Læsetid: 3 min.

Julen I - om kvalitet og madpakker

Egentlig skulle den første af julens to vinklummer have handlet om krisevenlige priser og nemme løsninger i julen, men også en klummist kan komme på bedre tanker
Moderne Tider
28. november 2008

Inspirationen kom fra lidt uventet kant: Da blandt andet Hvidovre Kommune i ugens løb fremlagde en madpakkemodel til institutionsbørn, lå kovendingen pludselig lige for. I tirsdags præsenterede de kommunale stortænkere en aflang plastikkasse med ubagt brød, udefinerbart, blegt pålæg og alderstegne gulerødder, der fremover skal bibringe småbørn glæde ved mad. Den Berlingske avis interviewede i den anledning restauratør Bo Jacobsen, der hæftede sætningen "ikke værdig til menneskeføde" på skidtet. Jacobsen, der ikke, som Berlingske Tidende tror, driver Restaurant 'Gammel Mønt' (det gør Informations madskribent Røde Claus), men i stedet 'Restaurationen', er en mand med sans for kvalitet. Han har brugt det meste af livet på at råbe på omhu, omhyggelighed og kvalitetssans, og da han tillige engang har sendt klummisten et venligt brev om vinklummen, forekom det pludseligt umuligt at pege på tarvelige vinløsninger.

Bo Jacobsen driver et af Københavns mest eksklusive spisesteder, og guderne må vide, hvad hans gæster har råd til at drikke til andesteg, men Informations seminarielektorer, symbolanalytikere, humanister og andet godtfolk skal ikke herfra savne opfordring til at fokusere på kvalitet i både juleand, ris a la mande og den ledsagende rødvin. Kvalitet behøver ikke at koste en formue, og omhu skal man som bekendt aldrig gå af vejen for. Derfor er det måske værd at overveje, om ikke en prøvesmagning inden det endelige valg af familiens julevin er det helt rigtige bud på lidt førjulehygge - og samtidig en sikker vej til succes på den store aften.

Julehjælp

Allieret med par venner - så det hele ikke ender i druk - kan man med fordel begynde med Bodega Del Fin Del Mundo 2004. Denne argentinske blanding af Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec giver en kraftig, fløjlsblød og velsmagende julevin i den rimeligere ende af prisskalaen. Det er solid velsmag tilsat 14 procent alkohol, og hvis familiens onkel Hugo plejer at blive dum at høre på juleaften, så stik ham et ekstra glas af denne flydende behagelighed, så sover han, mens de små pakker ud. Fremragende vin til prisen.

Vil man have masser af frugt til julefedmen, er Las Moras Black Label 2005 sagen for Shiraz-elskere. Vi er fortsat i Argentina, og man mæsker sig nærmest i frydefuld frugtrus med den vin på bordet. Der produceres kun 50.000 flasker om året, så grib dem, mens er tid er.

Det er fristende at fortsætte med de oversøiske vine, men Italien kan bestemt også være med. Rudersdal Vin byder ind med en Contessa de Radda 2003 Chianti Classico, der til kræsne ganer leverer en klassisk, tør Chianti-oplevelse. Der er masser af gods i vinen til at stå imod julens fedme, men også en elegance, der ikke helt genfindes i de oversøiske valg. Er man til julemiddag med knitrende, hvide duge og poleret sølvtøj, er Contessaen mere end behageligt selskab.

Første runde af julesmagningen slutter med en Garitta 2007 Barbera d'Asti. Trods sin unge alder har vinen et modent frugtpræg, stor kraft og en underfundig eftersmag af brændt karamel. Den er usædvanlig velegnet til fed julemad, og selvom den mangler lidt bouquet fylder den de øvrige sanseindtryk. Det er faktisk synd, at børn bør holde sig fra rødvin, for den her kunne have piftet selv Hvidovre Kommunes madpakker op.

4/6 Reserva Bodega Del Fin Del Mundo 2004 www.Philipsonwine.com, 69,95

4/6 Las Moras Black Label 2005 www.gludvin.dk, 99,-

5/6 Contessa di Radda www.ruderdalvin.dk 120,-

5/6 Garitta barbera D'Asti 2007 www.wine.dk, 95,-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her