Baggrund
Læsetid: 3 min.

Lys og lethed over Stockholm

Trods stor skepsis kan en spa-behandling gøre underværker i den mørke tid. Især hvis det foregår med udsigt til skærgården
Moderne Tider
20. februar 2009
I det japanske spa-hotel Yasuragis udendørs spa-afdeling har man udsigt over både skærgårds-bugten og aftenhimlen.

I det japanske spa-hotel Yasuragis udendørs spa-afdeling har man udsigt over både skærgårds-bugten og aftenhimlen.

Yasuragi Hasseludden

"Hvorfor tager man på forlænget weekend i Stockholm på denne tid af året?" spurgte den svenske kollega og nikkede mod vinduet, som slagregn kun afbrudt af slud drev nedad.

Det er sikkert et godt spørgsmål. I hvert fald hvis man har sin daglige gang i byen og føler, som alle normalt reagerende nordboere, at vinterhalvåret er en lang snuetung nattevandring gennem slud og sjap, som det blot gælder om at komme levende igennem.

Hvorfor så egentlig ikke sætte kursen mod Barcelona, Rom eller noget endnu sydligere? Men med friske øjne har Stockholm til alle tider noget magisk og storladent over sig. Og i hvert fald rigeligt til en forlænget weekend sammen med livsledsagersken. Også selv om det lys, alle går og venter på, ikke er mere påfaldende end i Danmark. Snarere tværtimod.

Derfor kan man passende indlogere sig på Hotel Nordic Light, der ud over en komfortabel placering ved Arlanda Expressens endestation midt i byen, i bedste oplevelsesøkonomiske tradition har specialiseret sig i lys-terapi.

Et hotel er åbenbart ikke længere bare et sted, man overnatter. Her kan lyset på værelset indstilles i alle regnbuens farver og således stemme sindet, så man er klar til slentreturen gennem Gamla Stan, second hand-butikkerne på Sødermalm, de små gallerier, Moderna Museet, Dramaten og Stockholms kulinariske scene, der for længst har rystet almuekøkkenet af sig og bevæget sig ind i Michelin-guidens stjernevrimmel.

På klippesiden

Hvis det ikke er nok til at oplade batterierne, findes der andre løsninger i den svenske hovedstad. Man kan for eksempel spadsere over til Slussen i Söder og tage bus 444 til Hasseludden i den stockholmske skærgård. Her findes det japanske spa-hotel Yasuragi, der også kan besøges bare for en eftermiddag.

Det funktionalistiske hotel blev i 1970 opført af svensk LO som kursuscenter, og der blev ikke sparet på medlemmernes penge, da de 20.000 kvadratmeter skulle placeres på klippesiden. Angiveligt kan bygningen ikke ses fra havet. Til gengæld kan man fra hotellet betragte samtlige færger, der anduver Stockholm.

Men som et tegn i tiden og som endnu et eksempel på oplevelsesøkonomiens tag i tidsånden måtte arbejderbevægelsen i løbet af 1990'erne overlade pladsen til det japanske spa-koncept.

Massageafdelingen

Det må straks indrømmes, at ideen ikke var min, men nok snarere var født af min noget mere spiritualitetsåbne kone, der mente, det ville gøre os godt, ikke mindst mig. Så skepsissen var stor, da jeg traskede fra bussen og de sidste meter op til hotellet. Mistanken om et sekterisk komplot blev kun forstærket, da vi kort efter indgangen af vores 'spa-guide' fik udleveret badeshorts, en japansk kimono med alt for store ærmer og et par tøfler. Efter uniformeringen, der straks ledte tankerne hen på et Minnesota-ophold, var det tid til teoretisk undervisning i rituel japansk afvaskning, inden vi blev sluppet løs til fri leg.

Selvfølgelig kunne man gå direkte i spa-afdelingen, men mens langt de fleste forsvandt ud til workshops i zenmeditation, gående meditation, klangrejser, lysterapi med farve og lyd og meget andet, blev skeptikeren stående tilbage i sin kimono og opdagede til sin store befrielse, at der også blev udbudt noget så verdsligt som en almindelig kropsmassage.

Det ved man da, hvad er, og da det alligevel var et stykke tid siden, rygstykkerne havde fået en tur, sattes kursen mod massageafdelingen. Her ventede ikke en geisha, men i stedet stockholmske Tage med et ualmindeligt fast håndtryk.

Efter lidt rituel bukning og forklaring gik Tage i gang, og da jeg en lille time senere lettere febril med friæltede affaldsstoffer faldt ned fra hans briks og vaklende satte kursen mod spa-afdelingen, var det på trods af den hårdhændede behandling med en ejendommelig følelse af lethed og overskud.

En følelse, der kun blev stærkere i takt med opholdet i den inden- og udendørs spa-afdeling, hvor man fra minus fem grader skyndte sig ned i det 38 grader varme vand med udsigten over skærgårdsbugten og aftenhimlen, kun afbrudt af et mådeligt indtag af sushi og japansk øl.

Intet varer som bekendt evigt, heller ikke kombinationen af Tage og spa. Men lidt har også ret. Og da vi først på aftenen atter sad i bus 444, må det indrømmes, at det nordiske aftenmørke og ditto kulde ligefrem virkede eksotisk. Da vi kort efter indtog baren i Gondolen 45 meter over Slussen og dykkede ombord i det generøse cocktailkort, var det derfor med en eufori og et overskud, der gav løfter om at holde den mørke tid ud.

Come rain or come snow.

Information var inviteret til Stockholm af Visit Sweden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her