Læsetid: 3 min.

Fjernsyn for voksne

'Mad Men' er en fænomenalt underholdende tv-serie, der foregår på et reklamebureau den gang, den voksne hvide mand var enehersker i sit domæne
De slemme gamle dage. Pete (Vincent Kartheiser) er en af de typer, der effektivt og underholdende bearbejder forholdet til tiden før, mændene fik modstand.

De slemme gamle dage. Pete (Vincent Kartheiser) er en af de typer, der effektivt og underholdende bearbejder forholdet til tiden før, mændene fik modstand.

TV 3

3. april 2009

I Danmark længes vi mænd tilbage til H.C. Hansens regeringstid, før akademikere, pladderhumanister og andre smagsdommere skulle komme her og belære os om, hvad der er der den korrekte måde at behandle kvinder, bøsser, jøder og vores egen krop på. Og man forstår det jo godt.

Se for eksempel parterapeuten Joan Ørting der i Jagten på Gnisten tager rundt i det ganske land rundt og terroriserer de stakkels mænd, der virkelig ikke gider at have sex med deres kone med bjerge af stearinlys og lyserødt nips.

Ambivalent

Så var det en del nemmere at være mand i 50'erne. Konen blev dydigt hjemme i forstaden med sin ensomhed og sin frustration. Manden tog på arbejde i byen og blev gerne væk i dagevis for at bolle elskerinden, der ofte var hans sekretær. En slags luder, som han kunne fyre, hvis hun ikke knappede torpedo-bh'en op. I hjemmet kunne han stikke sin børn en på skrinet og på jobbet blev der røget og drukket dagen lang. Og hvis man oven i købet arbejdede i reklamebranchen, så var der ikke alle mulige reguleringer, der forhindrede én i at blive rig på at sælge cigaretter til folket.

Savner man den tid, så kan man få sin lyst styret i den fænomenalt underholdende amerikanske dramaserie Mad Men, som den nye kabelkanal TV3 Puls sender. I sammenligning med danskerne har de mere politisk korrekte amerikanere et mere ambivalent forhold til 50'erne, som bliver udfoldet i Mad Mens grundlæggende præmis om, at vi-burde-have-vist-bedre.

Typer

Hovedpersonen er Don Draper, verdens herre og det kreative geni på reklamebureauet Sterling Cooper på Madison Avenue i New York i årene lige før, der bliver vendt op og ned på Mandens verdensorden. Rundt om Don Draper har serien et velspillende persongalleri, hvis undertrykte hemmeligheder vi i hvert afsnit bliver indviet i. Typerne er tegnet noget med grovfilen, men genistregen er at lade et reklamebureau være kanvas for tidsbilledet.

Her er artdirectoren som er skabsbøsse. Og her er den nyansatte sekretær, som bliver rådet til at tage p-piller af sin overordnede, og som går i seng med chefen, efter han har ydmyget hende på kontoret. Her er historien om fødselen af masseforbrugersamfundet skildret gennem Sterling Coopers kampagner for Lucky Strike cigaretter og Richard Nixon. Der er den kvindelige psykolog, der ligner Hanna Arendt, og som med tyk tysk accent forsøger at overbevise Don Draper om at Freuds dødsdrift kan sælge Lucky Strike cigaretter ("Freud? Hvilket bureau arbejder han for?").

Bacon og piskefløde

I centrum for det hele er forholdet mellem magtmænd, der åbenlyst nægter at ansætte jøder og som drikker fløde og æder bacon, som det passer dem. Og ind i mellem er der små tegn på den kommende opbrydningstid, som når Don Drapers elskerinde tager ham med på beatnik bar, eller når der kører autentiske reklamer for Kennedys kampagne i baggrunden.

Udover at Mad Mens tidsbillede er intellektuelt spændende, så ser den også knaldgodt ud. Charles Eames stole, hypermoderne elektriske skrivemaskiner ("Den ser kompliceret ud, men den er lavet af mænd, så det er simpelt nok for en kvinde at forstå") og skuespillere, der er castet og klædt på, så tiden kommer til live og får Krøniken til at ligne en billig opsætning på et egnsteater.

Længsel

Serien har vundet et hav af priser og er skrevet af Matthew Weiner, der tidligere har arbejdet på nyklassikeren Sopranos. Tilfælles med Sopranos har Mad Men vægten på sociale patologier og karakterer, som er sympatiske, selvom de gør utroligt usympatiske ting.

Men trods den politisk korrekte præmis, så er serien langt fra kun moralsk fordømmelse over tiden, men også en pirrende pornografisk længsel efter alt det forbudte, som er blevet til tabuer, som smagsdommerne straffer dig for at overtræde. Mad Man er derfor et perfekt tilbud til alle os der drømmer om at komme tilbage til de gode gamle dage hvor den voksne hvide mand var enehersker i sit domæne.

Mad Men. TV3 Puls. Hver lørdag kl. 22.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu