Læsetid: 5 min.

På sporet af den tabte krigstid

Nogle gange er det vigtigt at huske, selvom man inderligt ønsker at glemme. Det er hovedtemaet i israelske Ari Folmans animerede krigsdokumentarfilm 'Waltz with Bashir'
Nogle gange er det vigtigt at huske, selvom man inderligt ønsker at glemme. Det er hovedtemaet i israelske Ari Folmans animerede krigsdokumentarfilm 'Waltz with Bashir'
20. februar 2009

"Budskabet i min film er egentlig hamrende banalt," fastslår Ari Folman efter at have taget plads i stolen: "Krig er noget skidt. Der er ingen ære, ingen storhed, intet af det, du ser i amerikanske film. Intet."

46-årige Folman burde vide det. Som 19-årig deltog han i Israels invasion af nabolandet Libanon. Første dag i felten blev en chokerende oplevelse for Folman, der havde haft "en beskyttet barndom i et godt hjem i et dejligt nabolag. Jeg gik fra at være en glad dreng til at se mine venner falde døde om. Og for hvad? For ingenting. Libanon-krigen i 1982 var helt forskellig fra eksempelvis Yom Kippur-krigen ni år før, hvor Israels eksistens var truet. I forbindelse med Libanon-krigen gik det op for folk, at nu handlede det ikke kun som selvforsvar, om at undgå at blive 'smidt i havet'. Denne gang havde vi angrebet et andet land."

Krigen endte i skændsel og skandale, da israelske soldater - under ledelse af den daværende forsvarsminister Ariel Sharon - forholdt sig passivt, mens libanesiske falangister udførte en massakre på indbyggerne i to palæstinensiske flygtningelejre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu