Læsetid: 1 min.

Vredens druer (1940)

John Fords talent var ikke begrænset til western-genren, hvilket hans fremragende filmatisering af John Steinbecks socialt indignerede roman Vredens druer vidner om.
John Fords talent var ikke begrænset til western-genren, hvilket hans fremragende filmatisering af John Steinbecks socialt indignerede roman Vredens druer vidner om.
Moderne Tider
13. februar 2009

John Fords talent var ikke begrænset til western-genren, hvilket hans fremragende filmatisering af John Steinbecks socialt indignerede roman Vredens druer vidner om. Depressionen raser i USA, og i Oklahoma må familien Joad som så mange andre gå fra hus og hjem. De smider deres få ejendele på en faldefærdig lastvogn og sætter kurs mod Californien, hvor rygtet vil vide, at der er arbejde at få. Undervejs erfarer familien, at de barske tider får det bedste op i nogle af deres landsmænd og det værste op i andre. Filmens mest begavede detalje falder i begyndelsen, da vores frihedsberøvede hovedperson, Tom Joad (Henry Fonda), vender hjem før ventet. Med næsten barnlig begejstring i blik og tonefald spørger familiemedlemmerne, om han er stukket af fra fængslet. Men Tom må skuffe dem: Han er blevet prøveløsladt. Den lille mand har ikke taget røven på systemet, men har fået sin frihed som resultat af dets nåde. Ford ynker ikke Joad-familien, og deres historie er så meget mere gribende, netop fordi de får lov at fremstå med sammenbidt værdighed. Ingen mere end Fonda, hvis skulende less is more-spillestil må have været en regulær åbenbaring for de dengang 10-årige machomænd in spe Clint Eastwood og Steve McQueen. JVK
Vredens druer. Instruktion: John Ford. Manuskript: Nunnally Johnson. Fås som region 2-dvd fra 20th Century Fox

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her