Læsetid: 3 min.

Jeg vil ikke tro

På Kanal 4 har de netop afviklet en programserie om den 6. sans. Konkurrencen kårede en vinder, men præmien var blot æren og titlen, som Danmarks bedste clairvoyant. De var alle vindere
Vi tror på jer. Vi tror på jer, nu skal vi bare finde ud af hvem af jer, der er bedst, lyder beskeden fra programmets to værter i det clairvoyante program.

Vi tror på jer. Vi tror på jer, nu skal vi bare finde ud af hvem af jer, der er bedst, lyder beskeden fra programmets to værter i det clairvoyante program.

Thomas Frandsen

Moderne Tider
10. oktober 2008

"Jeg ser bare tallet 0-4-0 i en tåge," siger Lone. Og man tænker 'vildt'. For inde bag en dør sidder en person og forsøger at sende sin energi "ind i hjertet" på deltagerne i Kanal 4's konkurrence Jagten på den 6. sans, og tallet 4 har en helt speciel betydning for hende. Deltagernes opgave er at finde denne person bag døren i en korridor på et gammelt sindssygehospital, hvor der er mange døre og ifølge værten "meget energi".

Det lykkes på trods af alle energierne deltagerne at åbne den rigtige dør. Mandag aften var de fire sidste deltagere i konkurrencen nået til finalen, hvor vinderen ville være den, der er bedst i kontakt med sin indre stemme.

Men i virkeligheden var de allerede vindere, for selve programmets præmis var: Vi tror på jer, nu skal vi bare finde ud af hvem af jer, der er bedst. Det virkede ikke kontroversielt. Selvfølgelig tror vi på clairvoyance. Der er mere mellem himmel og jord og alt det dér. Selv i kriminalpolitiet gør de brug af disse medier.

Blåstempling

Det er da også en pensioneret kriminalinspektør med erfaring fra blandt andet rejseholdet, der fungerer som dommer i programmet. En mere overbevisende blåstempling kunne medierne ikke have ønsket sig.

Men det er selvfølgelig ikke en eksakt videnskab. Selv blandt medier er der klamphuggere. Hvem sælger sjælelindring og hvem sælger bare vand på flaske? Det er det, programmet skal undersøge.

Gennem programmerne er de clairvoyante én efter én blevet skilt fra, efter at have fået vurderet deres evner i en række prøver. Alt fra opklaring af forbrydelser, fremtidsforudsigelser, hestehvisken, kontakt til afdøde og klarsyn gennem døre og anden afskærmning. De sidste fire har klaret sig bedst. Der er ingen af dem, der har mærkeligt farvet hår og lange negle eller går i spraglet tøj.

Lisbeth ligner en ganske almindelig sygeplejerske. Lone ligner en pædagog. Thomas ligner en skolelærer. Hannibal er måske den eneste, der bekræfter en række fordomme om clairvoyante, og derfor er den, man lettest kan afvise som klamphugger, hvis man har det bedst med det.

Når han 'ser', blinker han uophørligt med øjnene med det hvide vendt ud. Han falder "i noget der ligner en trance," siger værten, da Hannibal plaprer af sted, da han skal forsøge at ramme Vicki Berlins personlighedstræk (uden at vide, at det er hende, der sidder bag afskærmningen), og i øvrigt rammer helt ved siden af - med undtagelse af gættet på hendes køn.

Gave til skeptikeren

Hannibal er meget ung og følsom og tager sig selv og sine evner meget højtideligt og har tilmed medvirket i tv-showet Talent 2008 - vist nok med en sang. En gave til en skeptiker. Og han kommer derfor til at virke som programmets comic relief. Heldigvis da.

Hvis man sidder der og tror på det hele, så er man da lige til den lukkede.

Således med Hannibal som alibi kan man fortsætte med at se programmet, og imponeres over den detaljerigdom, med hvilken deltagerne kan beskrive situationer, de umuligt kan have været en del af. Imponeres og forskrækkes.

Ønsker man virkelig at vide, at man udsender energier, der fortæller andre, at man ikke bryder sig om børn, at man har uafsluttede konflikter med familiemedlemmer, at man bebrejder sig selv for et selvmord, at man passer bedre sammen med en fremmed mand end med den man har været gift med i otte år, at man er omgivet af hjælpende ånder eller at man bliver overvåget af sine afdøde pårørende?

Det er den slags, som deltagerne i den 6. sans kan give svar på. Er det så underligt, at man til sidst sidder og er helt glad for, at Hannibal er der? Han rammer helt skævt gang på gang og blinker med øjnene som en idiot. Enhver ved, at hvis man skal virke overbevisende, skal man bare lukke øjnene.

Lisbeth Schubert fra Glumsø endte med at vinde Jagten på den 6. sans og kan sikkert snart lade sine priser på healing og kontakt til afdøde stige fra de nuværende 800 kr. Endnu en gave til en skeptiker: De tager penge for det. Og heldigvis proklamerer Hannibal til sidst:

"Jeg havde fra starten forudset, at Lisbeth ville vinde, så det er jo bare godt."

Ja, ja, Hannibal, selvfølgelig havde du det. Alt er igen normalt.

Jagten på den 6. sans Kanal 4, Mandag 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her