som denne, af den grund jeg stiller spørgsmålet, er du overhovet demokratisk indstillet, kære Chris Henriksen ?

Inger Sundsvald

Uanset om man er ægte intellektuel eller bare pseudo-, om man er ordblind, eller om man skriver et lidt dårligt dansk, så må det være tilladt at blande sig.

Jeg har i øvrigt observeret, at mange, som jeg vurderer til at være yderst vidende - både akademikere og intellektuelle, er en smule ordblinde.

Så længe det er forståeligt, må de være hjertelig velkomne.

@Michael

"Planetær nødværge..
- går det argument også hvis man fritager skyldige personer og ideologiske tågehorn bag finanskrisen, muligheden for at kunne gentage fiaskoen, ved at lade deres livsenergi sive fra deres kropshylstere? (Det er bare en PC-måde at skrive, at de skal af med knoppen)"

De typer klarer sig altid og flyder altid ovenpå - selvom flere og flere nok snart bliver meget knotne på dem.

martin sørensen

Denne debat hander om at regeringen Fogh den har ikke svaret på at løse krisen.

Jeg mangler et svar fra højre fløjen der modvirker det faktum at, Dansk vægst kommer til at mangle 200-300 millliarer kr i løbet af den nærmeste år.

Sangen om at Danmark mangler arbejdskraft er en gammel sang, når landet kommer ud i så krafig en ression, så vil ressionen automatisk frigøres den nødventige arbejdskraft for 200-300 milliarder svare til 500-700 tusiende normal danskeres årsindtægt. Så mangel på arbejdskraft er ikke problemet. nej det der bliver probelmet det er hvordan kan vi få vægten igang igen, flere rene ufiancerede skattelettelser virker tydeligtvist ikke, Når man samtidigt fra bogerlig side, nægter at ændre beskatning graden på bolig skat versus skat på arbejde, hvordan vil man så finde det økonomiske råderum der frigøre de nødventige midler til de vigtige samfunds reformer ?.

Hvorfor ikke udnytte krisen til en reform af beskatnigs graden på boligen versus skatten på arbejde ?.

Vi mangler en anderkendelse af selve probemet der skabte krisen nemlig den høje olie pris, hvad vil de borgerlige gør for at gøre danmark mindre afhængelig af olie når de samtidigt hænger fast i en vægst model der samtidigt, kræver stadigt mere transport ?.

Nej man nægter forsat at indføre den nødventige bompenge afgift og roadpricing for at løse probemet med fremkommelighed i trafikken, danmark spider hvert år ca 40.000 fuldtids stilliger i køer i trafikken igen blokere skattestoppet og kontrakt politikken for løsninger i Danmark.

Den borgerlige løsning har indtil nu kun været mere beton og asfalt som løsnings model for danmarks trafikale probemer. dette faktum har gjort danmark til en i amrikanske termer "sprawl økonomi"

Den bogerlige løsning har indtil nu bare været at trykke på pause knappen, på beskatningen ved at indføre skattestoppet og samtidigt spare på de offenlige udgifter med den gode gammeldags borgerlige grønthøster model ren nedskæring efter salami metoden. og ufiancerede skattelettelser øø rettelse olie fianceredede skatteletteler.

Ps, angående arbejdsløshed. jeg mener faktisk det er en kvalifikation, når man snakker om arbejdsløshed at man faktisk har prøvet at være arbejdsløs. at man faktisk har personligt prøvet den håbløshed som en arbejdsløsheds situation giver. nej jeg bliver noget sur når bedre vidne bare siger du skal tage dig sammen, det er at vise foragt overfor dem og deres situation. det svare til at sige til en overvægtig tag dig sammen og tab dig, du skal bare dyrke mosion. nej vis håb og ikke bedre videnhed, og støt personer der er nede. Det er den enste kur ud af en håbløs situation.
min personlige erfaring siger mig, at den borgerlige stokke metoden den virker ikke.

Inger Sundsvald

”Det er jo som oftest de mindste mænd, som går i de mindste sko og er størst i slaget.” (citat: Chris Henriksen).

Men jeg kan da tilføje, at der også ofte er mænd i alle størrelser, der går i for SMÅ sko.

Mit yndlingsordsprog er, at man ikke skal kaste med sten, før man har fejet for sin egen dør.

Der er mange ’små’ mennesker på denne netavis, der med deres åndshovmod, ikke er værd at føre en debat med. Men jeg kunne ikke dy mig denne gang.

Inger Sundsvald

Jesper Haarlev
Netop!

Inger Sundsvald

Nå, men tilbage på sporet, med fare for at blande mig på upassende måde.

Mit gæt vil være, at med den uundgåelige danske krise vil løsningen være, især fra K og LA, men også fra V, at nu må der skattelettelser til, så det batter.

Det bliver en unik chance for Fogh til at gennemføre det sidste nøk til minimalstaten inden han går af, af den ene eller den anden grund.

Nedskæringer, nedskæringer og nedskæringer – samtidig med, naturligvis - at han siger, godt hjulpet af DF, at nu skal der rettes op på de svagestes vilkår.

Det skal være slut med minuttyranniet i ældreplejen, børne- og vuggestuebørn skal have bedre vilkår, de uhumske toiletter på skolerne skal renoveres, de gamle skal have ren ble på mere end én gang i døgnet, og uddannelserne skal effektiviseres. Og så skal de arbejdssky elementer ikke have lov til at gemme sig mere.

Måske slipper han også af sted med at sige, at vi alle må være solidariske med banker og investeringsfonde.

Det bliver en ren chokdoktrin, hvor han får held med at indføre sine hedeste ambitioner for landet, i skyggen af krisen.

Inger Sundsvald

Jo da. De kan måske også klare murerarbejdet og svampeangrebene med lidt hjælp, ligesom de pårørende blev opfordret til selv at gribe malerpenslen på plejehjemmene.

Måske de kunne gøre det i sløjd, Inger Sundsvald? ;-)
Nej, helt ærligt, burde kommunerne simpelthen ansætte håndværkere til at løse de reparationsopgaver der, før de tager overhånd.

Inger Sundsvald

Jeg spekulerer lige lidt over hvad børnehavebørnene kan sættes til. Nogen forslag?

Det private initiativ er jo oppe i tiden, og forældrene vil sikkert sætte pris på at deres sure skattekroner bliver anvendt fornuftigt. For ikke at tale om erhvervslivet, som så kunne anvende deres medarbejdere til mere fornuftige ting.

Undskyld jeg bliver i jargonen, men tak til PeterH for et par fornuftige ord.

Inger Sundsvald

”venstrefløjens stærke side, her handler det udelukkende om principper og ideologier!”

Og det skal en borgerlig høre.

Men nuvel: Børnehavebørn er jo også nogle grisebasser. Og de arbejdsløse akademikere kunne jo sendes på tvangsarbejde – undskyld, i aktivering, så de kunne lære at stå op om morgenen.

martin sørensen

meget god analyse I. Sundsvald. :-)

""Det bliver en ren chokdoktrin, hvor han får held med at indføre sine hedeste ambitioner for landet, i skyggen af krisen.""

Jeg er meget enig i din analyse hvis fogh opnår at vende meningsmålingerne, men han kan også være uheldig for menings målinerne ser jo ikke for godt ud hvis man har VKO brillerne på.
Så er det et helt andet senarie vi se et DF, der vil kræve at vi lukker helt ned for EF domstolens hul. det kan glive en studehandel hvor DF får deres eu hul lukket mens -vk for deres kortere dagpenge periode skjult som en forbedring ved at eventuelt at sætte ydelsen op i det første år med ex 20% højere dagpenge ydelse.

Danmark står ganske som resten af verden ved en skillevej der er på papieret ca 3 år til næste valg, men dette valg kan komme meget før end vi forventer det. for fogh har ikke fået sine reformer igennem endnu. Tør fogh lægge sig ud med den danske fagbevægelse i en tid hvor danmark er på vej i krise ?

Gør Fogh dette med sit vko flertal, så ka senariet pludseligt ændre sig for vi skal jo huske at der er overenskomst forhandlinger i industri kartellet i år 2010. de overenskomst forhandlinger afgøre hele næste omgang af overenkomst forhandlinger, gennemføre fogh en reform af dagpenge systemet med en nedskæring af dagpenge perioden til 2 år og i et Danmark samdigt, nu 120.000-150.000 arbejdsløse det betyder automatisk et krav om længere opsigelses varsel i denne forhandling.
arbejdsgiverene, vil naturligtvist ikke give en længere opsigelses varsel og det vil med stor sansynligehed ende i en gigantisk general strejke der har sin faktiske oprindelse i vko´s nedskæring af dagpenge perioden fra 4 til 2 år.

Dette vil give en helt ny negativ stemning overfor VKO.

Inger Sundsvald

martin sørensen

”og det vil med stor sandsynlighed ende i en gigantisk generalstrejke der har sin faktiske oprindelse i vko´s nedskæring af dagpengeperioden fra 4 til 2 år.
Dette vil give en helt ny negativ stemning overfor VKO.”

Jeg er helt enig i dit indlæg. Og jeg kan næsten ikke vente på den nye negative stemning. Det er utroligt, at den positive stemning har holdt sig så længe.

Men måske viser det sig at være sundt for landet, - at folk begynder at vågne op.

Foghs valgløfter er blevet genbrugt ved de seneste valg, så mon ikke de bliver brugt i endnu en valgkamp? Spørgsmålet bliver så, om de kan genbruges endnu engang. Jeg håber ikke, vi skal vente så længe mere på at få svaret.

Først det positive.
Vi har i pressen set, at Fogh i disse dage er på officielt besøg i Danmark - det viste sig, da han overværede Vild med Dans.

Det er rart at se ham på banen igen.

Men mon ikke nedturen startede for lidt over et år siden, da hans fokus blev rettet ud i Verden og hans hjemlige løjtnanter skulle tage over ?

Fogh har naturligvis en chance til.

Han skal bare indlede drøftelser med regeringen og Dansk Folkeparti.

Dette vil give et robust flertal, som kan vende skuden.

martin sørensen

For mig at se så er det negative ved en sansynelig 3 dobling af arbejdsløsheden til de ca 150.000 ledige, der sansynligt set. Bliver vække uret der får folket til at vågne op.

Sammen med den meget tydelige forringelse af vores danske ”Flexicurity” model. Den negative sjociale derut som der vil følge når vi i sansynligt set i mitten af 2010 kommer til at opleve, 20.000-50.000 ledige der vil gå fra dagpenge direkte over på kontant hjælp som koncevkens af den 2 årige dagpenge ret vedtaget af VKO, der nu er på vej.

Bliver prisen for marienborg så høj så ved jeg ikke hvad konvekvensen bliver i danmark men det er som det ser ud nu en meget realistisk og negativ pris for marienborg, ved det sansynlige valg i maj 2010.

Det bliver en hård og lang kamp at ryde op efter fogh han har været den største spreder som dette land har set på statsminister posten i mange generationer.

En dansk økonomi der er i smader og en høj arbedsløshed en betalings balance der er i dybt rødt minus og de offenlige fianser der er på vej direkte mod røde tal primært pga den nu igen høje arbejdsløshed og også pga at danmark samtidigt nu er meget tættere på at være olie importør og derfor ikke exportere så meget olie længere,

Lars Peter Simonsen

Jesper Haarlev, mod dumhed kæmper selv guderne forgæves!

martin sørensen

Mange familier kan faktisk komme til at gå direkte fra 2X dagpenge, over på en x kontant hjælp. 450 timers reglen vil komme til at ramme rigtigt mange familier. For det er ude i det jyland hvor jeg. Bor der er det meget normalt at både kone og mand arbejder på samme virksomhed, Der ofte er en dørfabrik eller en vindues fabrik eller ligende. Når byggeriet går i stå så betyder det at der kommer mange der går direkte ud i arbejdsløshed flere af de fabrikker kommer direkte til at lukke. eller drosle krafitigt ned i produktionen, ganske som vi nu så. da nu danfoss sender 350 ud i arbejdsløshed pga lavere ordre.

når de familier ikke kan finde et nyt arbjede for økonomien kommer ned i et meget lavt gear, der har vi en potintel riciko for at mange af faktisk pia kærsgaards kerne vælgere kommer dirkekte til at gå fra 2x dagpenge over i en gange kontant hjælp-

Koncekvensen for i de ofte meget fattige landzone kommuner er unødvendig at oprisse ikke.
Foghs reformer har en potintel meget meget negativ sjocial slagside.

Inger Sundsvald

Morten Dreyer
LOL

Inde i enhver sidder der en lille egoist. Det er den borgerlige del, som går ind for privat ejendomsret, over de midler man selv har skabt ved eget arbejde. Den del er ikke så tilbøjelig til at dele ud af sin ’overflod’. I denne gruppe er der også folkepensionister, som er lykkelige over, at de kan tillade sig at blive 80 år, uden at skulle ligge samfundet til ’med boligydelse, varmehjælp medicintilskud og anden fattighjælp.

Så er der ’hjertet’. Hos mig er det absolut socialistisk. Det vil sige, at jeg går ind for at staten ikke sælger ud af 'arvesølvet', at der bør være en statslig styring af de vitale dele af landet, så som pengeøkonomi, togdrift, post og i øvrigt de forpligtelser vi har overfor mennesker fra vugge til grav, som vi har et kollektivt ansvar overfor. Dette implicerer både rettigheder og pligter.

På den måde får man en ’borgerlig socialist’. Og det er svært at forstå for mennesker, som gerne vil putte andre ned i nogle klart definerede kasser. Og det er ofte mennesker som selv er ’velhavende’, men som vil have mere, eller mennesker, som ikke selv havde tænkt sig at gøre ’en ekstra indsats’, for så kommer de jo til at betale for meget i skat. Her er det kun kravene til andre som ansættes.

Og det er nok noget som Jesper Haarlev ikke forstår.

"mod dumhed kæmper selv guderne forgæves!"
- Især de selvbestaltede.

Inger Sundsvald

uden at skulle ligge samfundet til byrde.

Inger Sundsvald

Sådan ser folk jo forskelligt på sig selv.

Martin Sørensen anser helt åbenlyst ikke sig selv for at være en gud, men er oprigtig bekymret for de problemer som almindelige mennesker har, og som vi i fællesskab må tage os af,.hvis det går helt galt. - Så skal der ryddes op!

martin sørensen

jeg ved bare hvad jeg selv laver og hvad mine naboer arbejder med jeg er i princippet ligeglad med om de stemmer DF ventre mm, det er op til den enkelte og deres samvidighed.

Jeg er oprigtigt bekymret for hvad der sker når denne krise går over landet, i min hjemkommune vesthimmerland, der er de 5 største arbedspladser henholdsvist, en rørfabrik, et kylligeslagteri, en vindusfabrik og en dørfabrik. og et jern støberi. kommunens 6 største arbedsplads er et sygehus der står overfor at lukke. så ja jeg er dybt bekymret

Inger Sundsvald

Hm! I mit stille sind havde jeg jo håbet, i fremtiden, at kunne undgå en intimidering af nogle, som jeg ikke ønsker at blive intimideret af.

Det er så i orden.

Inger Sundsvald

Og hvis man skal forklare en pointe, så er alt håb ude.

Inger Sundsvald

”men når det kommer tilstykket, tror jeg slet ikke at du vil dialog med meningsmodstandere,”

Vil du?

Jeg har ikke hørt andet fra dig end at du helt afviser almindelige menneskers bekymringer. Det jeg får ud af din debatform er: Lad ’de kære arbejdsløse akademikere gøre rent’ og mere af samme skuffe.

Og så blander du ’ Information med deres dyrtindkøbte båndbredde!’ ind i det hele.

Hvor seriøst er det?

Det er nok her jeg trækker grænsen.

Jeg må indrømme, at jeg er mere forfærdet over de tankestrømme, der åbenbares.
Jeg håber, at Information snart finder anledning til at bringe en artikel, som kan lægge op til en debat om Rune Lykkebergs glimrende nye bog, der giver ganske god indsigt i de to fronter, vi kan iagttage.

@PeterH

Rolig - det er bare svineulven der glammer.

Inger Sundsvald

PeterH **

Det mest nærliggende ord som beskriver min følelse, efter at jeg er begyndt at deltage i Informations netdebat er forfærdelse. Jeg troede ikke, at det var så grelt. Jeg har mødt mennesker jeg var uenig med i relation til løsninger af problemerne, men jeg har aldrig mødt de helt polariserede segmenter, som jeg stifter bekendtskab med her.

Uanset hvad en artikel drejer sig om, og uanset hvad der kommer af seriøse indlæg, kommer debatten til at handle om muslimer eller samfundsnassere. Ikke kriminelle muslimer, og ikke nogen specielt definerede nassere (bortset fra i enkelte tilfælde), men muslimer generelt og nassere specielt.

