Nyhed
Læsetid: 3 min.

Messe og mådehold

Økologi er blevet big bussines, det er godt blandt andet for miljøet, men hvad skal vi med økologisk suppepulver?
Moderne Tider
27. februar 2009

I sidste uge var der BioFach, en kæmpe international økologimesse i Nürnberg. Og i denne uge har der været restaurations- og cateringmesse i Bella Center København.

Økologi er blevet stort! Ånden omkring økologien er forandret for en stribe sælgere, producenter osv. Det er blevet business, og det er godt for f.eks. miljøet. Øko-kvalitet er i sig selv ikke nok til at være god kvalitet - men det kan være en del af den.

På de to messer var der udstillere med lokale produkter - små producenter, evt. i sammenslutninger og fællesskaber, der præsenterede enkle og gode sager. Men de fleste af fødevareindustriens giganter præsenterede convenience-produkter og hurtige færdigretter med langt mere indpakning end rigtig mad. Fokus er på pris frem for smagskvalitet. Hvad skal vi med økologisk suppepulver? Eller hvorfor toastbrød med flere fibre, når man savner en god skive rugbrød? Det er som om både producenter, madhåndværkere og forbrugere er blevet fanget i en fælde, hvor næsten ingen kan huske, hvad ægte mad er. Man skal hele tiden præsenteres for nyheder for nyhedens skyld: nu med ny smagstilsætning, flere fibre, mindre sukker eller smart ny indpakning. Og egentlig er der så mange gode gammeldags 'opfindelser' - retter, kombinationer og madlavningsteknikker, der holder og er færdigudviklede. Smag der ikke opnås i ret mange af de industrielle masseproduktioner af metervarer. Måske kan den nedgangsperiode, vi er inde i, skubbe en ny udvikling i gang. Når der skal spares, kan vi måske få sund husholdning tilbage: få gang i komfur og ovn, og lav billigere, grovere mad af gode sunde basisråvarer - til stor glæde for ganen.

Frugtsalat med sprødt havregrynsdrys til morgenmad, mellemmåltider og enkel dessert - 4-5 portioner

-1 ananas
-4 blodappelsiner
-2 grapefrugter

-Sprøde havregryn:
-2 dl grovvalsede havregryn
-3 spsk. smør
-3 spsk. rørsukker

Skræl frugterne og skær dem i mindre stykker. Sprøde havregryn: Smelt smør og sukker på en pande til lys karamel, og steg havregrynene sprøde ved middelvarme et par minutter. Hæld på bagepapir, og skil dem ad med en gaffel. Drys frugtsalaten med sprøde havregryn lige før den skal spises.

Bagte kartofler med stenbiderrogn (4 portioner)

-4 store bagekartofler eller 8 knapt så store
-200 g renset stenbiderrogn
-2 dl cremefraiche 9 procent (syrnet fløde)
-2 tsk. finthakket rødløg
-1 bundt dild
-lidt salt og friskkværnet hvid peber

Vask jord af kartoflerne med en svamp eller blød børste, så der ikke går hul i skrællen. Skær et kryds i kartoflerne. Læg dem i et ovnfast fad eller en bradepande. Stil dem i ovnen. Tænd ovnen på 225 grader, og bag kartoflerne møre 1-1,5 time afhængigt af størrelse.

Mens kartoflerne bager, kan du lave fyldet. Pil og hak rødløget meget fint. Rør stenbiderrognen med cremefraiche, løg og små duske af dild. Smag til med salt og peber.

Stik en kødnål i kartoflerne, og mærk om de er møre. Tryk på siderne, så kartoflens indhold presses op. Server rognen til kartoflerne.

Langtidshævet grovbrød

-250 g skårne rugkerner
-2,5 dl koldt vand
-15 g gær + 0,5 dl lunkent vand
-1 spsk. honning (uopvarmet)
-1 spsk. groft havsalt
-2,5 dl kærnemælk
-ca. 700 g hvedemel

Sæt rugkernerne i blød i vandet nogle timer.

Smuldr gæren, og rør den ud i lunkent vand. Tilsæt honning, salt, de udblødte kerner med vandet, kærnemælk og det meste af melet. Ælt dejen og tilsæt evt. mere mel. Dejen skal være smidig og glat. Dæk skålen til, og sæt den i køleskabet ca. 15 timer.

Form et brød, og sæt det på bageplade med bagepapir. Lad brødet efterhæve i 1-1,5 time. Sæt det i 200 grader varm ovn, og bag i ca. 45 min. Brødet er færdigbagt, når det lyder hult, når man banker det på undersiden. Afkøl på en rist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her