Analyse
Læsetid: 10 min.

Kampen alle vil have, men ingen kommer til at se

De er to af verdens bedste boksere i vægtklassen. Men i et morads af svig, intriger og grådighed er kampen over alle kampe mellem de to danske supermellemvægtere Mikkel Kessler og Mads Larsen i fare for at blive kampen, vi aldrig får
Tom kampplads. Alle ville have gavn af en boksekamp mellem de to danske mellemvægterchamps Mikkel Kessler og Mads Larsen - ikke mindst boksesporten har brug for pengene. Men det er en kamp, der næppe vil finde sted.

Tom kampplads. Alle ville have gavn af en boksekamp mellem de to danske mellemvægterchamps Mikkel Kessler og Mads Larsen - ikke mindst boksesporten har brug for pengene. Men det er en kamp, der næppe vil finde sted.

Shawn Frederick

Moderne Tider
2. maj 2009

Det er kampen, alle vil se. Alle. Det er kampen, der vil splitte nationen i to lejre. Enhver har sin helt egen mening om denne sag.

Det er kampen, der har den der magiske effekt, der rækker langt videre end bare en boksekamp.

Men det er kampen, vi aldrig får.

Og så, måske... alligevel.

Hvorfor den er endt i det forvirrende kaos af mystik, hemmelige gåder, intriger, grådighed, svig, svigt, ondskab, djævelskab, bristede illusioner, er komplet ufatteligt.

For det er, lige nu, den eneste fight, man i disse lammende krisetider kan lokke folk til.

Mads Larsen contra Mikkel Kessler.

... og dør den fight, før den nogensinde blir født, så er Kessler arbejdsløs de næste tre-fire år, Mads kaster handskerne langt bort, promotor Mogens Palle trækker sig tilbage... og dansk professionel boksning er begravet ... kun minder.

Og det er da for nogen fløjtende ligegyldigt, og al respekt for det ... men for mange, mange andre er det en tragisk sortie for et game, der de sidste 50 år har skabt så mange magiske nætter og etableret en stribe unge champions, mens pøbelen og overklassen blandede sig ved ringside... og dette never ending show har tæsket seertal på tv langt forbi millionen... sommetider helt op forbi halvanden million. Et halvt århundredes herlig entertainment, serveret af den fanatiske, glødende ild-sjæl Mogens Palle ... og hans fightere.

Og det er såmænd kun kort tid siden, faget satte ret fede streger under sin magnetiske appel på skærmen, da TV2 i oktober sidste år viste kampen Kessler-Haussler og i december den kamp, hvor Mads Larsen for alvor igen trådte i karakter med et dramatisk knock-out... så pro-boksning er alive and kicking. Men lige nu i koma, for bossen Palle og hans guld-fugl Kessler er i den grad røget i totterne på hinanden ... og det fyger med snavs og skidt.

Hvorfor nu det? Når alt og alle er langt bedre tjent med, et par "kloge hoveder" satte sig sammen og løste "den gordiske knude"?

Fordi svig, svigt, mistro, grådighed og total mangel på moral og etik er en eksplosiv cocktail.

Kampen mod Calzaghe

Lad mig prøve at rede trådene ud, og jeg understreger, at dette her er min personlige vurdering... mit subjektive skøn... baseret på et langt livs erfaring fra mere end 50 år ved ringside ... og møder og snak med nogle af gamets sejeste profiler overalt på planeten, der lukkede mig ind i deres særprægede verden af klodens sidste samuraier, og lad mig pointere, at jeg, på kanten af de 70 år, og med mine helt egne meninger om alting, ikke har brug for at være ven med nogen ... så er det sagt.

Det hele ramler, da Mikkel Kessler for et par måneder siden antyder hemmelig mystik, han ikke vil tale om og sprænger sit forhold til Palle i luften.

Manden, der i 13-14 år har formet, skabt, beskyttet og uddannet drengen til champion of the world ... med sin tæft og sin livsindsigt i match-making ... så Kessler "lærte at kravle og gå" i ringen, før hans talent for alvor blev testet.

Manden, der gamblede og forhandlede sig til karrierens største fight, største udfordring for Mikkel ... mødet med Joe Calzaghe i Cardiff i Wales, 3. november, 2007.

Du læste rigtigt, i de dage, før verdenskrisen, sådan godt og vel 30-35 millioner kroner!

Og lige her, i den fight, i den fede hyre, ligger hunden begravet. For den nat svigtede Kessler både sin boss, sine fans og i højeste grad sig selv. Og det blir han så ved med nu.

Jeg var der ringside, den nat i Cardiff... og de første to omgange tænker jeg, den her vinder Mikkel... så frækt, sejt begynder han.