Uden at skulle gøre mig klog på Rune Lykkeberg og hans tanker - jeg kender dem kun fra avisartikler, og jeg synes (som regel) at han siger noget fornuftigt - så bliver han jo beskyldt for at plante måsen imellem to stole. Og jeg hilser opfordringen til Information velkommen.

Men hvis der skal komme noget fornuftigt ud af en dialog, så er det måske netop i dette tomrum man kunne stille sig op – uden stole eller taburetter – og komme frem til en dialog.

Nu skal jeg ikke gøre mig for hellig, for jeg bliver også provokeret, men jeg forsøger dog, at føre en nogenlunde sober debat, som ikke bryder med reglerne.

På grund af den barske debat, er jeg oftere og oftere kommet til at tænke på den gamle kommunist Broby-Johansen, som sagde: - Man må dyrke følelserne, for de er det eneste værn imod brutalisering. (Det var en provokation).

Jeg havde nær sagt ’Salam’.

Må jeg ikke som en af de arbejdsløse komme med en kommentar og et paradox.

Jeg er arbejdsløs, men ikke med min gode vilje. Siden marts 2008 har jeg søgt omkring 100 stillinger (eller mere) vil jeg tro, nogle af dem har været som kommunikationsmedarbejder, atter andre har været som gymnasielærer, enkelte har været som sekretær mv. -- mange af dem har været som folkeskolelærer.

Og her kommer så paradokset: Jeg har 8-9 års undervisningserfaring, diverse kurser, bl.a. et pædagogisk IT-kørekort, en voksen-underviser-uddannelse samt diverse andre kurser. Alligevel kan jeg hverken bruges som lærer i den danske folkeskole eller i gymnasieskolen - i hvert fald ikke i den normale del af folkeskolen. Ungdsomskolerne og 10.klasse centrene er der jeg har været til samtale foreløbig - og på erhvervsskolerne. Og det er ganske glimrende.

Paradokset er at folkeskolen skriger på arbejdskraft - og at jeg med alle mine talenter ikke kan komme ind, medmindre jeg lige selv punger 10-15.000 kr. ud for en meritlæreruddannelse, penge jeg som arbejdsløs ikke lige har p.t.

Som nogen af jer ved er jeg p.t. i job med løntilskud, men da det er kommunen, som betaler min løn, står jeg altså som ansat under kommunen. Og er således ikke (længere) med i statistikken over de arbejdsløse. Og der er såmænd ca. mindst 100.000 personer i Danmark,
som skal lægges til den officielle arbejdsløs-statistik. Og så er der ikke længere ca. 50.000 arbejdsløse i DK, men snarere 150.0000 personer.
(omregnet til fuldtidsarbejdsløse)

Og ja, jeg kunne godt arbejde i produktionen på en tavlefabrik eller på et lager eller på Velux. Desværre er mine hænder ikke skruet korrekt på i forhold til at holde på et skæreværktøj, hvadenten det drejer som et digitalt eller analogt. Jeg kunne måske også finde ud af stå ved produktionen på tavle-fabrikken. Desværre er jeg stærkt farveblind og vil således måske komme til at tage fejl af nogen af de knapper, jeg skal trykke på - bare en fejl er nok.

Den her regering (VK) har forsømt at udvise rettidig omhu mht. at opkvalificere folk,så de kunne bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet når jobbene flager ud til Kina mm. SR-regeringen i 1990erne satte godt nok dagpenge-perioden ned til 4 år, men til gengæld sørgede den for at mange, deriblandt jeg, blev omskolet. Jeg blev omskolet til invandrer-lærer. Det tog 2½ år ca. Og det medførte at jeg fik et arbejde som indvandrerlærer.

Uanset hvad der sker så skal jeg nok klare mig, så I behøver ikke have ondt af mig eller ynke mig på nogen måde. Jeg påpeger blot at en VK-regering altid råber op om arbejdsmarkedets (umiddelbare) behov, men glemmer, at der er noget, der hedder langsigtede behov ifht. arbejdsmarkedet.

Inger Sundsvald

Karsten Aaen

Hos mig fremkalder du ikke ynk, snarere respekt. Tak for dit personlige bidrag til debatten.

Og det samme her, Karsten Aaen. Jeg har personligt altid arbejdet ud fra det ene: at beskæftige mig med det, jeg kan, og hvor jeg møjsommeligt har opbygget specifik kompetence. Det har betydet, at jeg nogen gange har måttet arbejde i aktivering, andre gange som særdeles vellønnet. Nu ser det ud til, at jeg måske endelig har fået noget, der kan blive til en fast stilling.
Min udlægning af din historie er derfor, at der ikke rigtig er nogen vej udenom videreuddannelse indefor de områder, hvor man allerede som ung har skabt et fundament - fordi det senere i livet, med det arbejdsmarked, vi har, ikke kan lade sig gøre at komme efter et vidensmæssigt efterslæb på et helt andet område.
Samtidig handicappes man, hvis man ikke har mulighed for at følge udviklingen indenfor sit fag, så man mister al mulighed for at vende tilbage.

Statsministerfuen slår flik flak hen over tv-skærmen hver lørdag aften, og de borgerlige medier, ikke mindst tabloidaviserne er ved at koge over af begejstring.

Så længe Anders Fogh Rasmussen kan vedblive at have fuld kontrol over massemedierne er det slet og ret ønsketænkning at påstå, at "Fogh er i krise"...

Helt enig med Blue Leader .Thorning og Søvndal har vist sig at være de rene katastrofer for venstrefløjen…

Inger Sundsvald

For ikke at tale om de radikale!

Inger Sundsvald

Men lad os sende en tanke til Komiske Ali. Alt er i orden.

Ja, alt er i den skønneste orden. Danmark har ganske vist soldet olieindtægterne op, og et par banker er kollapset. Men det frie kapitalmarked skal nok regulere sig selv, med eller uden statsstøtte. Når Fanden bliver gammel, går han i kloster, og når kapitalisterne bliver for berørte, bliver de socialister og vil have bistandshjælp.

Men der skal nok komme nogle billige ejendomme til salg, når arbejdsløsheden og tvangsauktionerne først tager fart, og så kan ’markedet’ køre videre, indtil næste gang der bliver skabt en ’boble’ ved hjælp af skattelettelser og kunstigt opskruede ejendomspriser, eller med IT, eller med noget helt andet.

De naive småsparere i Bonusbanken, der lod sig besnakke af bankens bestyrelsesformand til at købe aktier, kan se deres penge forsvinde i den blå luft. Den bondesnu formand, så allerede for halvandet år siden, hvor det bar hen, og reddede sine 17 mio. Der er stor risiko for at blive snydt, hvis man forlader sig på visse jyder. Se bare på statsministeren og hans gyldne valgløfter.

Inger Sundsvald

Jeg er født og opvokset i København, men min egen mor var fra Thisted. Hun havde også noget af det bondesnu i sig, ellers havde hun heller aldrig klaret sig som fraskilt mor til 3 og med sygdommen sclerose.

Jeg vedkender mig min arv, men vi hører til den gren af jyderne, som konsoliderer sig i de gode tider, og ikke bruger flere penge end vi har. Og vi er ikke så lette at lokke på glatis.

Alligevel har jeg klaret, både at have selvstændigt erhverv i over 20 år, hvor jeg/vi har bidraget i ekstrem grad til samfundsøkonomien via skatter. Har selv betalt for mine forskellige uddannelser og børnepasning m.v. Men jeg har aldrig glemt mine rødder, og har f.eks. aldrig stemt på noget som var til højre fra Socialdemokratiet.

Tjah, der er en forklaring på alt, Guderian H.

Claus Piculell

Økonomi betyder nemlig ikke ret meget for vælgerne, så længe det går godt, forklarer Kenneth Thue Nielsen. Man vinder som siddende statsminister ikke megen opbakning på lav arbejdsløshed og en stærk økonomi, men alligevel er det et latent valgtema, der bliver vakt til live i det øjeblik, det går skidt.

--
Endelig en politilog, der så og formulerede den erkendelse så skarpt.
Ud over mig, naturligvis ... ;----)

Claus Piculell

PolitOlog ...

Inger Sundsvald

Det ekstreme var, at dengang var topskatten 78%, som blev betalt med (næsten) glæde. Den lille borgerlige egoist var der jo. Men glæden ved at holde uddannelsessystemet m.m.m. i gang var større.

Åh, Inger Sundsvald, hvor er det godt, at du minder os alle om, at det er en umådelig lav skat, folk betaler nu om dage. Jeg husker diskussionerne om, at man i Norge endog kunne betale mere end 100%, hvis man var tilstrækkelig formuende.

Sider