Baggrund
Læsetid: 4 min.

Altid i nyeste skrud

Cataloniernes hovedstad er en majestætisk, kræsen dame med en enkel smag: Hun vælger kun det bedste - og de rejsende vælger hende. Barcelona er på 20 år blevet en af Europas mest gennemrenoverede og velbesøgte byer
Nybyggeri og byfornyelse har været med til at placere Barcelona højt på listen over verdens bedste byer, hvad angår livskvalitet. Torre Agbar, også kaldet -Geyseren-, er kontorbygning for Barcelonas vandforsyning. De 142 meter stod færdig i 2007 og er tegnet af den franske arkitekt, Jean Nouvel, der også er manden bag Koncerthuset i DR Byen.

Nybyggeri og byfornyelse har været med til at placere Barcelona højt på listen over verdens bedste byer, hvad angår livskvalitet. Torre Agbar, også kaldet -Geyseren-, er kontorbygning for Barcelonas vandforsyning. De 142 meter stod færdig i 2007 og er tegnet af den franske arkitekt, Jean Nouvel, der også er manden bag Koncerthuset i DR Byen.

Christian Ringbæk

Moderne Tider
21. februar 2009

Den cirkelrunde, røde tyrefægterarena med mauriske buer møder alle Barcelona-farere, når de når frem til Plaza d'Espana. Her begynder det gamle centrale Barcelona med sine smukke facader og kakkelbeklædte Gaudí-monumenter.

Men toreador-arenaen har været lukket for blodige tyrenakker med spyd igennem flere år. Arenaen er hydraulisk blevet hævet i ét stykke flere meter op over pladsens asfaltniveau for nu snart at åbne som et imponerende shoppingcenter.

Solskoldede turister fra druksatellitterne Callela og Llloret kommer stadig til Barcelona for at se tyrefægtning. Eller for at klappe af en fyrig Carmen, der danser flamenco med vifte og fejende sort hår. Det kan stadig opleves, for Barcelona har over 400.000 migranter fra Sydspanien, der har skabt sig et nyt liv i det rige nordlige Catalonien.

Men catalonierne selv er meget selvbevidste og vil helst identificeres med et raffineret kulturudbud, chikke butikker, kvalitetsmad, arkitektur, formgivning - la vida buena, som det hedder på spansk.

Og det gode liv næres af god mad og drikke: Flere lokale mercados med grønt, frugt, fisk og kød, der ligger strategisk spredt i de folketætte kvarterer, har fået en vovet ansigtsløftning, som f.eks. Mercado Santa Catarina mellem Placa Catalunya og Museu Picasso. Der er kommet et nyt plettet, kulørt svunget tag, som om en seks meter høj tsunamibølge rullede under taget. Det fremstår med sine lyse træbjælker mere som et nordisk designikon end som en latinsk torvehal for husmødre. Men kunderne er stadig de gamle damer i cardigan, sutsko og indkøbsvogn på hjul, der vrikkende som ænder tuller hjem med varerne i de gotiske gyder, der lugter af friturestegt fisk - og af og til af tis.

Trafikalt tværsnit

Barcelonas kvadratagtige byplan er gennemskåret af en bred lagkagekniv på tværs, den ottesporede Avinguda Diagonal. Den store færdselsåre blev for et par år siden udvidet, så den nu strækker sig diagonalt gennem hele byen, helt ud til Middelhavet mod nord. Som trækplaster har bydelen fået Jean Nouvels ikonbygning Stikpillen eller 'Geyseren', som man officielt kalder den, idet den huser Barcelonas vandforsyning, AgBars, hovedkvarter. Glascylinderen har form som en puppe og består af 42 etager i rødt og blåt glas, der skifter farve om natten. Resten af den nye Diagonal Mar-bydel er højhuse med erhvervskontorer, designhoteller - udstillingshal, sandstrande og måske snart en ny zoo bygget ud i Middelhavet.

