Læsetid: 1 min.

Browns økonomiske pakker

Krise. Engang stod han som manden, der havde reddet verden, men hans plan var ikke gennemtænkt, siger kritikere
14. marts 2009

'Dette er ikke tiden til at overlade disse problemer til en novice.' Sådan sagde Gordon Brown i efteråret til Labours årsmøde. Dermed sigtede han både til sin rival i partiet, den ungdommelige udenrigsminister David Miliband og den ligeledes ungdommelige konservative leder David Cameron (de er begge 42 år).

Siden da har den erfarne statsmand været hyperaktiv.

Den britiske regering har pumpet 1500 milliarder pund i den finansielle sektor - hvad der svarer til to procent af bruttonationalproduktet.

Hovedparten er gået til opkøb af 'præferenceaktier'. De giver regeringen flere stemmer, og dermed større indflydelse, på generalforsamlingen end almindelige aktier.

Siden den første bankpakke før jul er der gennemført flere krisepakker, blandt andet har Finansministeriet opkøbt 75 procent af aktierne i The Royal Bank of Scotland og 60 procent af aktierne i Lloyds TSB.

Der er desuden indført en forsikringsordning der kræver, at bankerne - til gengæld for økonomisk hjælp - tegner en forsikring mod tab. Forsikringspræmien for denne er omkring fem procent af omsætningen.

Diskontoen (nationalbankens udlånsrente red.) er blevet sænket fra 4 procent til 0,5 procent. Det er den laveste sats siden 1694.

I den forløbne uge begyndte Bank of England en kontroversiel plan om såkaldt 'kvantitativ lempelse'. Det betyder i praksis, at banken trykker flere pengesedler for at øge forbruget. Kritikere har påpeget, at det var en tilsvarende politik der førte til hyperinflation i Tyskland i mellemkrigstiden. Det er blevet afvist af regeringen, der påpeger, at der har været prisfald, og at lempelsen har været nødvendig for at sætte gang i forbruget.

Regeringen har sænket momsen på forbrugsvarer med 1,5 procent.

Efter kritikken af 'gyldne håndtryk' overvejer regeringen at vedtage en særlov, der tvinger tidligere bankdirektører til at tilbagebetale de millionbeløb de har modtaget i fratrædelsesgodtgørelse.

Kilde: HM Treasury 2009

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu