Læsetid: 3 min.

'Jeg mangler en hjernedel!'

Men helt tabt bag en vogn er de udviklingshæmmede på Kofoedsminde ikke. Engang var der en, der klatrede over hegnet med fodboldstøvler på, idet piggene passede ind i hullerne
Drøm. Kim er 33 år og drømmer om et liv i frihed, men som han siger i udsendelsen: Jeg mangler en hjernedel.

Drøm. Kim er 33 år og drømmer om et liv i frihed, men som han siger i udsendelsen: Jeg mangler en hjernedel.

Simon Mouridsen

Moderne Tider
23. januar 2009

"Succeskriteriet for en journalist er, om han eller hun kan få lukket en fabrik," sagde et bestyrelsesmedlem for en større dansk virksomhed, en privat ven, engang, da vi sad og snakkede om journalister. Jeg håber ikke, det er rigtigt, men uomtvisteligt er det jo, at det kan give en Cavlingspris, hvis det sker. Man kunne også sige; hvis journalisten kan få lukket en institution - eller i hvert fald få lederen fyret.

Nogle gange kan man have indtryk af, at enkelte journalister bliver grebet af 'Cavling-feberen', når de går i byen efter afslørende stof. Der er med rette en løbende debat i faglige kredse (og udenfor) om, hvor langt journalister må gå med f.eks. skjult kamera, men også en enighed om, at der er tilfælde, hvor det er på sin plads, for uden kritisk journalistik går det ikke her i det demokratiske samfund.

Tv-holdet bag dokumentarudsendelsen For farlig til frihed, som blev sendt onsdag aften, var ikke gået i byen for at afsløre, men for at fremvise, en klassisk disciplin, som i bedste fald giver et fornemt resultat. Det gjorde det her.

En stor herre

I alt overvejende grad var det de udviklingshæmmede på institutionen Kofoedsminde ved Rødbyhavn, som havde ordet, og ikke så meget personalet. Her opbevares 37 mennesker, som har begået alvorlige, voldsomme lovbrud, som drab, brandstiftelse, seksuelle overgreb mod mindreårige eller 'bare' tæsket løs på sagesløse.

En af dem var Kim, en stor herre, som man nok kunne blive bange for, hvis man traf ham en mørk nat på et ensom sted, og han var i humør til at slå. Han talte - som de øvrige - noget langsomt, men ellers mente han selv, at han var normal, bortset fra - som han sagde: "Jeg mangler en hjernedel."

Han var i stand til fuldstændig klart at udlægge sin egen situation, at han havde svært ved at styre sit temperament, ligesom han havde rede på, hvad scanning ('en forstørret tørretumbler') og EKG var - samt håndtere en mobiltelefon.

Knivskuffen

På Kofoedsminde opbevares man ikke kun. Kim kørte traktor og arbejdede med landbrug, andre med gartneri og brænde samt i køkkenet, hvor der er lås på skuffen med knive. En kvinde, Eva, som sagde, at hun "havde forsøgt sig med manddrab", havde køkkenarbejde, men vi så hende også på den månedlige tur uden for den lukkede institution, en ledsaget tur, hvor hun købte tøj hos Hennes & Mauritz i København og også var i Rundetårn.

Hun var også drillesyg, og en anden Kim sang: "Jeg sidder her og gumler på mit brød/betjenten siger, at jeg skal være sød ..." Han bruger meget af sin tid på at spille på keyboard.

Det kræver sin pædagog eller socialarbejder at arbejde med dem. Ikke mindst en stor tålmodighed, for de kan stadig finde på at blive voldelige eller få raserianfald også inden for institutionens hegn. Der er ingen større udsigt til, at de nogensinde kan vende tilbage til det almindelige samfund, men måske kan de få en rolle i en Lars von trier-film?

En myte

At de udviklingshæmmede ikke er helt tabt bag en vogn illustreres også af, at der engang var en af dem, som sprang over det grønne hegn til friheden, idet han havde skaffet sig et par fodboldstøvler, hvis pigge passede ind i hullerne i trådnettet. En stakket frihed, men historien lever som en myte på stedet.

En gøgerede er der så vist ikke tale om, for hvad skal samfundet gøre andet end det, det gør her, hvor der dels er individuelle værelser, men også bosteder, hvor flere bor sammen i et hus og har en mere udstrakt selvforvaltning? Nogle af dem bliver forlovet. Samfundet vil ikke kunne risikere, at den udviklingshæmmede begår et nyt drab ude i en forsøgsvis frihed, men det, udsendelsen viste, var en bekræftelse af politiets bonmot: "Man jager en forbryder og finder et menneske."

For farlig til frihed. DR1 onsdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her