Læsetid: 4 min.

Bagger er en dårlig julehistorie

Jeg vil ikke høre et ord mere om Stein Bagger (lad dette blive de sidste). For hele sagen om IT Factory-svindleren er nu vendt så meget på hovedet, at den handler om absolut ingenting - udover hvor tåbeligt medier kan opføre sig
I boksen. Selv blikskuret med bilen, der indeholder den arresterede Stein Bagger er interessant nok til livedækning på alle medieplatforme.

I boksen. Selv blikskuret med bilen, der indeholder den arresterede Stein Bagger er interessant nok til livedækning på alle medieplatforme.

Jens Nørgaard Larsen

Moderne Tider
19. december 2008

Halli hallo, vidste du, at B.T. nu med stor sikkerhed har lokaliseret Stein Baggers afføring fra flyturen? De fandt en frossen lort på Amager et sted, som efter endt optøning, vil kunne slå fast om der var karry på den kylling, som IT-bedrageren guffede på vejen hjem til retsforfølgelse.

Til gengæld har Ekstra Bladet fundet ud, at menuen i Vestre Fængsel blandt andet består af boller i karry (med ananas), men det er slet, slet ikke ugens vildeste afsløring. Dét er, at selvsamme sprøjte ved præcis, hvornår der bliver gjort rent i Stein Baggers isolationscelle. Stik den!

Man ved snart ikke, hvad man skal tro i disse dage. Er Baggers bedrag virkelig en bizar julekalender for voksne, hvor medierne hver dag åbner en ny låge fyldt med inderlige ligegyldigheder? Er der virkelig forlag, der kæmper om at komme først med en bog om en sag, der allerede er kvalmende overeksponeret? Åh nej, er der også en spillefilm på vej? Hvorfor dog? Fordi alle vil tjene penge på ham, der tabte penge, hvorved nogle igen kommer til at spilde deres penge? Jamen, er vi alle gået fra forstanden? Og er det mon et satirisk indslag, eller kan man på B.T.'s hjemmeside for alvor se en video, hvor en journalist filmer transporten af Stein Baggers kuffert i en af lufthavnens bagagevogne? (der er oven i købet slået en rød streg om selve kufferten).

Jeg er i tvivl. For tillad mig at spørge: Er det ikke mere interessant, hvad der sker inde under håret på den journalist, der har filmet indslaget, end hvad der sker med Baggers bagage? Kan det være, at visse personer på B.T. er ramt af den samme kollektive hjerneblødning, som tirsdag aften lammede adskillige redaktører på de nationale tv-kanaler?

Hells Angels og Cavling

På DR havde man kaldt en statsadvokat for økonomisk kriminalitet i studiet, selv om han absolut ingenting kunne røbe om opklaringen af sagen. Faktisk sagde han, at Baggers bluff ikke var ekstraordinært interessant, udover beløbets størrelse på de 500 millioner (som i parentes bemærket nu også er overhalet tifold af en finansiel snydepels fra New York). Det nægtede den ellers sympatiske Kim Bildsøe at forstå. Han stillede i stedet om til en psykiater, der efter at have nærstuderet diverse interviews med den fitness-svedige svindler, kunne komme med følgende diagnose: 'Der kan gemme sig mere bag facaden, end man siger til journalister'. No shit, Sherlock?

Der er vist én, der har lært noget af Politiken, som jo har bragt historien om, at Hells Angels pure afviser, at have truet Stein Bagger. Aha, HA nægter ganske enkelt at have begået kriminalitet. En Cavling til Seidenfaden og co. for den afsløring!

Tilbage er der kun at zappe over på det allestedsnærværende TV 2, som ikke bare havde lagt sig i halen på den blå vogn (med tonede ruder) som politiet brugte til at eskortere finansjetsetteren fra lufthavnen til retten i Lyngby. De havde også fået kreeret en flot grafik, hvor man kunne se, at Danmarks nye superstjerneskurk sad på turistklasse, flankeret af hele to betjente. Med andre ord: Dækningen af Bagger-sagen overgår i mediemæssige tåbeligheder nu efterårets besøg af Paris Hilton, og det siger ikke så lidt.

Om hjørnet med banken

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, forsvarede forleden, hvorfor vi skal høre alt om, hvem Stein Bagger hyrede til en julefrokost (Anne Linnet og Søren Pilmark) og hvor meget mandens lystyacht kostede (30 millioner). Alle taler om Bagger, siger han. På tankstationen og til julefrokosten. Jeg tror, Madsen har misforstået, hvad man præcis taler om. For når jeg går på tanken og til julefrokost snakker folk om, hvor overdrevet mediedækningen er, især på visse formiddagsblade.

For hånden på julehjertet. Har Stein Bagger-sagen overhovedet den mindste betydning for Hr. og Fru Leverpostej? Niksen biksen.

Så hvad med at finde en langt mere væsentlig historie i denne finanssvækkede juletid? Eksempelvis: Hvordan lærer man at køre om hjørner med banken? Jeg mener, helt almindelige mennesker kan ikke få et beskedent julegaveovertræk i bankens privatkundeafdeling, mens en tydeligvis lidt for hårdtpumpet IT-slyngel med alt for hvide tænder og photoshopteint kan trække milliarder ud af erhvervsfilialen.

Hvad med at medierne i stedet for at trampe rundt i finansfantasier, fokuserer på alle de 'nye' fattige? Dem, der lige nu står i rekordlange køer for at få julehjælp og ret til overtræk? Se, det er efter min mening en julehistorie med substans i. Hvad der lige nu foregår hos alle dem, der ikke har snydt sig til et luksusliv for milliarder, men pludselig er endt som ofre for den globale grådighed.

I næste uge er det ikke kun julemanden, der banker på døren i de små danske hjem. Det er pantefogeden med en trist sag om tvangsauktion. Og hvis der bagved står et avisbud med endnu en tovlig Bagger-historie på forsiden, så gælder det i begge tilfælde om at tape sin brevsprække til og pille postkassen ned.

Sagt på en anden måde: Når man Bagger snagvendt, bliver hele verden bagvendt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når man sætter hele focus på Bagger, undgår man jo også at focusere på det virkelige interssante, nemlig personkredsen rundt om Bagger og deres evne til ikke at vide noget.
F.eks. hvordan kan nogen der skal forestille at lede et investeringsselskab tro, at en investering på 3 mill. i løbet af et par år kan blive til 3 mia.?

Jeg er rørende enig med René Fredensborg.

Men der har alle dage været salg i sæbeoperaer. Det er vel det, der hedder brød og skuespil.

uffe kristoffer kabell

Er Stein Bagger ikke reglen ,og ikke undtagelsen.
Avantgarden af millionærslagtninger ,udført af milliardærerne.
Har i noget godt bevis for hele banden IKKE ,
kører Ponzi-sceemes og nu var det bare baggers
tur ,som jo reelt handlede med kejserens nye klæder i årevis og blev endog årets finansmand 08.