Læsetid: 3 min.

Menneskehedens endeligt

Keanu Reeves er god som rumvæsenet Klaatu, der kommer til Jorden for at udrydde mennesket og redde kloden i Scott Derricksons delvist vellykkede genindspilning af scifi-klassikeren 'The Day the Earth Stood Still'
Genindspilning. Scott Derricksons genindspilning af scifi-klassikeren 'The Day the Earth Stood Still' beskæftiger sig med komplekse eksistentielle og politiske emner. Emner den apokalyptiske science fiction-film er velegnet til at debattere - og sætte på spidsen.

Genindspilning. Scott Derricksons genindspilning af scifi-klassikeren 'The Day the Earth Stood Still' beskæftiger sig med komplekse eksistentielle og politiske emner. Emner den apokalyptiske science fiction-film er velegnet til at debattere - og sætte på spidsen.

20th Century Fox

Moderne Tider
12. december 2008

"Hvis Jorden dør, dør I også. Hvis I dør, overlever Jorden."

Så kort og kontant kan det udtrykkes, og det gør rumvæsenet Klaatu (Keanu Reeves), der i Scott Derricksons science fiction-drama The Day the Earth Stood Still forklædt som menneske er steget ned på Jorden for af hensyn til klodens velbefindende at udradere menneskeheden.

Klaatu repræsenterer en gruppering af undenjordiske civilisationer, der med stigende bekymring har noteret sig, at vi mennesker kun kan finde ud af at bekrige hinanden og udpine kloden, hvorfor de nu har besluttet sig for at genstarte naturens computer. I har ikke evnen til at forandre jer, siger Klaatu, der bestemt ikke tror på, at mennesket også har en god og omsorgsfuld side, og da heller ikke møder den lige med det samme.

Den amerikanske regering reagerer som ventet, da han lander i Central Park med sin store robot, Gort, der kun reagerer på voldelig adfærd. Med den amerikanske forsvarsminister (Kathy Bates) i spidsen - præsidenten er bragt i sikkerhed - skyder hæren først og spørger senere, hvilket de kun får ødelagt materiel ud af. Gort og Klaatu kommer jo også fra en civilisation, der er langt mere avanceret end vores.

Den røde fare

Det er blevet moderne, også i Hollywoods mainstream, at forholde sig til den verden vi lever i og tage emner som krig, terrorisme og nu det skrantende miljø op på en meget direkte, geopolitisk facon. Det klæder den amerikanske filmindustri at udvise et vist mål af social ansvarlighed, og vi er indtil videre blevet begavet med fremragende film som Iron Man og The Dark Knight.

Derricksons The Day the Earth Stood Still er en genindspilning af en science fiction-film fra 1951, der handlede om atomvåben og var en af de mere besindige stemmer blandt de mange film, som tro mod tiden råbte op om den røde fare.

I den gamle film, der blev instrueret af Robert Wise, kommer Klaatu til Jorden for at advare os mod os selv - ude i rummet har man endnu ikke mistet tilliden til, at mennesket formår alt - og han tager af sted igen med en bemærkning om, at hvis vi ikke styrer os, bliver det værst for os selv.

I Derricksons version er det vores rovdrift på naturens ressourcer og en umådeholden forurening af kloden, der får Klaatu og hans allierede til at trække i nødbremsen. Efter mødet med astrobiologen Helen Benson (Jennifer Connelly) og hendes stedsøn (Jaden Smith, Wills søn), der viser Klaatu en anden side af mennesket, ændres hans syn på menneskeheden dog langsomt, så måske er der alligevel håb for fremtiden.

En af Bensons venner, nobelpristageren Barnhardt (John Cleese), argumenterer blandt andet overbevisende for, at det først er, når mennesket står på kanten af afgrunden, at det evner at forandre og udvikle sig i en positiv retning.

Ambitiøs film

På mange måder minder The Day the Earth Stood Still om en af den slags stort anlagte, dybt sentimentale og meget kulørte underholdnings- og eventfilm, som Roland Emmerich laver, for eksempel Independence Day og The Day after Tomorrow.

Scott Derrickson kan da heller ikke dy sig for at sprænge en masse ting og mennesker i luften i den ene spektakulære sekvens efter den anden - lidt spøjst i en film med et humanistisk budskab - mens forholdet mellem Benson og stedsønnen sørger for en følelsesfuld menneskelig forankring, der indimellem er meget for meget.

På det punkt mærker man kun alt for godt, at filmen er lavet i Hollywood.

Alligevel får man fornemmelsen af, at både Derrickson og manuskriptforfatter David Scarpa har modet og viljen til på begavet og interessant vis at beskæftige sig med nogle af de komplekse eksistentielle og politiske emner, som ikke mindst den apokalyptiske science fiction-film er velegnet til at debattere og af natur sætte på spidsen.

Desuden er Keanu Reeves som født til at spille rollen som Klaatu. Den 44-årige amerikaner, der af mange af sine kritikere regnes for at være en af sin generations mindst udtryksfulde skuespillere, er intet mindre end strålende i rollen som det tilrejsende rumvæsen med det spejlblanke ansigt og menneskekroppen, som han skal vænne sig til at bevæge sig rundt i.

Derricksons udgave af The Day the Earth Stood Still er ikke umiddelbart en født klassiker som Robert Wises film, men den har ambitioner, som delvist indfries, og forsøger i det mindste at være andet og mere end blot en fantasiforladt genindspilning.

The Day the Earth Stood Still. Instruktion: Scott Derrickson. Manuskript: David Scarpa. Amerikansk (En hulens bunke biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her