Klumme
Læsetid: 4 min.

Hvorfor er Sjælland så kedelig?

Måske er Sjælland slet ikke så kedelig, men det føles sådan - i stigende grad. Det er disharmonien, der mangler
Moderne Tider
25. april 2009

Sprog- og dialektforskere har en anekdote, som de efter sigende ofte underholder hinanden med. Den handler om sjællændere, der angiveligt skulle være mere kollektive i såvel væremåde som måden at tænke på end os andre. Der sidder en flok ældre mennesker på et alderdomshjem, og en af dem siger følgende: "Ja, nu-e er vi gamle, nu skal vi snart dø-e." En af de andre glatter straks ud: "Joe," siger han, "ded er sandt nok, men heldigvis er vi da mange om'ed." Det lyder jo helt gemytligt, dér på kanten af graven, men sådan ser man ikke helt på det, hvis man er født i Jylland. Meget skal man ganske vist dele med andre, og ikke altid med ens gode vilje, men i alt fald livets afslutning opfatter man ikke som et fælles, men som et meget personligt anliggende.

Jyder er ikke dumme

Forestil Dem Jørgen Ingmanns på én gang glasklare og smægtende guitarversion af temaet fra Matador og så Peter Laugesens fræsende stemme, der læser et af hans (dvs. 'sine' på sjællandsk) egne digte. Findes sådan noget i virkeligheden?, spørger De selvfølgelig. Og ja, det gør det skam. På en kommende cd, nemlig, hvor en række danske digtere netop læser op til Ingmanns guitar. Cd'en er produceret af teologen og den tidligere radiomedarbejder Søren E. Jensen, og specielt kombinationen Laugesen-Matador er et stort hit her i huset. Uforfalsket Aarhus og småsippet, fordomsfuld Korsbæk.

Hvorfor er Sjælland egentlig så kedelig? Det har jeg tit spurgt mig selv om. Jeg er ganske vist især jyde, vendelbo, men jeg er nu også et slags blandingsprodukt med det meste af det ene ben ikke i den jyske, men den sjællandske muld. Der er en masse godt at sige om Sjælland, det er ikke det. Landskabet er smukt, passende kuperet, lyset ikke skærende og menneskefjendsk som i Vendsyssel. Folk på Sjælland er heller ikke så trælse, som både vendelboer og jyder i al almindelighed ærlig talt godt kan være. Nogle gange er de ikke til at slå et ord af, og når de endelig har tænkt sig at sige noget, er det tit først, når man har opgivet at vente og er på vej ud af døren. Jeg siger ikke, at jyder er dumme, slet ikke. Men de kan godt være meget langsomme.

Husene ser ensomme ud ovre i Jylland, ensomme og tvære, men også selvbevidste. De må ikke komme ind om natten, det ved de godt, men det er så i orden. Så bliver de da bare ude. Husene på Sjælland smyger sig på en helt anden måde ind i landskabet, det ser meget mere harmonisk ud. Sjællandske stednavne er blide og lidt pudsige, gemytlige, og det kan man da vel heller ikke have noget imod? Ejby og Borup, Peder Syv Kirke, Havdrup. Undløse, Uggerløse, Stenlille. Hvorfor mon det hedder Skamstrup? Ruds Vedby. Glumsø, Jystrup. Herrestrup og Hagested. Tuse. Svinninge. Tappernøje, Jorløse, Udby, Bisserup - alt sammen i flæng fra forskellige egne af øen. Frodigt og venligt landskab, smukt, behageligt lys, ingen strid blæst som i Jylland. Man burde være inderligt tilfreds.

Mere bondsk

Jeg kom temmelig meget på øen som barn, og allerede dengang undrede jeg mig over, at Sjælland, der dog huser landets hovedsted, var meget mere bondeland end hjemme i Vendsyssel. Alting var frygteligt gammeldags. De havde stadig en købmand med en blyant bag øret og en disk, da vi andre for længst havde indført selvbetjening. Brugsen i Sulsted var et supermarked, for fanden da! Købmanden i St. Ladager havde kittel på og brød sig ikke det mindste om, at man selv gik og pillede ved hans varer. Folk på egnen tog aldrig til København, det kunne ikke falde dem ind. Borup var rigeligt stort for dem, Køge og Roskilde kunne komme på tale, men på den anden side: helst ikke. København kunne de simpelthen ikke lide, hvis sandheden skulle siges. Jeg har selv en morbror, der i mange år havde sit arbejde i Vallensbæk. Selv så sent som i 90'erne, hvor området sine steder næsten voksede sammen med hovedstadsregionen, kørte han altid på de veje, der ikke kunne relateres til København - københavnervejene og københavnertrafikken var noget, der absolut skulle undgås.

Hovmodigt mådehold

Da jeg selv i sin tid, helt tilbage i 1970, flyttede til København, var det en lettelse at slippe for Jylland, må jeg indrømme. Jeg er en tredjedel sjællænder, kan man måske sige. Jeg var holdt op med at tale dialekt allerede som stor dreng og var lykkelig for at slippe for det langsomme, sendrægtige, det tvære og det trælse Hovedland, som de kalder det - de bonderøve! Men der kan man bare se, man kan blive genvakt jyde, i sind og tilbøjelighed, når man færdes på Sjælland ad snoede veje gennem det bakkede landskab. På Sjælland kører man ikke lige ud. Vi talte om det, Søren E. Jensen - der også er jyde - og jeg, da vi for en uges tid siden kørte bil sammen på egnen omkring Ringsted.

Hvorfor er Sjælland så kedelig? Der findes ikke noget svar, måske er det bare grim bagtalelse, måske er Sjælland slet ikke kedelig. Men det føles sådan. For mit vedkommende bliver jeg mere og mere kritisk. Det er noget sippet over Sjælland. Et slags hovmodigt mådehold. Det, man savner, er netop Peter Laugesens fræsende stemme ind over Korsbæk. Lidt disharmoni, måske ligefrem lidt af den ellers forhadte, stride blæst. Et par forrevne hustage og solsvedne marker rundt om Tystrup-Bavelse Å. Sjællænderne kunne have godt af lidt jysk katastrofe- og undergangsstemning, tror jeg. Bare så de ikke går til grunde i kønne landskaber og idyllerisk vindstille.

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her