Baggrund
Læsetid: 7 min.

'Din mund siger nej, nej - men'-

Må man gerne presse en pige til sex? Måske bare en anelse? En omfattende undersøgelse viser, at hver femte pige i 9. klasse har haft en uønsket seksuel oplevelse. De unge piger skal leve op til normer om aktiv og frigjort seksualitet, som de ikke altid er klar til
Må man gerne presse en pige til sex? Måske bare en anelse? En omfattende undersøgelse viser, at hver femte pige i 9. klasse har haft en uønsket seksuel oplevelse. De unge piger skal leve op til normer om aktiv og frigjort seksualitet, som de ikke altid er klar til
Moderne Tider
2. maj 2009

Dengang de var kærester, havde de sex, men nu er de bare gode venner. De sidder hos ham, og de har drukket og haft det skægt. Han spørger, om hun ikke vil med ud og have en smøg?

Mens de står og ryger, begynder han at tage på hende. Hun synes, det er rart, men så kan hun pludselig mærke, at han vil mere. Hun siger, hun ikke har lyst. Han begynder at grine, og det får også hende til at grine. Så fortsætter han. Hun synes, det er noget lort, og fortryder, at hun lod ham gøre det. Bagefter kan hun ikke længere holde ud at være venner med ham. Hun føler, at han har brudt hendes tillid.

Situationen er et klassisk eksempel på, hvordan mange unge piger i dag ofte havner i dilemmaer, hvor deres seksuelle grænser bliver overskredet, forklarer socialrådgiver og forfatter Tine Bryld. Virkeligheden ser nemlig ofte meget anderledes ud end den klassiske forestilling om seksuelle krænkelser, hvor en ukendt gerningsmand hopper ud fra en busk for overfalde et tilfældigt offer.

Det fortæller blandt andet Rie von Wowern, der er afdelingsleder for Røde Kors' telefonlinie Ung på Linje i København.

"Pigerne kender oftest den krænkende. Den ubehagelige situation udvikler sig tit, fordi pigen selv går halvt med til det, men så fortryder. Uden at få sagt ordentlig fra. Nogle har ikke rigtig lyst eller føler sig ikke rigtig klar, men de gør det alligevel, fordi de føler, at de bør gøre det. Så bliver de overvældet af skyldfølelse bagefter og fortryder, at de gik med til sex. Så ender de med en følelse af, at det var et overgreb," siger hun.

En ny omfattende undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at omfanget af unge piger, der har været udsat for en uønsket seksuel oplevelse, er stort. I undersøgelsen svarede hver femte pige i 9. klasse, at de havde seksuelle erfaringer, som de helst havde været foruden. Men undersøgelsen viste også, at de fleste overgreb netop ikke blev begået af fremmede i parkerne. Oftest er det i stedet en ven, kæreste eller ekskæreste, der er nogenlunde jævnaldrende med pigen selv. Krænkelsen finder tit sted i pigens eget eller en andens hjem, og i langt de fleste tilfælde uden vold eller trusler om vold.

Ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre i Århus Anja Hareskov Jensen peger på, at det kan være svært for de helt piger at vurdere, hvor langt de har lyst til at gå.

"Der er utrolig mange unge piger, der har haft ubehagelige seksuelle oplevelser. Teenageårene er jo den periode, hvor mange ting skal prøves af. Det er der, man finder ud af, hvad man kan lide, og hvad man bryder sig mindre om. Men det gør det også svært at være helt klar på, hvor ens personlige grænse går, før den måske er blevet overskredet - og når det sker, har man muligvis sværere ved at bakke ud," siger hun.

Højt forventningspres

En af de ting, der spiller ind på de unge pigers dømmekraft, er det store forventningspres fra samfundet, som gør det svært for pigerne at gøre op med sig selv, hvor deres egne grænser ligger. Det mener blandt andet Christel Stormhøj, der forsker i køn ved Roskilde Universitet, RUC.

"Normen i vores samfund er jo, at man skal være seksuelt aktiv - ellers bliver det tolket, som om at der er noget i vejen med én, som om man ikke er et sundt individ. At være seksuelt aktiv viser en eller anden præstation eller formåen. Det lægger selvfølgelig et pres på de unge piger og drenge for at komme tidligt i gang, og et sådan pres kan let forstyrre deres egne grænser - særligt når man er så ung," siger hun.

Forventningen fra samfundet er, at unge er seksuelt udfarende og åbne. Forestillingen om, at 'alle de andre' har haft sex, er udbredt, og mange får aldrig klar besked om, hvor langt veninderne er gået, fordi det er for pinligt at spørge om.

"Der er en norm blandt de unge om at seksualitet, det er noget, man skal have - lidt ligesom et fritidsjob eller andre ting, som associeres med voksen adfærd," siger Jeppe Hald, der er koordinator og rådgiver på Sex og Samfunds sexlinje for unge.

Mediernes indflydelse

Det er særligt gennem tv-serier og magasiner, at de unge piger bliver præsenteret for seksualisering, som flere forskere mener gennemsyrer samfundet. Tv-programmer som De Unge Mødre og Paradise Hotel er med til at give de unge en fornemmelse af, at man er noget, hvis man er seksuelt aktiv.

"Serierne er med til at portrættere piger på en bestemt måde. Der er i den post-moderne kultur et fokus på det ydre, som ikke altid er lige opbyggende for de her piger," siger Anja Hareskov Jensen.

Det samme pointerer Bodil Pedersen, lektor på RUC i psykologi, som samarbejder med Center for Voldtægtsofre om et forskningsprojekt. Hun mener i høj grad, at seksualitet er blevet kommercialiseret og henviser til bl.a. blade, reklamer og fjernsyn, som henvender sig til unge piger helt ned i 12-årsalderen.

"Medierne diskuterer alt fra udseende, tøj og make-up, til hvordan man skal score og være seksuelt attraktiv. De unge vil jo gerne leve op til den her seksualisering, og det kan være svært at sige fra i situationer, hvor man ikke har lyst, fordi man er bange for ikke at være med," siger Bodil Pedersen. Frygten for hvad andre tænker, hvis man siger fra over for en dreng, pointerer Tine Bryld, er et af de centrale punkter, som piger fortsat har svært ved at takle.

"Pigerne er bange for at blive kaldt snerpede eller noget andet nedladende, hvis de siger nej. De er bange for, at det kan blive brugt imod dem, som pigers seksualitet så ofte før er blevet misbrugt - enten er de for liderlige eller det modsatte. Trods al mulig oplysning om, at det er i orden for kvinder at have seksualitet, så føler kvinder sig stadig som nogen, der ikke har ret til samme seksualitet eller lyst som mænd," siger Tine Bryld.

Kønsrollerne ligger stadig indlejret i mange piger, der har svært ved at skille sig af med de forventninger, der er fra samfundets side til pigers opførsel - og det gør det svært for dem at sige fra, mener Anja Hareskov Jensen.

"Piger forventes at være mere eftergivende og imødekommende. Det at sige nej har ikke typisk været forbundet med noget piget eller kvindeligt," siger hun.

Ser det ikke som overgreb

Selvom 18 procent af de adspurgte piger i undersøgelsen blandt 9. klasseelever selv betegner mindst én af deres seksuelle oplevelser som uønsket, fremgår det af undersøgelsen, at kun omkring halvdelen regner hændelsen for at være et egentligt overgreb. Og det kan godt vække bekymring, understreger Karin Helweg-Larsen fra Institut fra Folkesundhedsvidenskab, der står bag undersøgelsen.

"Tallene i undersøgelsen peger på, at pigers tolerance for, hvad der er ok, og hvad der ikke er ok, nok ofte er større, end den burde være," siger hun.

Camilla Laudrup er kommunikationsrådgiver og har været med til at lave undersøgelser af menneskerettigheder og voldtægtssager i Danmark. Hun mener, at en af årsagerne til, at så mange piger ikke ser deres oplevelser som overgreb, er holdningen i det danske retssystem.

"Det kan godt være, at der er en opdragelsesnorm om, at et nej betyder nej, men det holder ikke i praksis - i hvert fald ikke i retssystemet. To ud af tre sager kommer aldrig for retten, men forbliver på anklagerens bord. Jeg tror, det har stor betydning, at unge piger ved, at hvis de anmelder en person for seksuelt overgreb, så sker der sansynligvis ikke noget. Det er jo allemandsviden. Og det sender et klart signal til de unge om, at det her ikke er kriminelt," siger hun.

At pigerne i mange tilfælde ikke ser deres uønskede seksuelle erfaring som et overgreb, mener Tine Bryld hænger sammen med, at piger ofte mener, at har man først sagt A, må man også sige B.

"Det afspejler nok deres blandede følelser omkring de her oplevelser. Men man skal også være forsigtig med ikke at gøre det til et overgreb, hvis ikke de selv bruger det ord. For det generer bare endnu mere skyldfølelse".