Så pludselig roder han rundt på gulvet i fjerde omgang, mens 60-70.000 tilskuere i arenaen skriger i frådende blodtørst... og med det mentale chok i sindet kommer Mikkel tilbage til sit hjørne... og pludselig kan han ikke få luft... og pludselig er han splitter-forvirret og spytter desperat til sin træner... hvad ska' jeg gøre, jeg kan ikke finde ud af ham?

... og jeg fatter intet.

Det lignede a walk in the park for Mikkel... og det ender så trist.

De næste 24 timer finder jeg svar.

Mikkel var 4-6 kilo over vægtgrænsen 3-4 dage før kampen... og det er for dumt.

Mikkel stiller til fight med en skadet højre næve... og det er noget snavs.

Mikkel er slet ikke mentalt gearet til kampen... to dage før, siger han til reporterne: Bare det hele dog var overstået!

Og det er alt for meget mentalt vraggods at slæbe rundt på... så er der ikke fokus på jobbet.

Mikkel får op til kampen tævet i hovedet af sine omgivelser, at han bare skal "ind og fjerne resterne af en gammel, udbrændt mand".

Mikkels træner siger gudhjælpemig, at Calzaghe intet er værd, fordi det, han gør i en ring, ikke står i nogen lærebog om boksning.

Mens Calzaghe, dagen før kampen, siger: I denne her kamp er jeg underhunden, der skal ind og overpisses af en ung, vild, farlig køter, jeg er ekstremt bange for.

To helt forskellige mentale 'opladninger', der faktisk har afgjort kampen, længe før næverne taler.

Og ja, Kessler tabte ... den fight, han selv et par uger før havde sagt var den vigtigste i hele hans liv.

Det var now or never-kampen, afsætnings-rampen til de gloriøse fights i USA... men alt det smed Mikkel væk den nat... han flænsede sit image som den uovervindelige champ... og nu blev det så Calzaghe, der nappede og vandt de fights mod legenderne Bernard Hopkins og Roy Jones, som Kessler engang drømte om... og stadig kun kan drømme om... derude på sidelinjen, mens han ser alle de andre drenge i sit game i seje super-fights - Lucien Bute, Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Dennis Inkin, Tsypko, Librado Andrade, Edison Miranda... Egentlig blev han hverken straffet eller tævet af Calzaghe, han fik bare aldrig forløst sig selv... fanger aldrig den flimrende, hvirvlende skygge, han er i ringen med, kan ikke løse gåden Calzaghe, har ikke nøglen til at komme ud af den labyrint, den meget skarperere Joe Calzaghe spinder ham ind i.

På sit unge bokse-livs skæbneaften var han der ikke hundrede procent.

Han slår, ja, men han slår ikke til... forvirring, stress, irritation lammer hans hjerne, suger ham for kraft... og han ramler direkte ind i en af livets desperate blindgyder.

Men... hvad skete der med Mikkel, de sidste dage før fight?

Var det bevidstheden om, at de 30-35 millioner var scoret, win or loose?

Var det den tanke... alle de penge er mine, selv om jeg taber... der i den grad fik Mikkel til at disconnecte sig psykologisk fra kampen?

Var det dette klassiske ghetto-syndrom ... fattig i går, stinkende rig i morgen...der fjernede Mikkel så meget fra kampen, at jeg, ringside, allerede efter tre omgange kunne sanse, fornemme, at knægten slet ikke var til stede i den ring den nat?

Det er forståeligt... men det er ikke nobelt.

Den nat svigtede Kessler, og siden har han aldrig for alvor rejst sig...

Faren ved lette sejre

Muhammad Ali sagde engang, at for mange lette sejre gør dig svag... du glemmer lidelsen, smerten... du glemmer det hårde, hårde arbejde, det kræver at være champ... og en dag går det op for dig, du er blevet svag.

Er det, hvad der lige nu sker med Kessler?

Gider han ikke smerten, lidelsen mere?

Med 30-35 millioner kroner i lommen for Calzaghe og vel syv-otte-ni millioner mere for de seneste to lette fights kan man sagtens forestille sig, 'drengen' har fået nok... mere end nok af dette brutale, barske game, der kræver alt og meget mere af dig... der kræver din sjæl, hvis du vil være den bedste.

Lidt for mange lette fights...

Så mange millioner tjent...

Fristelser fra the sweet night-life er en håndgranat, der kan sprænge ethvert sind, og arrogancen kan meget let snige sig ind.

Har ghettosyndromet bidt sig fast? Og gider han ikke lide mere? Er han mæt?

Så er der ikke mere...!

Jo, forresten... den glødende inspiration, der må ligge i hans fighter-hjerte i kampen mod Mads Larsen.

Men hvorfor så dette her sidste svigt... opgøret med Palle, på en kontrakt, hvor der kun mangler to, måske tre kampe?

Med mindre, der i de slørede tåger omkring denne tvist er noget helt andet, stadig hemmeligt, der i den grad har gjort Mikkel så vred, at han sparker Palle over skinnebenet... selv om Mikkel for ikke så længe siden svor sin boss evig troskab?

Pardon... jeg synes, det er råddent... få det dog overstået, tag dog de to eller tre fights... så er du jo fri... uden bøvl... uden dårlige manerer.

Et sted, har jeg læst, at Kessler og hans nye manager, vennen Simon Lundt, tror, Mikkel sagtens kan bokse og lave penge, mens der kører en retssag.

Det er for naivt, den holder slet ikke... i samme sekund, Kessler ville rive sig fri af Palle, trådte han direkte op mod fagets establishment... the secret brotherhood... samtlige fight-promotors på verdensplan.

Alle døre er omgående lukket. Ingen rører ved en fighter med en retssag... i snavset infight med sin promotor... han er trouble... sådan reagerer og handler alle promotorer... i simpelt selvforsvar, så alt ikke ender i vildt anarki.

Og kører retssagen, er Mikkel arbejdsløs... i tre, måske fire år ... og hvor er han så henne?

Sådan er hverdagsrealismen i dette game, hvor promotorere sagtens kan drille og småfuppe hinanden og provokere hinanden, når de handler... og alligevel arbejde sammen.

Så, hvor står de så nu, alle de 'frådende skabhalse'?

Palle-æraen

Well ... kan ingen tale sammen, er Palle tilbagetrukket pensionist, Kessler er arbejdsløs meget længe, Mads Larsen kaster handskerne, fordi han nu ser Mikkel gå direkte ind i den samme 'dødsfælde', hvor han selv var, de tre et halvt år, han kørte retssag mod Palle. Dansk professionel boksning dør, og den måske mest gigantiske fight-event mellem to danske atleter, begge blandt verdens suverænt bedste... Mikkel champ hos WBA, Mads Larsen rangeret nr. fem i verden hos WBO, syv i verden hos WBA, 16 i verden hos den uafhængige fight-news ... forsvinder i tågerne ... en event, der kunne have tryllebundet Sports-Danmark, går op i røg.

Og det, der kunne have været et spektakulært punktum for den på så rigtig mange måder gyldne Palle-æra i pro-boksning ender i pinlige klynk og moralsk snavs ... og det er sateme dumt, trist og ærgerligt...!

... men hva nu, hvis...?

Så er der tre-fire-fem lysende fakta, der gør Kessler-Larsen til en af tidens mest magiske konfrontationer.

En totalt åben fight, der sagtens kan blive så vildt et ekstatisk drama, at det kræver en fight mere... og så tjener de to unge, smukke mænd rundt regnet 20 millioner kroner hver.

Kun de to alene ved, hvilke skjulte traumer, mentale ar, de hver for sig bærer med ind i den fight ... erindringer fra de dage, de trænede med hinanden og lærte hinanden at kende, så intenst ... komplekser, der sagtens kan have ligget lurende i underbevidstheden i flere år... dæmoner, der freaker ud i kamp, under ekstremt pres... for kroppen glemmer aldrig!

Kessler er et fysisk pragt-eksemplar... aggressiv i ringen, slår præcist, tørt, hårdt, men han er monoton, let at læse... venstre jab, højre kryds, sommetider et meget flabet upper-cut... men har du læst ham, kan han ikke overraske dig... og han er ikke testet alvorligt i sine seneste to fights. Og lige nu tager han sin træning meget let.

En nat man aldrig glemmer

Mads Larsen har i snart fem år kun sigtet mod kampen mod Mikkel ... det er Kessler, eller ingenting. Mads har alle de år levet uhyre asketisk, vejet hvert eneste riskorn for ikke at tage bare ét gram på... han er indebrændt, fokuseret, stædig, fanatisk... og stolt.

Mads er karismatisk, fræk, arrogant... og han har den sjældne evne... en gylden nat kan han skabe magi.

Det bliver en fight, der afgøres af, hvem af de to, der er right on the night... hvem har koncentrationen, motivationen, viljen... hvem kan tage smerten... hvem af de to er ready to die for this?

Det kan ende med knock-out i 3. eller 4. omgang... til begge sider... de fleste vil nok sige til Kessler... men vinder Mads på en hurtig knock-out, så vil alle sige: "jeg så det, men jeg tror faneme ikke på det, det vil jeg dæleme gerne se igen" ...fordi de seneste fem år har folket kun set, beundret, været fascineret af Kessler... så vinder Mads, så er kravet fra pøbelen omgående... én gang til.

Det kan sagtens blive en lang, sej, ond, bidsk sag... med blod, brækkede næser, flækkede øjne... og sker det, så kræver pøbelen... én gang til.

Mere end alt andet er det en fight mellem to meget forskellige unge mænd.

Bag den flinke, altid bredt smilende Kessler kan man ligefrem ane skyggerne af Frelsens Hær... og dette er venligt ment... og bag den barske Macho-Mads med det aristokratiske livssyn kan man sagtens ane skyggerne af de jyske rødder.

Jyderne er vilde med Mads... københavnerne elsker knægten fra Bryggen.

Dette her har alt, alt i sig til at blive en heftig, hektisk nat...man sent glemmer...

... Kessler-Larsen... når det sker...!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

Tja, når pengesummerne bliver så uhyrlige, er ærligheden vel det første der ryger.

Det kunne være en fed kamp, men bliver den fair? Kommer vi til at se aftalt spil?

Tour de France var også stort, indtil låget blæste af og vi så at det handlede om medikamenter.

Ren sport bliver det næppe. Men det ville være underholdende at se alligevel. Det er jo showbiz..

Med venlig hilsen
Lennart

Rachel Henderson

Jeg synes at det er perverst at det stadig er tilladt at tjene penge på boksning, en sport som har som ypperste formål at levere knock-out, som giver hjerneskade og død.

Det er utroligt, at der findes publikum til den slags. Det må være den samme interesse, der driver folk, som når de stimler sammen om trafikuheld.

Lennart Kampmann

Hvis man skulle lave en liste over perverse måder at tjene sine penge på er boksning ikke det første jeg kommer i tanke om.

En boksekamp er jo fortryllende. Men det er showbiz, ikke rendyrket sport.

med venlig hilsen
Lennart

John Vestergaard

Spændende ordveksling.. Jeg mener at boksning er et miks imellem intuitive mandlige urkræfter og showbiz.. Derfor syntes jeg også at det er en forenkling at sige at kvinder ikke forstår boksning. De fleste kvinder har blot et andet perspektiv end mænd.

Søren Kristensen

OBKB: (Oplysning til kvinder om boksning): Forskellem på et trafikuheld og en boksekamp er at ingen stiller frivilligt op til et trafikuheld, mens mange håbefulde unge mænd gerne frivilligt lader sig gennembanke, hvis de øjner en chance for at komme ud som vinder af en boksekamp, med al den hæder, ære og beundring det nu engang medfører - ikke mindst hos det modsatte køn, som er kendt for at bruge det meste af ungdommen på at scanne "markedet" for en passende fysisk og psykisk veludrustet partner. Det sidste må enhver rask kvinde kunne nikke genkendende til, med mindre jeg da helt har misforstået hvad jeg tror at vide om kvinder.

Søren Kristensen

Der skulle selvfølgelig have stået OKB. (Man kan åbentbart godt være lidt sløv i øverste etage uden at have gået til boksning)

Rachel Henderson

Grunden tilat jeg synes at jeg synes at professionel boksning bør forbydes har nu ikke noget med kønnet at gøre, elleratje ikke "forstår sporten", snarere med viden om hvad der sker med hjernen,når man slår på hovedet. Se Tom Skyhøjs kronik om hvorfor han synes professionel boksning bør forbydes:
http://politiken.dk/debat/kroniker/article525521.ece

Der er mange andre kampsportsformer, som ikke går ud over hovedet, og hvor formålet ikke er at skade modstanderen, som f.eks. brydning, aikido, jujitsu, judo m.fl. Men det er selvfølgelig ikke så attraktivt for blodtørstige tilskuere, for hvem toppen af underholdning åbenbart er at se en hjerneskade under udvikling.

Rachel Henderson

"PS! Men hvorfor skal sporten ligefrem forbydes?"

Det skal den, fordi den fremmer en forråelse af mennesker: tilskuerne.

Når vi ser film, der er voldelige, ved vi at det er fiktion, og at ingen i virkeligheden er kommet til skade (i hvert fald ikke med vilje).

Når vi ser på professionel boksning betaler vi nogen for at ofre deres liv og velfærd. Det svarer til overvære selvmord som underholdning, eller at bede nogen om at spille russisk roulette, fordi det er "underholdende".

Hvis man er et normalt, følsomt menneske vil man reagere på den slags ved at gå ud at brække sig. Hvis man er blevet så hårdkogt, at man ikke kan blive kvalm over at overvære mord, selvmord og vold, og hvis bare ser på uden at gribe ind, så har vi perverse, skadede og skadelige, ufølsomme mennesker, og det kan jeg ikke have.

I Island,Sverige og Norge er professionel boksning såvidt jeg ved forbudt.