Læsetid: 3 min.

'Tak til Brecht'

Man skal have mod til at sige sandheden, selv om det ikke er god tone, mener Enhedslistens nye kontroversielle folketingskandidat Christine Lundgaard. Det har hun lært af at læse Bertolt Brecht
Rigdom. Kunst og folk udefra har altid været en del af vores rigdom, siger Christine Lundgaard.

Rigdom. Kunst og folk udefra har altid været en del af vores rigdom, siger Christine Lundgaard.

Jens Nørgaard Larsen

16. maj 2009

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"De små tings Gud af den indiske forfatter Arundhati Roy. Bare fordi jeg under andre læsere den oplevelse. Hendes verden er et fantastisk univers at træde ind i med konfliktfyldte mennesker, lykke og tragedier. Hun er en mester i at blande nærværende menneskeskæbner med politisk realisme, så man begynder at forstå den kontekst hendes personer bevæger sig i. Samtidig er jeg en stor beundrer af Roy, fordi hun er bidende skarp i sin samfundskritik, såvel i bøger som i artikler og debatter. Lige nu er hun en af de få, der tør tage stilling og kræve handling over for Indiens naboland Sri Lanka, som er i færd at begå et folkemord, uden at nogen tager bladet fra munden. Roy åbner munden og kræver action. Og hun går selv forrest."

"Må jeg godt nævne én til? Hans Scherfigs essay Den listige Stykkeskriver. Det er en hyldest til Bertolt Brecht med tekster af Brecht. Teksterne skrev Brecht, mens han boede i Svendborgsund, dengang han som en af nazismens mest indædte modstandere måtte flygte fra Tyskland. Brecht giver her nogle tips videre til alle, der arbejder for at gøre deres drømme til virkelighed: Man skal have mod til at sige sandheden, selv om det ikke er god tone. Kløgt til at se sandheden, selv om der er nogen, der prøver at feje den ind under gulvtæppet. Og snilde til at få sandheden ud. Tak til Brecht for dét. Mennesker og kunst udefra har altid været en del af vores rigdom."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Svenske Nina Björks Kvindelighedens maskerade satte virkelig tænkeboksen i gang. Hun viser meget klart, hvad feminisme handler om i dag i hverdagen, hvis vi ønsker at frigøre os fra gammeldags begrænsende kategorier. Eller nye krav, som f.eks. tidens toneklang om, at man skal være på toppen hele tiden og mere 'unik' end de andre. Jeg synes overhovedet ikke, det er nemt, men sindssygt spændende at arbejde med. Jeg læste Simone de Beauvoir, da jeg var helt ung, men Björk er næsten lige så præcis, bare topunderholdende og let at forstå. En anden øjenåbner for mig har været Karen Blixens noveller og breve fra Afrika. Hendes storslåede eventyr, mystik og dragende fortællinger er fascinerende, synes jeg. Hun var en pionér, der ikke passede ind i dén tids kasser. Det ville hun nok heller ikke have gjort i dag."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Kan man kalde regeringens demokratikanon en bog? Den er i hvert fald tyk. Jeg fulgte med i debatten om den, men blev alligevel overrasket over, hvor tendentiøs den er. Det er godt at have klare meninger og ville sætte en dagsorden. Jeg synes bare, det er lusket at pakke sine holdninger ind i fakta-papir og præsentere dem, som om de ikke er propaganda."

- Hvilken type læser er du?

"Sådan en, der vildt gerne vil læse en masse spændende romaner. Og lægger dem frem på mit natbord. Der bliver de så liggende og blinker til mig, fordi der hele tiden er et eller andet faglitterært eller politisk, jeg skal have pløjet igennem først. Bagefter går jeg for det meste ud som et lys, når jeg rører hovedpuden."

- Hvornår læser du?

"Især på rejser. Når jeg er alene fremmede steder, får jeg endelig slugt en masse bøger."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu