Læsetid: 3 min.

Nu tager far over

Staten er i lang tid blevet opfattet som enten velfærdsstat eller konkurrencestat eller servicestat, men i disse finanskrisetider er staten tilbage som stat. Som Leviathan. Men formentlig kun for en kort stund
4. oktober 2008

I de sidste 20-30 år har det været god tone blandt intellektuelle at bestemme den moderne stat som noget andet end stat. Derfor oprettes vel stort set ingen samfundsvidenskabelige professorater i statsteori, som det hed engang. Heller ikke i government, men i governance; helst i netværksteorier frem for institutions- eller forvaltningsbestemmelser. De flydende bestemmelser frem for de faste.

I 1970'erne kunne staten ses som udtryk for klassekompromis, som kapitalens lakaj eller som krystallisering af korporative interesser udspændt mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Siden 1980'erne i stigende grad som velfærdsstat, servicestat, den forhandlede stat, forsørgerstat, konkurrencestat eller l'etat animateur som den franske sociolog JaqcuesDonzelot siden fangede statens mere iværksættende og indirekte, faciliterende karakter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu