Læsetid: 3 min.

Ulven og busserne

Hver dag har vi adgang til public service i sin reneste form, nemlig folketingsdebatterne, som alle kan se - men ikke mange ser. Forleden handlede det om grøn trafik
Enhver tv-seer ved jo af sørgelig erfaring, at folketingsdebatterne, der kører på DR2 i dagtimerne er møgkedelige, og at det, der diskuteres, er afhandlet på forhånd. Man sidder uvægerligt og håber på, at nogen siger noget morsomt.

Enhver tv-seer ved jo af sørgelig erfaring, at folketingsdebatterne, der kører på DR2 i dagtimerne er møgkedelige, og at det, der diskuteres, er afhandlet på forhånd. Man sidder uvægerligt og håber på, at nogen siger noget morsomt.

Rune Evensen

Moderne Tider
21. november 2008

Aldrig så snart havde Anders Fogh Rasmussen erklæret sig grøn, før det kunne aflæses kontant i Folketinget.

Man kunne se det forleden i en langvarig tv-transmitteret debat om nedskæring på buskørsel.

Sjovt nok kunne den nye 'grønhed' bruges som argument for begge sider i salen.

Sagen er, at en række ruter ude i provinsen skal nedlægges, fordi regeringen har fjernet nogle taksttilskud i størrelsesordenen 300 millioner kroner om året.

Venstres mand på talerstolen syntes ikke, det var særlig miljørigtigt, at en stor bus kører på en rute et sted i provinsen, når der ikke er mange andre om bord end chaufføren.

Oppositionen synes ikke, det er særlig miljørigtigt, at man lukker ned, så folk tvinges til at køre i privatbil i stedet. Eller må anskaffe en tredje bil.

Begge sider har ret, løsningen skal fastlægges et sted midt imellem. Debatten markerer positionerne. Folkestyret dermed til fri beskuelse.

Aukens argument

Tv-transmissionerne fra Christiansborg, som kører i dagtimerne på DR2, er public service-tv i sin reneste form. De er sammenlignelige med busserne ude på landet. Ikke så mange seere, men de opfylder et almennyttigt formål. Hvis man er særligt interesseret i emnet 'busser ude på landet', ser man måske den debat. Måske, men sandsynligvis ikke.

Enhver tv-seer ved jo af sørgelig erfaring, at debatterne er møgkedelige, og at det, der diskuteres, er afhandlet på forhånd.

Man sidder uvægerligt og håber på, at nogen siger noget morsomt - som f.eks. da Svend Auken engang fik snakket Steen Gade rundt på gulvet.

SF'eren havde brokket sig over, at socialdemokraterne ville bygge nye motorveje i Vendsyssel, når der ikke var særlig meget trafik der. Det måtte Svend Auken da kunne indse som miljøminister.

Svend Auken gik på talerstolen og sagde, at han som miljøminister så absolut ville foretrække motorveje med få biler, da det giver mindre co2-udslip, og tilføjede så:

"Jeg forstår, at SF kun vil have motorveje, hvor der er mange biler!"

Den tyggede Steen Gade lidt på og sagde:

"Jeg ved, at der er eller andet galt med det argument!"

Det grønne tøj

I debatten om busserne var der ikke meget at grine ad. Oppositionen syntes, det var synd for gamle og gymnasieelever, at de nu skulle vente forgæves på bussen visse steder. I regn og blæst.

De regerendes ordførere mumlede om teletaxaer og minibusser og mente, at oppositionen råbte ulven kommer. Men så var det da godt, at noget i det mindste kom, hvis busserne ikke kom! Trods alt et humoristisk forsøg.

Venstres ordfører Pihl Lorentzen kom for skade at sige, at han ikke havde dyb indsigt i tallene for buskørsel. Prehn fra Socialdemokraterne replicerede, at det var da helt tydeligt. Sjovere blev det så heller ikke. Pia Olsen Dyhr mente, at der var en lille bil inden under statsministerens grønne tøj. I det mindste billedsprog.

Pænt og ordentligt

Nuvel, Folketinget er ikke sat i verden for at agere underholdningsafdeling. Politikere er ikke valgt til at være stand-up'ere. Det er jo alvorlige sager, som handler om menneskers liv.

Udsendelserne dokumenterer primært, at det hele går pænt og ordentligt til. Alligevel kan man undre sig over, at politikerne ikke i højere grad bruger humoren som retorisk middel, når de endelig er på.

Mod slutningen af 2009, når dansk tv bliver helt digitalt, er det meningen, at de direkte udsendelser skal gentages om aftenen, så de har mulighed for at nå flere seere. Så kan man drømme om, at der en skønne dag igen er en, der vil sige noget morsomt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her