Klumme
Læsetid: 3 min.

Skyerne letter, hjælpen er på vej

Prostitution. Der sker noget interessant i kampen mod menneskehandel. Det er ved at gå op for folk, at menneskehandel ikke bare handler om købesex
Globalt sexarbejde. Socialarbejderen Lubica Tornóczyová erkender åbent, at hun rådgiver sexarbejdere om, hvordan de kan komme til Vesten og arbejde - på den mest hensynsfulde måde - som prostituerede. For det at være sexarbejder er ikke nødvendigvis det samme som at være et offer, der er blevet -trafficked-.

Globalt sexarbejde. Socialarbejderen Lubica Tornóczyová erkender åbent, at hun rådgiver sexarbejdere om, hvordan de kan komme til Vesten og arbejde - på den mest hensynsfulde måde - som prostituerede. For det at være sexarbejder er ikke nødvendigvis det samme som at være et offer, der er blevet -trafficked-.

Anders Haahr Rasmussen

Moderne Tider
17. april 2009

Lubica Tornóczyová er på sin vis menneskehandler. Officielt er hun socialarbejder i Slovakiets hovedstad, Bratislava, hvor hun arbejder med prostituerede, deler kondomer og kanyler ud langs indfaldsvejene, informerer dem om deres rettigheder og hjælper dem med at søge andet arbejde. Af og til hænder det, at de vil til udlandet og arbejde med sex. Det kan være et smut over grænsen til Wien, en sommer i Spanien eller et længere ophold i Holland eller Tyskland. Årsagen er enkel: Der er flere penge at tjene end i Slovakiet.

Lubica Tornóczyová hjælper gerne med at realisere projektet. Hvis destinationen for eksempel er Amsterdam, giver hun dem praktiske oplysninger om den hollandske lovgivning og adresser på den slovakiske ambassade og organisationer, der kan hjælpe med at skaffe arbejdstilladelse, lægetjek og et sted at bo.

"Vi gør, hvad vi kan, for at det bliver så sikkert som muligt for dem," forklarede hun mig, da jeg besøgte hende sidste sommer. Jeg bemærkede, at den del af hendes arbejde mindede meget om det arbejde, som såkaldte bagmænd typisk står for. Jeg sagde, at hun var en slags trafficker.

"Ja, det er jeg vel," svarede hun og smilede. "I så fald er trafficking noget af det bedste ved mit arbejde."

Episoden vidner om to ting, der er velkendte blandt fagfolk: Ét: At sexarbejdere migrerer til udlandet for at arbejde, lige som håndværkere, husholdersker og andre gør det. To: At trafficking er ikke et problem, fordi det involverer mennesker, der sælger seksuelle ydelser. Det er et problem, fordi det involverer mennesker, der arbejder mod deres vilje.

Interessant EU-udspil

Det er ikke en erkendelse, der er særlig udbredt i Danmark. Her har 'menneskehandel' længe været synonymt med 'prostitution', hvilket har betydet, at kampen mod menneskehandel fra mange sider er blevet ført som en kamp mod prostitution. Denne reducering af problemet er uheldig af flere grunde. Den misforstår den anseelige mængde kvinder, der er rejst hertil på eget initiativ for at sælge sex, og hvad er endnu vigtigere, den ignorerer størstedelen af ofrene for menneskehandel. Over halvdelen af dem bliver ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, handlet til tvangsarbejde uden for sexindustrien.

Man er ved at blive opmærksom på det i Danmark. Hjælpeorganisationen Hopenow fortæller om handlede afrikanske mænd, der bruges til at sælge stoffer på Vesterbro i København, og Center mod Menneskehandel er nu begyndt at undersøge omfanget af menneskehandel i bl.a. landbruget og bygge- og rengøringsbranchen.

Senest er Europa-Kommissionen kommet med et udspil til bekæmpelse af trafficking. Det indebærer bl.a. en opfordring til at kriminalisere udnyttelse af handlet arbejdskraft, hvad enten det drejer sig om arbejdsgivere, der hyrer håndværkere til et byggeprojekt, eller sexkunder, der køber et blowjob.

Udspillet er opsigtsvækkende på grund af det, der skelnes imellem, og især det, der ikke skelnes imellem. Der skelnes mellem migration og menneskehandel, mellem dem, der rejser for at arbejde, og dem, der bliver solgt til at arbejde. Der skelnes ikke mellem sexarbejde og andre former for arbejde. Fokus er på, hvorvidt folk arbejder mod deres vilje, og så er det ellers underordnet, om de tigger, stjæler, graver grøfter, gør rent eller sælger sex.

Dette befriende klarsyn har mange potentielle vindere. Migrerende sexarbejdere kan gøre sig forhåbninger om at blive betragtet som migrantarbejdere med dertilhørende rettigheder, og ofre for menneskehandel uden for sexindustrien ser ud til endelig at få opmærksomhed.

Forkert lighedstegn

En gruppe står tilsyneladende tilbage som tabere. Det er dem, der har brugt lighedstegnet mellem prostitution og trafficking til at bekæmpe førstnævnte. Det er dem, der har illustreret den prostituerede med et billede af den handlede kvinde for at overbevise om nødvendigheden af et generelt forbud mod sexkøb. De mister et af deres stærkeste våben i kampen mod købesex, når trafficking og prostitution begynder at blive forstået som to forskellige fænomener. De bryder sig ikke om det. SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge og partiets medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, reagerer da også skeptisk over for Europa-Kommissionens udspil.

"Prostitution og menneskehandel er svært at adskille," lyder det fra de to tilhængere af et generelt forbud mod købesex.

Ikke overraskende vurderer de adskillelsen til at være så svær, at man bør lade være:

"Det duer ikke at begrænse et forbud til kun at omfatte handlede kvinder," siger de. "En opdeling mellem de handlede kvinder og 'almindelige prostituerede' giver ganske enkelt ingen mening."

Hvis ikke det var for situationens alvor, ville denne insisteren på analytisk inkompetence virke komisk. Nu fremstår den som endnu et foruroligende indholdsløst element i kampen mod købesex - et af tidens mere suspekte politiske projekter til venstre for midten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Peter Simonsen

Det er måske ved at blive klart for alle at slaveriet bestemt ikke er afskaffet...

Vi lever allesammen i slaveri, hvad vi nu vil det eller ej.

Ressource-baseret økonomi nu.