Baggrund
Læsetid: 3 min.

Fakta og logik er for mig vigtigere end følelser

Man må prøve at være ydmyg og samtidig være klar over at det umuligt ikke at handle egoistisk, skriver komikeren Brian Mørk
Moderne Tider
27. februar 2009

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Kontrol. Jeg skal have kontrol over alt, hvad jeg laver og gør. Men mest over mig selv. Det er også grunden til, at jeg ikke drikker mig fuld og lignende. Jeg synes selv, at det mest irriterende i verden er mennesker, der lader deres følelser styre dem. Og især dem, der lader dem gå ud over deres omgivelser. Og så er det mindste, jeg kan gøre, at holde styr på mig selv.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

En sjælden gang at sidde med mine gamle venner og opføre os som vi gjorde i folkeskolen. Det sker næsten aldrig, fordi vi alle er blevet voksne og travle med familier og karrierer, men den håndfuld gange om året, det lykkes at samle hele flokken, da slapper jeg ultimativt af og hygger mig. Det er sådan set også den eneste hobby, jeg har tid til. Ærgerlig over at den kun kan dyrkes hver tredje måned. Man kunne godt bruge at koble af noget oftere.

- Hvad er din seneste anskaffelse?

Et par militærstøvler. Var med de danske tropper i Kosovo. Og Kosovo er bygget af vådt mudder. Mine kondisko måtte give op meget hurtigt.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Charles Darwin. Af en eller anden grund fremstår han for mig som verdens redning. Menneskehedens frelser. Videnskabens Messias. Det er meget muligt, at det slet ikke var hans mening med Om arternes oprindelse, men for mig er han et værn mod overtro og religion. En fornuftens helgen, om man vil. Det er også derfor, jeg har opkaldt min søn efter ham.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At indse at jeg måske ikke var den evige ungkarl, jeg troede, jeg var. Noget jeg havde bildt mig selv og mine omgivelser ind det meste af mit liv.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Når jeg skændes med min kone.

- Hvad er din største bedrift?

At hive mig selv ud af en ret dyb depression efter, at det meste af min familie døde i mine teenage år. Det så ud til i en årrække, at jeg var dømt til at henslæbe mit liv som et udskud uden fremtid eller ambitioner. Ved ikke hvordan jeg gjorde det, men jeg fik hevet mig ud på den anden side.

- Dine største fejl?

Jeg fremstår ofte som arrogant, når jeg bortfejer folks meninger med, hvad jeg mener er logik. For mig er fakta og logik langt mere vægtige argumenter end følelser og mavefornemmelser. I andres øjne får det mig til at fremstå som en, der mener, han har den ultimative sandhed. Og folk, der mener, de har den ultimative sandhed, er jo altid idioter.

- Din drøm om lykken?

At være sund og leve længe sammen med min familie, som af en eller anden grund er blevet usårlige og udødelige, så intet ondt kan skade dem.

- Din sindsstemning netop nu?

Er i øjeblikket utroligt trist over ikke hele tiden at være hjemme hos mine børn, som er ved at blive voksne, mens jeg sidder langt væk i et tog gennem Danmark.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Ydmyghed. At vide, at man ikke er verdens centrum. At kunne se udover sin egen næse og sætte andres behov over sine egne. Meget vigtigt i en verden, hvor vi udklækker så mange egoister. Og så samtidig at være klar over, at det er umuligt som menneske at udføre en handling, der på en eller anden måde ikke er egoistisk. Modsætningsfyldt, jeg ved det.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Meget svært at svare på. Da jeg var lille havde mine bedsteforældre Osvald Helmuths viser på lp. Dem hørte jeg igen og igen. Et eller andet sted tror jeg, at de lagde kimen til, at jeg senere gik ind i humorfaget. Flere årtier før jeg blev komiker. Den lp har i hvert fald nok ændret mit liv.

Hvad betragter du som din største ulykke?

At det meste af min familie er døde. Ville så utroligt gerne præsentere min mor og bedsteforældre og alle de andre for mine børn. Det piner mig voldsomt.

Dit motto?

'Det skal nok blive fint'. Eller 'Folk er lavet af lort'.

Poesibogen stiller hver ugen en ny person en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her