Interview
Læsetid: 9 min.

Alfahan, gåde, komisk, hulemand, professionel, pinlig, udansk, dygtig...

I nogles øjne var Anders Fogh en modig mand, som indførte værdikamp og genrejste det borgerlige Danmark. I andres øjne var han det værste, der er overgået dansk politik. Til gengæld er det de færreste, som kan komme i tanke om en dag, hvor statsministeren var sjov med vilje
Moderne Tider
4. april 2009

Christian Nissen, I Dag Selvstændig Konsulent:, Tidligere Generaldirektør For Danmarks Radio:

"Det bedste ved Anders Foghs tid som statsminister var, at han satte gang i værdidebatten, så kan man være uenige i værdierne, men det var rart, at vi kom til at snakke om alt det, som politik egentlig handler om. Det værste var så, at han hurtigt lod debatten dø igen i blokpolitik og politiske spil."

- Hvad kommer du til at savne ved Anders Fogh som statsminister?

"Jeg kommer til at savne ham som hulemand i Roald Als' tegninger. Det gør jeg."

Han var professionel

Ditlev Tamm, professor i retshistorie ved Københavns universitet, forfatter til en lang række bøger, blandt andet 'Det høje C' om det Konservative Folkeparti:

"Det bedste, han har gjort, er at holde regeringsmagten i nu en tredje periode, og det værste er at forlade statsministerposten"

- Hvad kommer du til at savne ved Fogh?

"En professionel regeringsledelse."

Han ødelagde vores sundhedsvæsen

Pernille Rosenkrantz-Theil, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, i dag opstillet for Socialdemokraterne:

"Det værste var, at Anders Fogh ødelagde vores sygehusvæsen. Han har jo meget direkte sørget for, at vi har fået et privat sygehusvæsen, som udsulter det offentlige. På den måde fik han skabt et A- og et B-hold, hvor vi før havde ét fælles hold, som alle borgerne i velfærdsstaten var på."

- Og hvad er så det bedste?

"Det bedste er da, at han har fundet ud af, at han skal til NATO. Af sted med ham, så skal vi bare have gjort den organisation så perifær som overhovedet mulig."

- Hvad er det sjoveste, som han har gjort i sin tid som statsminister?

"Jeg har aldrig oplevet Anders Fogh som sjov, ikke engang ufrivilligt, og det er jo også meget sigende. De har jo et sindssygt hierarki i de borgerlige partier, og ordførerne har nærmest været bange for ham. Det er jo ikke ligefrem komik, som man forbinder med manden."

Det var mig - ikke ham - der var sjov

Roald Als, tegner for Politiken:

- Hvad er det bedste, Anders Fogh Rasmussen har gjort som statsminister?

"Jamen, jeg kan slet ikke finde på noget godt. Jeg sidder virkelig her og vrider min hjerne, men der kommer ikke noget. Jeg er ked af det, men jeg kan ikke komme i tanke om noget overhovedet."

- Nå, men så det værste da?

"Det værste var, at han fik gennemført minimalstaten. At han fik indført den liberale tankegang i Danmark og erstattet solidaritet med griskhed. Det er frygteligt!"

- Du har jo tegnet ham igen og igen, så du må jo vide, hvad det sjoveste er, han har gjort?

"Jamen, manden har jo ingen humor. Når jeg tegner ham, er det jo mig, som er sjov. Men jeg kan sige, hvornår han var mest pinlig. Det var dengang, hvor han var ovre og besøge Bush og blev fotograferet sammen med ham i den samme lyseblå cowboyskjorte og de samme bukser og så hånden nede ved seksløberen på samme måde. Da var det sgu flovt at være dansker."

Han havde ikke statesmanship

Merete Stagetorn, forsvarsadvokat i advokatfirmaet Stagetorn og Wenzel:

"Det, som han gjorde allerbedst, var at få Danmarks økonomiske politik tilpasset det internationale opsving. Det var jo stærkt medvirkende til, at Danmarks økonomi var så god i mange år. Til gengæld var det værste måske, at han var så dårlig til at læse røgsignalerne, da finanskrisen begyndte at røre på sig. Man kunne jo se det i USA allerede i foråret, og der kunne han godt have truffet nogle foranstaltninger. Af en statsminister skal man jo forlange noget statesmanship, og det havde han ikke."

- Det sjoveste, han gjorde?

"Jeg morede mig meget, dengang han sad på første parket og så på sin kone, som optrådte i Vild med dans. Da var det svært for ham at finde en grimasse, som kunne passe. Hans smil var så stort, at det var komisk."

- Hvad kommer du til at savne, når Anders Fogh holder op i dansk politik?

"Jeg savner stadig et svar på gåden: 'Hvem er Anders Fogh? ' Han har jo aldrig vist, hvem han var som menneske, fordi han aldrig tabte kontrollen den mindste smule. Vi vælgere ved jo stadig ikke, hvem han egentlig er, og nu får vi det måske aldrig at vide."

Imponerende heldig med Irakkrigen

Meta Foldager, filmproducent, blandt andet for Morten Kaplers film 'AFR':

- Hvad var det bedste ved Anders Fogh som statsminister?

"Selv om jeg er uenig i noget af hans politik, har jeg stor respekt for hans evner som leder og strateg. Jeg er for eksempel imponeret over, hvordan han er sluppet fra Irakkrigen med æren og regeringen i behold. Og så synes jeg, det er skønt, han er så meget alphahan, at han har glemt at sørge for en virkelig kompetent efterfølger, for så får vi måske snart en ny regering.

-Det værste, han gjorde?

"At han gik ind i Irakkrigen på falsk grundlag. At han ikke taklede Muhammedkrisen ordentligt. At han har lænet sig så meget op af DF i en massivt lukket blokpolitik, der negligerer 49 pct. af folkets stemmer ... og at han indførte skattestoppet og dermed vanskeliggjorde det politiske arbejde i landet i årevis."

"Jeg tror ikke, at han er sjov med vilje ret tit. Men jeg har grinet mange gange af, at han i spillefilmen 'AFR' (ironisk) bliver udråbt til 'The Gandhi of our time'. Jeg håber, han også selv har grinet af det."

Arrogant, pinlig udansk

Ataf Khawaja, rap-musiker:

- Hvad er det bedste, Anders Fogh har gjort i sin tid som statsminister?

"Jeg erindrer ikke noget, jeg vil kalde godt."

"Det værste var, at han slet ikke ville tale med ambassadørerne under Muhammed-krisen. Det var faktisk meget, meget udansk. De var sikkert ikke blevet enige, men at han nægtede dialog, var arrogant, pinligt og ja, udansk."

- Og det sjoveste?

"Det sjoveste har klart været at opleve den måde, hvorpå han lefler for folk med større magt end ham selv - på engelsk!"

Skamløst tilpasningsdygtig

Arne Hardis, politisk redaktør på Weekendavisen:

- Hvad var det bedste, som Fogh gjorde som statsminister?

"Du er nødt til at tilstå mig to skud her. Fogh Rasmussens væsentligste indsats herhjemme har været at sikre et stærkt flertal for et samfund, der kombinerer en lighedsbaseret velfærdsmodel med en insisteren på at have styr på, hvem der må komme til Danmark. Det er egentlig et moderne Danmark for folketprojekt, som i princippet lige så godt kunne have været gennemført af en socialdemokratisk ledet regering. At det blev Fogh og ikke Nyrup, som etablerede flertal for denne model, er et af de mere underbelyste helaftensdramaer i de seneste 25 års politiske historie. Mange af Informations læsere har formentlig svært ved at sove om natten af bare forbitrelse over, at Foghs alliance blev indgået med Pia Kjærsgaard, men det har de andre partier - Socialdemokratiet og SF - jo kun sig selv at takke for. De fleste vælgere har jo også levet fint med Foghs regime og givet ham mulighed for at regere i et helt årti. Hans anden blivende betydning gælder håndteringen af Muhammedkrisen, for den håndtering har sat en international standard for, hvordan man bør reagere på islamistiske kredses krav om, at vi skal indrette vores samfund efter deres ønsker.

"Foghs værste handling har været en stadig mere skamløs holdningsmæssig tilpasningsdygtighed, når principperne ikke duede alligevel: Kursskiftet i miljøpolitikken fra Lomborg-supporter til grøn førstemand er det mest spektakulære udtryk for denne evne, men det gælder jo også EU-politikken og skattestoppet, som han under skatteforhandlingerne havde larmende travlt med at afkræve oppositionens tilslutning til, mens regeringen og Dansk Folkeparti selv var i færd med at bryde det. Det var en storslået gang politisk Houdini, som jeg har svært ved at forstå, at han slap så nådigt gennem medierne med."

"Jeg kommer ikke til at savne noget - jeg savner heller ikke Nyrup eller Schlüter. Hver mand til sin tid."

En humor som et håndkantsslag

Jan Sonnergaard, forfatter:

- Hvad er det bedste, Anders Fogh har gjort i sin tid som statsminister?

"Jeg er personligt meget glad for hans beslutning om at rende af pladsen i utide og abdicere allerede nu. Det kan være, det bliver problematisk for verdensfreden, men det er godt for Danmark. Vældig godt var det også, at han udnævnte Løkke Rasmussen til sin kronprins. Med ham ved roret taber VKO magten, og vi får en ny regering."

- Det værste, han har gjort?

"Den tætte binding til DF og den populistiske kontraktpolitik medførte en meget kortsigtet, politisk planlægning. DR ligger i ruiner, bibliotekernes antal er decimeret, forskningen har aldrig haft det værre, folkeskolen og gymnasierne er syltet ind i et ugennemtænkt regelregimente. Opsvingets gevinster blev ikke brugt til langsigtede investeringer. De blev foræret væk til overflødigt overforbrug for middelklassen. Med hjælp fra DF har man målbevidst arbejdet på at ødelægge det gode ry og rygte, vi i sin tid havde i udlandet."

- Og det sjoveste?

"Jeg så ham selv på slap line på Forfattermødet på Marienborg. Fogh er absolut et intelligent og et meget hurtigt menneske med en udpræget sans for humor. Det er blot ikke den varme eller forsonende humor, det er den iskolde, dræbende humor, der rammer som et håndkantsslag på struben. Forfattere og kunstnere var jo noget, der uden den mindste tvivl hørte under kulturminister Brian Mikkelsens resort. Det var ham, der burde have været værten, alligevel var det Fogh, der bød velkommen og styrede hele mødet. Dog gjorde han os opmærksom på, at han da havde inviteret en kollega med ... nemlig Brian. Det var en ond spøg at ydmyge en minister så groft."

En af Folketingets vittigste

Jesper Langballe, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti:

- Hvad er det bedste, som Anders Fogh har gjort som statsminister?

"Anders Fogh stod jo i spidsen for en gylden tid i Danmarkshistorien. Endelig gjorde vi op med Det Radikale Venstres totale dominans og gav i stedet Dansk Folkeparti rollen som tungen på vægtskålen. Det betød, at man kunne få bremset masseindvandringen, selv om jeg selvfølgelig ikke vil sige, at det entydigt var Anders Foghs værk alene. Men han har stået i spidsen for en gylden periode. Det har han."

- Hvad var så det værste?

"Jeg har jo ikke lyst til at smide sten i nakken på en mand, som er ved at forlade dansk politik. Men hvis man nu siger, at det absolut bedste var den måde, som Anders Fogh taklede Muhammedkrisen på, så var jeg til gengæld meget skuffet over den måde, som han opførte sig under Geert Wilders-sagen, og så behøver jeg vist ikke sige mere."

- Og det sjoveste?

"Anders Fogh har jo efterhånden gjort sig gældende som en af de vittigste og mest slagfærdige deltagere i folketingssalen. Jeg kan særlig huske en af de store politiske debatter, hvor vi diskuterede de store linier. Det var, da Helle Thorning lige var blevet valgt ind, og alle sad og ventede på, hvad hun ville sige. Da hun så endelig kom på banen, var det med en kritik af nogle hindbær, som havde givet maveinfektioner, og så at DSB ikke var præcis. Bagefter gik Anders Fogh op på talerstolen og sagde 'Jeg er helt enig med fru Helle Thorning. Hindbærrene bør være rene, og togene skal gå til tiden'. Sådan en helt underspillet ironi. Det var meget morsomt."

- Kommer du til at savne Anders Fogh?

"Jeg vil sige, at man kommer til at savne hans lederstil, men det betyder ikke, at hans efterfølger nødvendigvis bliver ringere. Jeg tror, at det danske folk vil lære at sætte stor pris på Lars Løkke Rasmusssen, når han bliver statsminister. Det har vi jo andre jo gjort."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo ironisk at det både er racismen som er årsag til Anders Fogh Rasmussens storhed og fald.

Anders Fogh Rasmussen kom til magten ved en valgkamp af nazistiske dimensioner i 2001, hvor Venstre på valgplakaterne udstillede muslimske mænd som potentielle voldtægtsforbrydere etc. Siden har manden som bekendt i den grad givet den gas, når det gælder om at udbrede racisme, isamofobi og xenafobi i den danske befolkning.

Og nu er det angiveligt den selvsamme racisme, der forhindrer Anders Muhammedkrise Rasussen i at få et aftrædelsesstilling i udlandet. Som det ser ud i skrivende stund vil statsministeren i løbet af kort tid vende tilbage fra mødet i NATO som en ydmyget og desavoueret mand, og som en politiker der fremover vil blive betragtet som pinlig of overflødig at ministerkollegerne i den regering, han selv har bragt til magten.