Baggrund
Læsetid: 6 min.

Græsk ø-hop med børn

Tag til de øer, hvor der ikke er lufthavn, for at undgå de fleste turister, og lad børnene bære deres egen rygsæk. Så udvikler de hurtigt en sund kritisk sans over for sten
Moderne Tider
20. februar 2009
Der er noget ved mindre øer og ferie, der passer godt sammen. Havet er lige ved hånden, og på land er der overskueligt. Hvis man ø-hopper, kan man tilmed opnå det rigtige blandings-forhold mellem gentagelse og fornyelse. Her er det øen Santorini i det græske øhav.

Der er noget ved mindre øer og ferie, der passer godt sammen. Havet er lige ved hånden, og på land er der overskueligt. Hvis man ø-hopper, kan man tilmed opnå det rigtige blandings-forhold mellem gentagelse og fornyelse. Her er det øen Santorini i det græske øhav.

Andreas Szlavik

Der er noget ved øer og ferie, der passer godt sammen. Særligt mindre øer. Havet er ved hånden, og på land er der overskueligt. At tage på sommerferie på de græske øer er hverken eksotisk eller ekstraordinært. Det er et af de feriesteder, flest danskere har besøgt. Man skal ikke vaccineres for gul feber eller tage malariapiller. Man behøver nærmest ikke at pakke - det er varmt døgnet rundt, og ingen forventer, at du er fin i tøjet. Der er et vidunderligt enkelt sted at holde ferie. Easy does it.

Hvis man ø-hopper, kan man tilmed opnå det rigtige blandingsforhold mellem gentagelse og fornyelse. Det er som en god krimi - vi kender genrens konventioner, men de må godt brydes lidt, hvis det ikke skal blive for kedeligt. Min familie, der består af Max og Molly på 11 og 8 år og min mand Claus, har ø-hoppet to somre i træk. Vi har holdt lange ferier med langsomme hop.

Grækenland havde ikke tidligere stået højt på ønskelisten. Der var for meget interrail og uendelige togture på klistrede plastiksæder og tilstoppede toiletter gennem det tidligere Jugoslavien i far og mors erindring. Og var der ikke lidt overrendt? Over 10 millioner turister kommer forbi hvert år. For vores indre blik så vi horder af lyserøde briter med for små bøllehatte og bunker af tequila-slammende ungdomar med ghettoblastere på hårdtpakkede badestrande.

Det skulle vise sig at være helt forkert. Turistsild i sprittønde til høj musik kan sagtens findes, hvis det er det, man drømmer om, men det er også nemt at undgå - man skal bare tage til øer uden lufthavn. Hvis man virkelig vil have fred, skal man tage til øer, der ligger lidt besværligt på færgeruterne. Og hvis man rejser fra midtjuni til midtjuli, undgår man oven i købet højdepunktet af højsæsonen.

Grove træk

Vi støvede vores gamle interrailrygsække af og købte nye og mindre til børnene. Det kan klart anbefales at rejse så let som muligt, når man ø-hopper. Man kan løbe efter færger og busser, og så bidrager det til frihedsfølelsen at kunne have sine ejendele på ryggen uden besvær. Børn kan sagtens bære deres egne ting fra seksårsalderen - særligt når man rejser til varme og tørre destinationer. En smule tøj, der kan vaskes undervejs, en hat, bøger, farver, dykkermaske og snorkel og et par mere eller mindre elektroniske spil er alt, de behøver. Det efterlader oven i købet lidt plads til ting, de finder på vejen. Børn med egen rygsæk udvikler hurtigt en sund kritisk sans over for sten.

Selvom vores børn bærer deres egne sager og gennemgående er fleksible, tålmodige og eventyrlystne rejsefæller, havde vi planlagt turen i grove træk hjemmefra og lejet huse på to af de fem øer, vi besøgte. Særligt i begyndelsen af ferien synes vi, det er godt at være en uges tid det samme sted. Vi skal lige ned i gear. Den første uge havde vi derfor lejet et hus på Tilos, der ligger i Dodekaneserne mellem Rhodos og Kos.

Vi fandt nogle billige flybilletter til Athen. Fra Athen fløj vi til Rhodos, og herfra sejlede vi videre til Tilos. Rhodos og Kos er udmærkede udgangspunkter for hoppeferier. Særligt hvis man anløber Rhodos tidligt om morgenen, før turisterne får øjne, og dimsebutikkerne slår skodderne op, må man ikke snyde sig for en slentretur i den smukke middelalderby. Her kan man klippe med sine klapper på fantastiske votsalotó-vejbelægninger (mosaik af småsten) og drikke en kop græsk kaffe under jordskælvssikrede buegange fra meget gamle dage.

Vi havde valgt Tilos, fordi det er en lille ø med dårlige forbindelser. Der er med andre ord fredeligt - selv i juli måned. Der bor omkring 300 mennesker, og der er ikke noget spektakulært ved øen. Den ligner flere andre øer i Dodecaneserne med limstensbjerge og vulkansk lavland. Som traditionen byder, er der en havneby og en 'hovedby' nogle kilometer inde og oppe i landet. Vi havde valgt at bo inde i landet i Megálo Horió. På de mindre græske øer er der ikke langt til noget og altid fred lidt væk fra kysten. Vi boede på en bjergskråning i udkanten af landsbyen med udsigt til både hav og bjerge og en fantastisk stjernehimmel om natten. Livet mindede med andre ord meget lidt om vores hverdag i Københavns nordvestkvarter.

Tomater i top

De færreste tager til Grækenland for madens skyld, og Tilos er ingen gastronomisk højborg. Man får masser af halvgammel ged og kylling serveret i tomat eller citronsauce og flere pommes frites, end godt er. Fisk kan være fint, men det er dyrt. Græsk salat bliver man heldigvis ikke træt af, når tomaterne er i top. Og det er de.

Et fast og afgørende punkt på vores sommerferieprogram er morgenmaden. Den kan nemt tage halvdelen af dagen og er ofte dagens kulinariske højdepunkt. Det starter med en langsom tur til købmanden i landsbyen. På vejen møder vi firben, geder, katte og gamle damer, så det kan godt tage sin tid. Landhandlen i Meálo Horió har alt - inklusive kyllinger, der løber rundt i butikken. Hvis man er venlig og opholder sig i byen længere end en eftermiddag, får man lov til at købe æg, frugt og grøntsager fra købmandsfamiliens egen have. Morgenmaden består af melon, den obligatoriske yoghurt med lokal honning, tomater, feta, pølse, omelet og brød. Når der langt om længe er ryddet af bordet, er tiden inde til dagens første runde i backgammonturneringen.

Bob Marley

Strand og vand er selvfølgelig hovedattraktionen. På de fleste øer er der en lang række mindre strande. Også her gælder det, at jo mere besværlige de er at komme til, jo færre mennesker. På Tilos lejede vi en bil et par dage, men busserne fungerer også fint, når man ikke har travlt. Man kan også sagtens gå. Og det er nemt at få et lift, når man vandrer af sted på landevejen med børn. Hvis man er rigtig glad for at vandre, findes der utrolig præcise kort og endda et engelsk par, der er certificerede vandreguider på Tilos.

Da vi alle var kommet helt ned i gear og havde vænnet os til solen og varmen, sejlede vi videre. Når man ø-hopper, er det er en god idé at have ruten klar, så man kan købe færgebilletter i nogenlunde god tid. Det sker, at man skal indstille sig på at overnatte på en større ø, hvis forbindelserne ikke lige passer. Der er små rejsebureauer, der sælger færgebilletter alle vegne.

Vi har boet på hyggelige og billige pensioner på flere anbefalelsesværdige græske øer. Amorgos er for eksempel en smuk mellemstor ø med mere at se på. Det er her, centrale dele af Luc Bessons dykkerfilm The Big Blue er optaget. De viser den hver aften på café The Big Blue. Den er ikke et gensyn værd.

Ikke langt fra Amorgos ligger De små Kyklader - Koufonissi, Skhinoussa og Iraklia - der er perfekte til rolige badeferier. På Iraklia er der hverken ATM-maskiner eller netcafé. Stemningen er tilbagelænet, børnevenlig og lidt hippieagtig på reggaemåden - man kommer nemt til at hænge ud i timevis til Bob Marley på små caféer, mens børnene suser rundt på havnen eller forgæves prøver at fange en fisk med en line og et stykke brød. Mere skal der ikke til.

Den perfekte opvarmning til familieferie på de græske øer er højtlæsning af Gerald Durrells erindringsbog Min familie og andre dyr. Gerald er Lawrence Durrells yngre og mere muntre zoologbror. Den giver en sanselig og sjov beskrivelse af frit uforstyrret børneliv i naturen på Korfu. Bogen damper af varme, lyder som cikader og får både børn og voksne til at drømme om frihed og tid uden noget på programmet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her