Baggrund
Læsetid: 4 min.

Danmarks Radios kultur

Danmarks Radio vil for så vidt godt lave kulturprogrammer, det må bare ikke koste noget. Det budskab er forstået
Moderne Tider
14. marts 2009

Så er den gal igen. Denne gang er det musikerne, der brokker sig. Danmarks Radio har gennem et par år bedt dem om at melde sig ud af deres fagforening, ellers er de for dyre for den store, licensbetalte kulturinstitution. Det får nu musikerne til at slæbe DR i Arbejdsretten. Penge, penge og penge - det er og bliver danske kunstneres yndlingstema. Nogle musikere og komponister, nemlig dem der laver dansktop, er ellers kommet i fint selskab, nemlig med ingen ringere end danske forfattere. For begge grupper gælder det, at DR har stillet DAB-kanaler til rådighed for dem, dansktopsangerne fordi de - lad os nu sige det som det er - ikke rigtig er fine nok til FM-båndet, forfatterne fordi de tværtimod er for fine. Og især for dyre.

På DAB regnede man med at kunne få lov til at udsende deres prosa og lyrik for en slik - helst slet ingenting. Men det ville de ikke finde sig i, de kunne ikke se, at alene det at blive offentliggjort i æteren måtte være løn nok i sig selv. Derfor måtte DAB-kanalen kaldet DR-Litteratur lukke igen. Der er ikke længere nogen overenskomst.

Fine papirer

Det kan dog stadig forekomme, at radioen ligesom ikke kan slippe for at læse en stump litteratur op, f.eks. i forbindelse med en anmeldelse eller et interview med forfatteren. I sidste tilfælde præsenteres forfatteren, inde i selve radiostudiet, for et stykke papir, han eller hun bedes skrive under på, så man kan læse et minut eller to op - til en betaling, der ikke er aftalt nogen steder og som giver radioen ret til at 'simulcaste' oplæsningen på andre 'platforme' - ja, jeg ved heller ikke rigtig, hvad det er for noget volapyk, men det handler om, at oplæsningen kan udsendes på nettet uden ekstra betaling. En fyr ved navn Bent Vinn Nielsen oplevede noget lignende, da en sympatisk journalist besøgte ham i hjemmet og i forbindelse med et interview netop gerne ville læse en stump op af en klumme, han havde skrevet. Deres Nielsen skrev ikke under på noget. Men han blev dog kontaktet af en jurist fra DR den dag, udsendelsen blev bragt - sjovt nok efter at den blev sendt - og efter lidt snak frem og tilbage bekræftede Nielsen pr. mail, at de da godt måtte læse op af hans tekst, men vel at mærke mod at betale det samme, hvad enten de udsendte det på FM eller på Nettet. Jeg ved ikke, hvad der gik galt, men det endte med, at Nielsen, den snog, fik 2.000 kr. udbetalt hvor han ellers, efter DR's plan, skulle have haft 600 kr. Det passede ham fint. Det er fis og hutlihut alt sammen, tænkte han, og hvis det så for en gangs skyld er til min fordel, så er det da helt i orden.

En listig mulighed

For resten er der en stående mulighed: Det lille interview med oplæsning - varigheden er et påbegyndt minut, dvs. ikke et helt minut - kan stadig hentes på Nettet. Det kunne jeg jo selv gøre, f.eks. en gang dagligt. Det bliver teknisk, det her, men hvis jeg gjorde det, går jeg ud fra, at jeg ville tjene 600 kr. om dagen, nemlig en tredjedel af det samlede honorar sådan cirka. Det burde man måske overveje? DR har godtaget min mail som eneste kontraktunderlag for udsendelsen, og så skal den vel respekteres til den bitre ende?

Men, ærgerligt nok, er man jo et pænt menneske. Så jeg har undladt at gøre det. Men lige så lidt som andre professionelle kunstnere har jeg noget som helst tilovers for Danmarks Radio efterhånden. De vil for så vidt godt lave kulturprogrammer, men det må ikke koste noget. Det budskab er forstået. Et helt grotesk eksempel er Radioens Romanpris. Da den blev søsat i sin tid, i 1999 (Nielsen her var skam den første, der vandt den!), foregik- selvfølgelig, må man vel mene - diskussionerne om de indstillede romaner i et radiostudie og blev - lige så selvfølgeligt - udsendt til den hele befolkning. I dag foregår diskussionerne på landets biblioteker, det eneste radioen gør ud af det er at lave et forkølet interview med forfatteren. Man kan selvfølgelig altid eksperimentere med formen, men der er nu ingen, der skal komme og fortælle mig, at det er derfor man nu gør det på den måde.

Det er selvfølgelig for at spare penge. For at en jury kan sidde og diskutere i et radiostudie, skal den jo indkaldes, den skal have rejse og evt. ophold betalt, og der kunne jo desuden ske det - gru, gru! - at man for at illustrere en af romanernes egenart, fik en skuespiller (en honorarkrævende skuespiller, uden tvivl) til at læse op fra den - med den katastrofale følge, at forfatteren til bogen skal have betaling for brug af værket. Så den måde at gøre det på, eksperimenterede man sig væk fra. Og da man så ikke lavede litteraturradio i et studie mere, kunne man jo lige så godt fyre de medarbejdere, der kunne læse. Så det gjorde man. Åbenlyse talenter som Michael Nielsen og Søren E. Jensen: ud med dem.

Anbefalere

Men ingen skal komme og sige, at radioen ikke stadigvæk kan finde på at interviewe forfattere, f.eks. op til en sommerferie. Her er regionalradioerne helt flinke til at ringe en lokal forfatter op for at bede ham anbefale en bog som sommerferielæsning. Det er også kultur. Man ser for sig hvordan strandtaskerne fyldes med forfatteranbefalet lekture, hvordan danskerne ferierer langs strandene, læsende og lyttende til Dansktoppen på den medbragte DAB-radio. Således forenes den fine litteratur med populærmusikken. Det er ikke bare kultur, det er direkte folkelighed. Og så er det billigt!

refleks@informaiton.dk

Serie

Vinn & Skæv

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her