Baggrund
Læsetid: 4 min.

I bøgernes verden

Den tyske bestsellerforfatter Cornelia Funkes 'Blækhjerte' er blevet til en stort anlagt familiefantasyfilm, som har dansk premiere i næste uge. Information har været med på optagelserne i en bjerglandsby i Italien
Ligurien. Paul Bettany som Støvfinger; Brendan Fraser som Mo og instruktøren Iain Softley under optagelserne i den norditalienske provins.

Ligurien. Paul Bettany som Støvfinger; Brendan Fraser som Mo og instruktøren Iain Softley under optagelserne i den norditalienske provins.

Murray Close

Moderne Tider
27. marts 2009

På en bjergside i Ligurien i det nordvestlige Italien hænger en lille middelalderlandsby, Ballestrino. En stor del af landsbyen er ganske forfalden og normalt helt forladt. Men skruer man tiden tilbage til efteråret 2006, summer byen af liv. Et filmhold på mere end 200 mennesker, briter, amerikanere og italienere har, anført af filminstruktøren Iain Softley, indtaget byen og er i fuld gang med at forvandle den tyske forfatter Cornelia Funkes populære fantasyroman Inkheart - Blækhjerte på dansk - til en stort anlagt, amerikansk produceret underholdningsfilm med noget på hjerte og stjerner som Brendan Fraser, Paul Bettany og Helen Mirren på rollelisten.

Skurken i historien, Capricorn (Andy Serkis), er takket være bogbinderen Mo (Fraser) flygtet fra en bog, Inkheart, og har nu slået sig ned i landsbyen sammen med sine håndgangne og ikke særligt venligt udseende mænd. Da Mo, som er en såkaldt sølvtunge og derfor kan læse folk ud og ind af bøger, 12 år tidligere kom til at læse Capricorn ud af Inkheart, kom han til at læse sin kone ind i den, og sammen med sin datter Meggie (Eliza Bennett) jagter han nu bogen, så han kan få sin kone tilbage.

Men Capricorn leder også efter eksemplarer af bogen for at tilintetgøre dem - han har det godt i vores verden - og med hjælp fra ildjongløren Støvfinger (Bettany) og Mos bogelskende tante, Elinor (Helen Mirren), må far og datter kæmpe for både deres eget og morens liv.

Skrevet til Fraser

"Jeg har længe drømt om at skrive en historie, hvori personerne fra en bog kom ind i vores verden," siger den midaldrende Cornelia Funke til en lille håndfuld journalister, som af filmselskabet er inviteret til at besøge filmoptagelserne i Ligurien, hvor noget af bogen foregår, og hvor forfatterinden også skrev den.

"Hvilken bogentusiast kender ikke følelsen af, at personerne i en bog kan forekomme mere virkelige end menneskene omkring os? Og det er der selvfølgelig en enkel grund til. For hvilken virkelig person ville tillade os at kigge så dybt ind i deres hjerter, som historiefortælleren tillader os at kigge ind i hans personer? Vi får lov til at spionere i de dybeste afkroge af deres sjæle, se al deres frygt, al deres kærlighed og alle deres drømme."

Funke skrev i øvrigt bogen og opfandt Mo med Brendan Fraser som inspiration, hvorfor hun også er lykkelig over, at han takkede ja til rollen i filmversionen. Sammen med flere andre af filmens hovedrolleindehavere - Bettany, Mirren, Bennett - har Fraser lidt tid til at tale med journalisterne, og om bogen og filmen siger han blandt andet:

"Som litteratur forsøger Inkheart at få folk til at læse. Jeg tror, at det er noget, som kan få folk til at finde sammen igen, og derfor er den blevet så utroligt populær. Cornelia har en uudtømmelig viden om litteratur og er indbegrebet af en forfatter. Hun har været i stand til at gøre denne historie fængende og fokusere på det essentielle, som handler om en families genforening. Og det er, hvad jeg har fået ud af den. Bortset fra alle de fantastiske elementer er det kernen i historien, og det er det, der giver den dets hjerte, dets Blækhjerte."

Film med budskaber

Den forladte del af Ballestrino er vældig pittoresk - der er en formidabel udsigt til de omkringliggende bjerge - og det perfekte tilholdssted for en fantasiskurk af Capricorns tvivlsomme kaliber. Hans bevæbnede mænd er overalt. De er iført sort tøj, har opsigtsvækkende frisurer og sorte bogstaver i hovederne, fordi de ikke er blevet læst ordentligt ud af bogen, de kommer fra.

Midt i byen, omgivet af smalle, brostensbelagte, snoede gader, ligger en gammel borg, hvor Capricorn holder hof, og på facaden af en kirke hænger et stort banner med skurkens hagekorslignende logo.

Det er svært at få lov til at opleve instruktør Iain Softley i aktion. Der er ikke meget plads i de smalle gader, hvor han og holdet optager lige nu, og man kan kun lige ane ham på sin plads foran en monitor under et telt flere hundrede meter væk. Men lidt senere bliver der mulighed for at veksle et ord eller to med den 50-årige instruktør bag så forskellige film som Backbeat, Hackers, The Wings of the Dove og K-PAX.

Umiddelbart er der ingen rød tråd gennem Softleys film, og han fortæller da også, at han sagde ja til at lave Inkheart, fordi han holder af at udfordre sig selv som instruktør fra film til film - og fordi Cornelia Funkes historie har noget at byde på.

"Et af budskaberne i filmen er, at mennesker med forskellig baggrund kan finde et fælles mål og forene deres kræfter og på den måde opnå mere sammen, end de ville hver for sig," siger han.

"Der er også ideen om, at litteraturverdenen og historiefortælling er en verden, man på en måde kan forsvinde ind i og opleve som en lige så virkelig, parallel virkelighed, der er forskellig fra vores egen."

Inkheart har dansk premiere i næste uge. Bind 1 og 2 af 'Blækhjerte' er udsendt på dansk af Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her