For 10 år siden lå her bilværksteder og blokke, som var en ghetto for sigøjnere. Nu vrimler det med slips og klikkende stilethæle i de nye gader. Men ghettoblokkene med overfyldte altaner med vasketøj og paraboler er her stadig. Heldigvis.

Høj livskvalitet

OL i 1992 satte byen på verdens nethinde. Med legene fulgte investeringer for 70 milliarder kroner i byens infrastruktur, som 40 år under Franco var blevet glemt og negligeret. Byen blev åbnet mod havet, som det nu også er ved at ske i mindre danske provinsbyer. Alle jernbaneskinner, skure og lagerhaller blevet revet ned. Containerhavnen blev flyttet syd for centrum. Der blev lavet caféer, butikker, biografer, plantet palmer, åbnet salsaklubber og bygget fitnessklubber og hoteller og teaktræspromenader og cykelstier - lige ud til havet. Vupti.

Pludselig trak havfronten alt fra børn til oldeforældre og ikke mindst turister. Det var en øjeblikkelig succes.

Forandringerne har placeret Barcelona højt på listen over verdens bedste byer, hvad angår livskvalitet. De lokale ved, de er begunstigede, og de er stolte af deres by. Men de er også ved at få spat af den stadig massive invasion af turister.

Lufthavnen er tæt på at åbne en lige så stor terminal på den anden side af landingsbanerne, og hotelkapaciteten halter hele tiden efter. Ramblaen, byens strøg, er i dag blevet et 24 timers tætpakket shopping/jonglør/lommetyve-sted, hvor man ikke kan sparke sig frem for mængden. Her færdes ingen lokale længere, kun de få, der står i blomster- og hamster/papegøjebutikkerne samt i avis-kioskerne.

Men fortvivl ikke, der findes stadig steder som Lonely Planet og Turen går til ... ikke har puttet øverst på listen af steder: Det boheme-agtige unge El Born ved havnefronten omkring den store sømandskirke St. Maria del Mar har de sidste 10 år været det nye must i Barcelona og med fortjent etikette.

Kvarteret Barceloneta ude langs stranden er simpelt, ærligt og charmerende med sine gode restauranter, sit strand-/sommeragtige præg og samtidig et utrolig autentisk kvarter med et lidt lurvet præg. Det kan anbefales at slentre gennem kvarteret og nyde en frokost ved havet og nyde solen, der allerede nu er som aprillyset i Danmark.

Malerier og mambo

Museer og udstillinger er et overflødighedshorn i både klassisk og smal kunst. Fx El Caixa Forums ret nyåbnede udstillingslokaler i en smuk art nouveau-tekstilfabrik fra 1911. Den har skiftende udstillinger af verdensnavne og ligger lige over for Tysklands modernistiske Mies van der Rohes-pavillon fra Verdensudstillingen i 1929.

Et andet skønt sted er den stukoverbelæssede dansehal La Paloma, der med sit røde plys ligner Det Kgl. Teater krøbet i vask og derfor med opulent stuk og balkoner. Her spiller bl.a. 12-mands mambo-orkestre, og lokale i alle aldre danser så godt, at Vild med Dans ligner de etbenedes enkebal i Nr. Snede.

Kulturudbud, shopping for enhver smag og mad er aldrig et problem i Barcelona, så herom gives ingen konkrete tip, men husk: Tre retter inkl. et glas vin og espresso (også koffeinfri) frokost fås stadig for 8 euro rigtig mange steder mellem kl. 13.30 og 16.30, mens aftensmåltider løber op i mere. Spanierne lever ud fra filosofien, at det er sundere at spise stort og tungt midt på dagen end om aftenen. Og ingen autentiske madsteder åbner før kl. 20.30. Men som det er tilfældet i Rom, serverer selv et hul i muren i de gotiske gyder skøn mad - skaldyrsstuvninger som zarzuela de peix og crema catalana (créme brûlée). Viva Barca!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her