Læsetid: 5 min.

Januar er død!

Sælg lortet! Alt skal væk. Eller genbruges. I en krisetid. Så velkommen til en Best Of - af mine meninger i 2008.
Mens tristessen og finanskrise-panikken sænkede sig over andre dele af det danske samfund, bredte glæden sig i Kødbyen og andre dele af nattelivet. For når der er krise, vil folk danse og drikke.

Mens tristessen og finanskrise-panikken sænkede sig over andre dele af det danske samfund, bredte glæden sig i Kødbyen og andre dele af nattelivet. For når der er krise, vil folk danse og drikke.

Klavs Bo Christensen

2. januar 2009

Tid er jo relativ, men man kan næsten se den fine skalpel af et årskort i disse dage. Skarpt og reflekterende står det hele og stritter med alle sine lister og highlights, og kan du huske? Ja, jeg kan sagtens dreje mit ansigt 75 grader og kigge tilbage og lidt frem over stepperne. Halsende og hovedløs.

Der blev for min part undret, konkluderet og hated en del i 2008, og der er stadig en bunke ubesvarede spørgsmål, som vi fint kan tage med os igennem det lille fine nu. Det startede med at jeg blev 30 i en januar måned, hvis eneste eksistensberettigelse (ud over altså at det er min fødselsdag) er, at der er udsalg - og det har der jo så været gennem hele december, så hvad skal vi så egentlig lave de næste fire uger? Januar har jo ikke en skid sne længere. Der har aldrig været nogen helligdage. Alle er bare fattige, og det hele er gråt. Det er det nye november, november, november, november.

Nå, men jeg fyldte altså 30 sidste år, i denne skrantende måned, og det fortjente da helt sin egen klumme, med tilhørende krukkeri, panik og dødsangst. Jeg gjorde status, og det har ikke været lette 12 måneder. Når man er atten i natten og konstant er omgivet af nye kids, der er smartere og klogere end en selv. På et tidspunkt havde jeg nok københavns sejeste 13-årige i skolepraktik - som dj.

Vi skulle mødes først på en tilfældig cafe, hvor jeg pænt sad og ventede til tiden med powerpoint og guldkorn og anekdoter. Jeg var smånervøs og overforberedt. Hun kom slæntrende en halv time senere. "Nå, hej Djuna - hvad så - skal jeg med dig lidt rundt eller hvad?"

Jeg var målløs over al hendes naturlige attitude og hendes hår og tøj og hvad ved jeg. Hun har ikke skulle kæmpe - med liv og nybarberet sjæl - for at være et wild child. Hun er det bare. Men hun er nu også født på Vesterbro. Hun er ikke fra provinsen. Og provinsen er jo en evig prügelknappe på disse sider. Men så må man jo bare rejse. Og årets første tur gik modent på ski til Italien - til de muterede døtre i sneen. Det var min jomfrurejse på pisterne, og jeg var chokeret over, hvor rart det var at lade hjernen hvile og lårene piske. Se - det var ferie!

Ulvetider

Så blev det rush hour og ulvetider. Og en hel generation af mine venner og mig selv - vi blev skilt, og dem, der blev tilbage, blev sure. Selvfølgelig. Festerne blev halveret. Dvd'erne skulle deles. Fælles bekendte smides ud. Der blev grædt snot, indtil dynerne kunne vrides, og det var tid til at gå ud i solen, og vente på at tingene ændrer sig. Og der gjorde de og halløj for en sommer. Sol over Flæsketorvet og resten af Vesterbro - der har rykket så godt igennem på bar og klubfronten i 08, at de må til at tage sig gevaldigt sammen på indre Nørrebro. Efteråret kom med black power og Sensation White, og det bliver da det helt store spændingsnummer at følge Obamas første spæde skridt og den hvide trance-fest - de næste fem år i Parken. Jeg tror faktisk mere og mere på ham, men jeg missede den første fest, fordi jeg var for wasted, - fra dagen før, og fordi dørene lukkede klokken 21. Det tager lidt tid at finde hvidt tøj i en gammel autonom garderobe, - med aggressive tømmermænd.

Åh og med rimfrosten kom virkeligheden buldrende ind. Friværdis-gidsler klyngede sig selv offentligt op, og milliardærer blev til millionærer - hvilket rager mig! Jeg så egentlig bare på og skrev om at være gift med overklassen under en finanskrise. Jeg har jo ikke optaget noget lån i min andelslejlighed. Det har jeg sgu da aldrig turdet. Hurra for en gangs skyld at være pessimist. Og dj. Og bar-booker. For er der noget, folk gør, når der er krise , så er det at drikke - og danse. Lad ur-instinkt og stammedans - ruule!. Når frygten står for døren, må vi tage hinanden i hænderne. Og hylde alle kunstnere, gøglere og andre magikere, der kan fjerne vore dystre fokus. Det var alligevel nået til et punkt, hvor det var ren overflod-materalisme. Lige der, hvor der ikke længere er noget behov. Lige der, hvor man når at tænke: nu kan det da ikke gå mere op ad velstandsbakken - for alle os, der altid har nydt - cremen inde i midten - først. Bacon på bacon. fladskærm efter fladskærm. Stop op og fald ned. I en lejelejlighed. Så få ejendele som muligt. Åbne forhold. Fælles familier. Lad os klippe julehjerter sammen og dankortene over. Lad os få bankbøgerne tilbage. Nytteøkonomi. Jeg spiller til din fødselsdag - du ordner min håndvask. Deal?

En hård kugle af håb

2009 er alligevel ikke 2010. Så lad os endelig eksperimentere med alt godt fra havet og det tyvende århundrede. Bare vi undgår 50'erne. Har der ikke være nok af samtalekøkken, statusrytteri og traditionel mand/kvinde-dynamik? Lad 2009 være den sidste overspringshandling, hvor vi bare slacker den og tager det hele, som det kommer. Slap af. Det går alligevel ad helvede til. Vend det hele på hovedet, rokér om, halver dig selv og gå ned i tid. Tag julegaverne tilbage. Byt januar!

Og sælg gerne en gennemgang af årets gamle vin på nye flasker. Greatest hits of - galde. Sur og grøn - som hende den lækres øjne. Begejstret som en aften, hvor alles blod, sved og tårer smelter sammen til sådan en lille hård gennemsigtig kugle af håb. Jeg ville ønske, at jeg havde netop sådan én, nede i min lomme, lige nu. Så kunne jeg nemlig tage den frem. Pudse den af og få alt på det rene. Se, hvor den står der og spår! Du kan spørge den om hvad som helst. Og finde svaret i dig selv. Kan du ane din egen flotte fremtid. Den er lige her:

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu