Interview
Læsetid: 3 min.

Mine ulykker har været kortvarige

Sidst Morten Messerschmidt sang offentligt, endte det med, at han blev smidt ud af Dansk Folkeparti. Nu har han udgivet en jule-cd med kæresten og bakkesangerinden Dot Wessman, som indeholder sange om forskelligheden i Europa
Lykke. Det handler om balance.

Lykke. Det handler om balance.

Moderne Tider
12. december 2008

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Det er svært for mig at overlade arbejde til andre. Derimod vil jeg gerne have styr på alle detaljer og kunne have fingeren på pulsen igennem hele beslutningsprocessen. Det giver til tider et større pres end nødvendigt - men når man som jeg har sit arbejde som hobby, kan det være svært at give slip.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

Det er svært at pege på én ting. Jeg elsker de lange, seje debatter i folketingssalen. Dernæst holder jeg meget af at gå i Operaen eller teatret - allerhelst sammen med Dot. I øvrigt er indspilningen af vores jule-cd også en stærk kandidat som yndlingsbeskæftigelse-

- Hvad er din seneste anskaffelse?

Hvis der sigtes til køb uden for de daglige almenindkøb, er det nok min nye borsalinohat, som jeg er meget glad for.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Ronald Reagan for hans klare syn på verden og kamp for friheden. Og Luciano Pavarotti, fordi han har åbnet operaens fantastiske verden for så mange nye ører.

Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

Jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti, mens jeg gik i 2. g på Sankt Annæ Gymnasium (SAG), hvis elever og lærere var af overvejende venstreorienteret tilsnit. Derfor blev min indmeldelse modtaget med stor opstandelse - jeg husker, hvordan én af lærerne vrissede et ønske om, at jeg måtte springe ud fra tredje sal. Heldigvis var de fleste kammerater positive - måske ikke ligefrem enige, men meget åbne for at diskutere. Men at det var kontroversielt, at være DFU'er på SAG, er der ingen tvivl om.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

I folketingssalen kan man ofte føle sig bevidst misforstået. Særligt i EU-debatten er det umuligt for ja-partierne at forstå, hvordan man på den ene side kan synes om tanken om samarbejde mellem europæiske lande, mens man på den anden side ikke falder på halen hver gang, EU kommer med nye forslag, som i vidt omfang skader Danmark. I stedet for at forholde sig til kritikken, er det meget lettere bevidst at misforstå, hvad jeg siger fra talerstolen.

- Hvad er din største bedrift?

Enten at opnå valg til Folketinget eller at blive udpeget som Dansk Folkepartis spidskandidat til Europaparlamentsvalget næste år.

- Dine største fejl?

At jeg af og til forsøger at gabe over for meget - som for eksempel, da jeg i 2001 stillede op til både by-, amts- og folketingsvalg og - måske netop derfor - ikke opnåede valg til nogen af delene. Jeg kan fra tid til anden have svært ved at sige nej. Det gælder både i forhold til arbejde på Christiansborg som til andre henvendelser. Eksempelvis bruger jeg nok lidt for meget tid på at svare studerende, der gerne vil have interviews til eksamensopgaver.

- Din drøm om lykken?

At finde den perfekte balance mellem arbejde og familieliv.

- Din sindsstemning netop nu?

Julestemning.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Visdom. Uden viden kan man være nok så kærlig, hæderlig eller venlig - men vil alligevel ikke kunne træffe de rette beslutninger. Først og fremmest skal man være klog nok til at vide, at man ikke ved alt - og det kræver en pæn del erfaring. For mig tog det i hvert fald flere år. Til gengæld er der ingen egenskab som erfaring og viden om, hvad man har med at gøre, der giver ro i dagligdagen og dermed giver overskud til alle de øvrige dyder.

- Hvilket kunstværk (bog, film, teater, maleri, etc.) har haft størst betydning for dig?

I mange år spillede operaen Turandot en stor rolle for mig. Da jeg var omkring 12 år, købte jeg indspilningen med Zubin Mehta, Joan Sutherland, Monserat Caballé og Luciano Pavarotti. Denne står stadig i dag for mig som nok den mest fantastiske operaindspilning nogensinde.

- Hvad betragter du som din største ulykke?

Flere gange i livet har jeg oplevet episoder, hvor det virkede som om, alting styrtede sammen om mig. Men i dag, når jeg sidder og kigger tilbage, er der ingen af disse episoder, som ikke har haft konsekvenser, jeg i dag priser mig lykkelig for og nødig ville leve uden.

- Dit motto?

"You have to continue to feed your dreams, as they are the ones feeding your soul... ". Citatet er fra Luciano Pavarotti i et brev til mig, jeg modtog et års tid før hans død. Det er blandt mine mest skattede ejendele.

 

Poesibogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når samtalen kommer til Mogens Lorentzen og "Mor Danmark" kan man måske bemærke, at den fortræffelige tonesætter, Knud Aage Riísager, til denne sang og til den såkaldte "Frihedssang" et par år efter, næppe kan findes i en sangbog i dag, til trods for vellyden og at begge sange dengang blev sunget af alt folket. Og før man miskrediterer "Mor Danmark" må man tage i betragtning, at den er skrevet under indtryk af visheden om en krig, hvor nationalismen blev påtvunget, og til Mogens Lorentzen kulturelle placering erindre sig vers 3 til 'Der er et folk, der dårligt kan bli' meget mindre': "Der er et folk... nå, lad os ikke prale af hvad vi er...lad andre fælde dom.