Fokus kun på det negative

Undersøgelsen blandt 9. klassespigerne viste også, at mens mange piger i et kæresteforhold havde flere depressive tegn, end de piger, der ikke havde en kæreste, forholdt det sig præcis omvendt for drengene. Nogle af pigerne i forhold følte sig presset til at have sex, selvom de ikke var klar.

Jeppe Hald mener dog, at man skal være forsigtig i håndteringen af de unge og ikke kun fokusere på de negative oplevelser, seksualitet kan afstedkomme.

"Når piger kommer i puberteten, så er der et meget klart signal til dem fra omverdenen om, at seksualitet er noget lidt farligt. Vi forklarer dem om graviditet og kønssygdomme og om alle de ting, de kan blive ramt af, i et langt større omfang end vi gør med drenge. Så mange af de piger, der henvender sig til os, er utrolig bekymrede for, hvad seksualiteten vil betyde for dem," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Allerede da jeg var ung i 1970erne var det jo sådan, som det bliver beskrevet i den her artikel; jeg er sikker på, at det også har været sådan i 1700-talllet på landet, og i det gamle Ægypten eller Rom. Dengang italesatte man det måske ikke bare så meget som vi gør i dag...

Også dengang da jeg var i 1970erne var der den vidt udbredte opfattelse af at alle de andre har haft det eller gør det.; det var der altså i det gamle rom eller i det gamle grækenland...

Nanna Gersov

Det er sikkert rigtigt som der står, at medierne fremprovokerer en tidlig seksualisering af de unge, som betyder at mange piger alt for tidligt oplever seksuelle situationer, som de ikke har modenheden til at klare.

Pornografien gør, at de seksuelle situationer kan have en mere grov og udnyttende karakter, end man oplevede tidligere.

Pornografien er jo nu vidt udbredt også iblandt børn og unge, hvilket gør at sex kan blive oplevet som råt og barskt og ikke som frydefuldt og rart, som det ellers ville være.

Pige- og dameblade kan også have en meget negativ indflydelse, da de ofte optræder som en slags fortrolige rådgivere for læserne, men samtidig lægger mange krav ned over dem.

Men vigtigst er det, at de unge får nogle ordentlige normer fra deres forældre og føler sig værdsat og respekteret. En pige med lavt selvværd lader sig lettere udnytte end en pige, som kender sit eget værd.

Inger Sundsvald

Fra gammel tid har det været opfattelsen, og der er oven i købet lavet sange om, at ”Din mund siger nej, nej - men dine øjne siger ja”. Hun vil jo gerne, og det kan drenge/mænd blive ved med at bilde sig selv ind.

Det er også opfattelsen indenfor diverse religioner, at det i virkeligheden er mændene som må beskyttes mod denne ’djævelske’ magt kvinder udøver over de uskyldige mænd. Derfor må de bastes og bindes på krop og sjæl.

Efterhånden er det jo gået op for mig, at mænd/drenge tænker helt anderledes end kvinder/piger. Kys og pjank er åbenbart en direkte invitation. Jeg kan levende sætte mig ind i en piges opfattelse, og også i det pres hun udsættes for af pige- og dameblade, som i den grad går mændenes ærende.

Retssystemet er stadig på mændenes parti, for hvis en pige/kvinde er gået med hjem hos en mand, eller har taget ham med hjem for at hygge og pjatte og til en kop kaffe, så har hun også pligt til at gå i seng med ham. Hun er så at sige selv ude om det, især hvis hun i sidste øjeblik melder pas, evt. på grund af hans sure tæer.

Jamen for dælen da, hvornår begynder drenge/mænd at opfatte og respektere et nej? Og ikke noget de bilder sig selv ind at hun mener, af mere eller mindre diffuse ’signaler’. Der er i den grad brug for oplysning om, at indtil det øjeblik en pige/kvinde siger tydeligt ja, skal hun respekteres og ikke ’overtales’. Der er brug for at drenge/mænd begynder at forstå forskellen på kys, pjank, fjas og kaffe og så på sex.

Stig Larsen

Tilbage til 50'erne!
Eller hvad er det nye under solen.
Hvornår jager vi Victorias spøgelse ud af skabet?

Johan Krogh

Karsten har sikkert en pointe i at det i det store hele altid har været sådan, men det betyder jo ikke at det er rigtigt.

Mediernes fokus på sex er i høj grad et udtryk for den maskuline side af sagen der er meget visuel og præstations orienteret, mens den feminine side der er mere følelses orienteret ofte udebliver. Og det er uden at nævne pornoen.

Det må da kunne give unge mennesker et skævt billede af sex... det havde jeg da selv.

Men jeg er nok bare snerpet og har brug for Ghost Busters.

Karsten Aaen

Min pointe er netop den at siden antikkens Grækenland og det gamle Rom har unge kvinder og mænd stillet de samme spørgsmål om forelskelse, og om hvordan det føles at kysse mm.

Der er intet nyt i at kvinder opfatter deres kroppe som forkerte eller mærkelige i puberteten. Eller at uneg mænd på 16 er fyldt med hormoner og kun har een ting i hovedet; mange unge kvinder har det jo på samme måde...

Noget af det mange unge mennesker i dag efterlyser er jo netop fokus på den følelses-mæssige af siden, ikke kun fokus på teknikker til at gøre dette eller hint seksuelt.

Tomas Friis

"Selvom 18 procent af de adspurgte piger i undersøgelsen blandt 9. klasseelever selv betegner mindst én af deres seksuelle oplevelser som uønsket, fremgår det af undersøgelsen, at kun omkring halvdelen regner hændelsen for at være et egentligt overgreb. Og det kan godt vække bekymring, understreger Karin Helweg-Larsen fra Institut fra Folkesundhedsvidenskab, der står bag undersøgelsen."

Det kan OGSÅ vække bekymring, hvis fx. ungdommeligt overmod / frivillig, men fortrudt sex / sex i en brandert / sex som forældrene opdagede / mislykket analsex / at idioten ikke stod af i Roskilde / Fortsæt selv skal gøres til "et overgreb".

Så er vi tilbage i rumlen med at sex pr definition udøves af en krænker mod et offer. Og at krænkeren per definition har kønnet "Mand". Eller skulle man sige "Dreng".

Vi må hellere helt forbyde det, det dér sex!

Ondets rod stikker nok dybere:
Det er sandt, at vestlige samfund i de sidste årtier har oplevet en intensivering af offentligt udtrykt/kommercielt udnyttet seksualitet, og dette er helt bestemt problematisk, når tendensen i hele den borgerlige tidsalder, ja muligvis endnu længere har været at underetrykke seksualiteten, både af puritanske/religiøse grunde og fordi man har set det som en nødvendighed at have strukturer på plads som tilså afkommets behov.

Men når så meget er sagt, så er det nok godt at se på det store billede også. Som en begyndelse vil jeg gerne henvise til en artikel nævnt i en anden tråd her i bladet, ikke fordi denne tråd har noget med prostitution at gøre, men der fremføres en del vægtige kommentarer til seksualiteten generelt:
http://sexologi.blogspot.com/2009/03/darwin-og-prostitution.html

Altså: Det er et produkt af 10 000 års kristen-jødisk og kapitalistisk samfundsform, at seksualitet undertrykkes. Jeg er ikke nødvendigvis i færd med at argumentere for hæmningsløs seksualitet, men vil gerne påpege hvad vi har at gøre med efter årtusinders undertrykkelse af seksualiteten.
Når munden siger nej og øjnene siger jo, så er det netop fordi munden retter sig efter undertrykkelsen, ikke blot umiddelbart, men på et fuldt internaliseret plan, imens øjnene "husker" en seksualitet uden samfundsmæssig regulering af seksualiteten.
At disse to kræfter skal strides inde i et ungt menneske (af begge køn, men ikke på helt samme facon, naturligvis) og for den sags skyld også i voksne er en uhyrlighed.

Og det er den problematik der er den væsentligste underliggende årsag til det problem som er beskrevet helt udmærket i ovenstående artikel. En løsning har jeg ikke forslag til, mere end jeg har realistiske forslag til løsninger på de andre af det kapitalistiske samfunds problemer, men jeg synes alligevel det er nødvendigt at søge videre end de relativt overfladiske forklaringer der normalt fremføres.

Peter Andersen

Fortæl mig lige hvorfor dette er en nyhed?

David Stodolsky

@Bob Jensen

Baumeister, R. F. & Tice, D. M. (2001). The social dimension of sex. Allyn and Bacon: Boston. p. 242.

"...informed consent: The research participant typically signs some statement indicating that he or she has been informed of what will take place and willingly agrees to complete the procedure.

Could such a practice work with sex? States would pass laws requiring men to obtain signed consent form form the women before intercourse."

Websites:

http://dcv.secureid.org/

http://www.cosmism.info/