Baggrund
Læsetid: 2 min.

Et spørgsmål ære og skam

Mange muslimer har svært ved at acceptere homoseksualitet. Ironisk nok skyldes det blandt andet, at de selv tilhører en minoritet
Moderne Tider
1. maj 2009

Man bliver ikke nødvendigvis tolerant af selv at tilhøre en minoritet. 54 procent af alle danske muslimer mener, homoseksualitet er uacceptabelt. Det viser i hvert fald en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Capacent for DR.

Kassem Ibrahim er repræsentant for Sabaah, der er en forening for homo-, bi- og transseksuelle med anden etnisk baggrund end dansk. Han er skeptisk over for tallet fra Capacent, fordi der er lavet mange forskellige undersøgelser, der hver især fører til meget forskellige konklusioner om muslimers forhold til homoseksualitet.

"Men det er et faktum, at det ofte er meget svært at være homoseksuel, hvis man kommer fra en muslimsk baggrund. Det er en virkelighed, man ikke kan løbe fra," siger Kassem Ibrahim, der til daglig møder problemet i Sabaah, hvor mange unge homoseksuelle med muslimsk baggrund søger hen for at få støtte, fordi deres familier ikke vil acceptere deres seksualitet.

Sårbare miljøer

Det er imidlertid vigtigt for Kassem Ibrahim at understrege, at alle religioner forbyder homoseksualitet. For så vidt er problemet ikke specifikt muslimsk. Det har han selv oplevet på en konference om homoseksualitet, som han netop har været på i Mellemøsten. Her var det til hans egen forbløffelse aktivister fra kristne samfund i den arabiske verden, der kunne fortælle de værste historier om diskrimination af homoseksuelle.

Men det er rigtignok sværere at være homoseksuel i et muslimsk miljø end i et traditionelt dansk, mener Kassem Ibrahim. Og det er der flere forklaringer på.

"Homoseksualitet bliver opfattet som et vestligt fænomen. Men selvfølgelig er der lige så mange homoseksuelle i muslimske lande. Der findes bare ikke nogen debat om emnet. Det er fuldstændig tabu," siger han.

Derfor møder forældre, der opdager, at deres søn eller datter er homoseksuel, pludselig et fænomen, som de ikke kender til fra deres hjemland. De ved kun, at det er skamfuldt. Og så er det måske ikke så mærkeligt, at de reagerer med en afvisning, mener Kassem Ibrahim, der desuden peger på, at det kan være særlig svært at afvige fra normaliteten, når man i forvejen tilhører en minoritet.

Kontrol og afhængighed

Også Manu Sareen, der er integrationskonsulent og medlem af Borgerrepræsentationen i København for de radikale, vurderer, at rollen som minoritet har stor betydning for danske muslimers holdning til homoseksualitet.

"De lever ofte i nogle meget små og sårbare miljøer. Deres netværk er simpelthen ikke lige så stort som danskernes. Derfor er de meget afhængige af hinanden. Og der er en høj grad af kontrol. Hvis en eller anden laver et eller andet usædvanligt, så ved alle det meget hurtigt," forklarer han og tilføjer:

"Det betyder selvfølgelig, at man bliver meget optaget af at opretholde respekten fra de andre. Man kan nok næsten sige, at betydningen af ære og skam for den enkelte muslim er omvendt proportionalt med størrelsen på det netværk, vedkommende har."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her