Læsetid: 4 min.

Jul hjemme i ovnen

Selv med gavmild brug af de bedste råvarer er der penge at spare ved selv at bage. Og så hjemmebagværket en anden stemning end det købte
Selv med gavmild brug af de bedste råvarer er der penge at spare ved selv at bage. Og så hjemmebagværket en anden stemning end det købte
12. december 2008

Ja tak, til lækkert hjemmebag og øv, til wannabe masseproduceret som f.eks. pebernødder, der ikke smager velkrydret, virker tørre og klistrer til gane og tænder på ucharmerende vis. Og for tiden bydes man også på opvarmede æbleskiver fra frost, der engang tidligere på året er blevet stegt i ubehageligt lugtende parfumeret margarine eller andet syntetisk fedtstof. Det er sjældent, at købebagværk har den gode kvalitet, der kan laves hjemme - ikke mindst fordi friskbagt smager bedre, og fordi de færreste er fedtede, når de først går i gang. Der bliver brugt gode sager som friskt stødte krydderier, ægte vanilje, smør og masser af nødder og god chokolade. Og på trods af godt råvarevalg bliver det ikke dyrere end at købe, for det er arbejdstid, indpakning osv. der er omkostningstungt i handlen, så der er penge i selv at bage, bare man har tiden. Der er mange flere argumenter for at bage i denne mørke tid: det dufter og giver en god vinteragtig juleatmosfære.

Helens brune kager, ca. 75 stk.

Obs: dejen skal hvile mindst to døgn, kagerne kan bages løbende så de er friskbagte og dejen kan også fryses til senere brug - faktisk smager brunkager godt hele året.

- 100 g flydende honning eller sirup

- 75 g mørk rørsukker

- 125 g smør

- 1 tsk. potaske + 1 tsk. vand

- 1 spsk. stødt kanel

- 0,5 tsk. stødt ingefær

- 0,5 tsk. stødt nellike

- 0,5 tsk. stødt kardemomme

- 250 g hvedemel

- 50 g mandler

- 25 g syltet appelsinskal

- 25 g sukat

Smelt sirup, sukker og smør i en gryde, og rør, til det bliver en jævn blanding. Tag gryden fra varmen, og lad blandingen blive lunken.

Rør potaske og vand sammen og rør det i blandingen. Bland krydderier og mel godt sammen i en skål, og rør det i sirupsblandingen med smuttede, groft hakkede mandler, hakket syltet appelsinskal og hakket sukat (syltet skal af citrusfrugten cidrat). Ælt til dejen er blank.

Rul dejen ud i to stænger ca. 4 cm tykke. Læg dem i køleskabet, og lad dejen hvile mindst to dage og gerne længere. Skær dem i så tynde skiver som muligt med en skarp kniv og læg dem på bagepapir på bageplade. Bag i 200 grader varm ovn, til de er lysebrune ca. 5 min. Afkøl på bagerist.

Krydret chokoladetærte med korender - 10-12 stykker

Mørdej til bunden:

- 125 g smør

- 175 g hvedemel

- 2 tsk. sukker

- 1 lille æg

Fyld:

- 50 g korender

- 1 glas Recioto (Recioto della Valpolicella eller portvin)

- 125 g mørk chokolade (mindst 70 procent kakao)

- 75 g smør

- 75 g sukker

- 2 spsk. hvedemel

- 3 æg

- 1 dl sødmælk

- 0,5 tsk. friskknust allehånde eller en blanding af stødt kanel og nellike

- Tilbehør: klementiner

Udblød korender i Recioto eller portvin natten over.

Mørdej: Skær koldt smør i mindre stykker og smuldr det med mel, evt. i en foodprocessor og tilsæt sukker. Saml dejen med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand. Tryk dejen sammen uden at ælte den. Stil dejen i køleskabet i ca. 30 min. før brug.

Rul dejen tyndt ud og beklæd en tærteform med dejen. Tryk siderne godt til kanterne og prik bunden med en gaffel. Sæt tærteformen i køleskabet 30 min. Kom evt. et indlæg i tærteformen: Beklæd formen med bagepapir eller sølvpapir og hæld ca. 3 dl tørrede bønner i, for at undgå at tærtebunden hæver, når den bages. Sæt tærten i køleskabet ca. 15 min. og forbag den i 200 grader varm ovn i 20 min.

Smelt chokolade og smør sammen i en skål over vandbad. Bland med sukker, mel, sammenpiskede æg, mælk, krydderier og udblødte korender. Hæld fyldet i tærten og sæt den i ovnen. Skru ovnen ned til 175 grader, og bag til fyldet er stivnet ca. 20 min. Afkøl tærten lidt på en bagerist. Tærten er bedst lun evt. med frisk klementin i stykker.

Juleboller med marcipan, mandler og tørret frugt - 12 stk.

- 125 g smør

- 250 g hvedemel

- 0,5 tsk. groft salt

- 25 g lys rørsukker

- 0,5 stang vanilje

- 1 tsk. fint revet citronskal

- 1 dl mælk

- 25 g gær

- 2 små æg

- 75 g rå ren marcipan

- 25 g lyse rosiner

- 50 g soltørrede kirsebær eller tranebær

- 50 g hele usmuttede mandler

Smuldr smør og mel evt. i en foodprocessor. Bland salt, sukker og kornene af vaniljen og citronskal i.

Lun mælken og smuldr gæren heri og pisk derefter æg i. Rør det hele sammen til en lind dej. Når den er smidig tilsættes revet marcipan, tørret frugt og mandler. Lad dejen hæve ca. 45 min. til dobbelt størrelse.

Sæt 12 boller med to skeer på bagepapir på bageplade. Lad bollerne efterhæve ca. 30 min.

Bag i 225 grader varm ovn ca. 15 min. Bollerne er færdige, når det lyder hult når man banker på dem i bunden. Lad bollerne afkøle på en bagerist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu