Læsetid: 12 min.

Krige kan også føre til noget godt

Det er de middelmådige, der ikke bryder sig om konkurrence som drivende kraft i et samfund, siger den første kvindelige modtager af EliteForsk-prisen Milena Penkowa i Informations serie om konkurrencens anatomi
Særklasse. Milena Penkowa er modtager af Videnskabsministeriets EliteForsk-pris. Prisen tildeles yngre og fremragende forskere inden for forskellige faglige discipliner. For at komme i betragtning til prisen, der også udløser over én million kroner, skal man være i international særklasse og - ifølge Videnskabsministeriet - bidrage til at styrke dansk forskning på ekstraordinær vis.

Særklasse. Milena Penkowa er modtager af Videnskabsministeriets EliteForsk-pris. Prisen tildeles yngre og fremragende forskere inden for forskellige faglige discipliner. For at komme i betragtning til prisen, der også udløser over én million kroner, skal man være i international særklasse og - ifølge Videnskabsministeriet - bidrage til at styrke dansk forskning på ekstraordinær vis.

Sigrid Nygaard

26. juni 2009

Er et konkurrencemenneske en ener, der ikke har brug for sofahygge og søndagsture med familien? Eller er der bare ikke plads til børn og familie, hvis man vil yde sit ypperste?

Det er ikke så svært at svare på i Milena Penkowas tilfælde. Hun er en ener og ifølge hende selv indbegrebet af konkurrencementalitet. Som barn fandt hun på at arrangere løbekonkurrence over til skolen bare for at vise, at hun kunne komme først. Intet andet var interessant. Da elitesporten fik plads i hendes liv, rejste hun til udlandet for at deltage i EM i ridebanespringning. Derefter solgte hun alt, hest og rideudstyr, før hun rejste tilbage til Danmark.

Men der er heller ikke plads til børn og en kæreste, der ikke kan leve med, at man sjældent er hjemme, i Milena Penkowas liv. Forskellen i forhold til så mange andre er, at hun ikke ser det som et afsavn. Betyder det så også, at hun ikke kan se fællesskabet som en styrke? Det vender vi tilbage til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er interssant at sammenholde journalistens spørgsmål:
>>- Det Danmark, du beskriver, der bygger på andelstanken, velfærdsstat og stammefællesskab, har også gjort landet til et af de rigeste og mest lige samfund i verden?
med Penkowas kommentar at

>> Det bulgarske samfund er et samfund af individualister,
og
>> Det er et meget handlekraftigt folk. Det er fascinerende, men de er også et af de fattigste lande i EU

der bliver spild lige meget hvad - enten i form af uudnyttede ressourcer eller i form af collateral damage som udfald fra konkurrenceprocessen. Et vist mål af udfordring af janteloven kunne vel ellers være godt nok, men helst ikke lige på hendes betingelser.
Iøvrigt en mere interssant artikel end jeg først troede den ville være. Der har været så mange Cepos-folk som har fået lov til at udbrede sig på det sidste, at jeg havde forventet mere af den slags, men i stedet var det altså et kritisk interview, hvilket var forfriskende.

Inger Sundsvald

Det irriterer mig noget, at jeg ikke kan finde et link til Politikens artikel i dag af Henrik Risdorf. Den hedder ”Hjælp soldaterne tilbage til hverdagen” og beskriver fyldestgørende hvorfor INGEN, hverken mænd eller kvinder, skal udsættes for udsendelse til staters ”krigseventyr”. Det er et sundhedstegn, at påvirkningen er så bastant, at de fleste normalt tænkende og følende unge soldater reagerer som de gør, når de kommer hjem.

Inger Sundsvald

En behjælpelig sjæl har hjulpet med at finde linket til den artikel jeg efterlyste og hvor følgende bl.a. kan læses:

”Prøv at forestille dig, at du er en ung hjemvendt soldat på 24 år. Du har i en periode været professionel soldat og haft krig som dit arbejde. Du har set mennesker dø og måske selv dræbt. Nu er du hjemme igen og til en helt almindelig hverdag med leverpostej og ungdomsarbejdsløshed.”
http://kaffegal.blogspot.com:80/

Det er desuden et site, som er værd at studere nærmere.

Martin Kristensen

Måske Inger og Niels skulle læse artiklen så de kan se hvilken slags krig det drejer sig om?

Men mere relevant:

- Hvor er det godt. der findes mennesker som Milena Penkowa der hæver sig over mængden og udnytter deres potentiale maksimalt.

- Hvor er det godt at vi ikke ALLE er som hende; ensporede og konkurrencefikserede. Dette ville være en utålelig tilværelse.

Derudover interessant at se hvordan hun udelukkende taler om exogene anerkendelsesmetoder - men det er en hel anden debat.

Inger Sundsvald

Nu er det jo muligt at Ib Ling ikke kan se sammenhængen mellem konkurrencementalitet og elitesport, og så en ”rigtig krig”, og hvad det kan gøre ved mennesker, hvis man ikke hører til de heldige, der bare får succes på succes, fravælger alt andet for at dedikere sig til noget spændende eller noget som man mener er livsvigtigt for en selv for at ”vinde” og evt. ser andre som ”fjenden” der må nedkæmpes, koste hvad det koste vil. Der findes virkelig mennesker, der som robotter kan se helt bort fra andre og kun forfølge personlige mål.

»Du kan sagtens finde nogle, jeg ikke er gode venner med, ellers ville jeg blive pænt ked af det, for hvis man er gode venner med alle, er det fordi man ikke har været fremme og få opmærksomhed for noget som helst. Dem der ikke har generet nogen, har ikke lavet noget forskning af betydning,«

Sådan er dét! Og det siger alt.

Jeg opfatter konkurrencesamfundet som direkte skadeligt for mennesker. Svømmepiger f.eks. kan satse alt, og tabe på 1/100 sek. – og her drejer det sig såmænd bare om sport. Afsavn opfattes kun som en del af gamet, indtil man bliver klogere. Så er det muligvis for sent, for måske har man efterladt nogle ”lig” på sin vej, som det kan være svært at leve med bevidstheden om.

Men måske er jeg ikke så uenig med Ib Ling?

Inger Sundsvald

Det kræver ganske vist et vist abstraktionsniveau at kunne se forbindelsen til f.eks. unge soldater, som bliver hjernevasket indenfor et system til at nedkæmpe fjenden. Det er et sundhedstegn, at de reagere som de gør, for det beviser, at de ikke er de rene robotter.

Hvor mange er det mon i erhvervslivet som går ned med stress, enten fordi de er nedkæmpet af ”fjenden”, eller selv har nedkæmpet nogen?

Martin Kristensen

Det kræver ikke blot et abstraktionsniveau, men en fundamentalt anden tilgang til hvad der skaber krig...

Jeg ser ikke individualistiske konkurrencejunkies som de primære soldater - det er derimod unge der er for afhængige af gruppens accept og som ikke har rygrad til at træde et skridt frem og sige "nej".

Det kan eliteforskere, sportsudøvere på højt plan og andre "vindere" på konkurrenceplan bestemt godt.

Men vi kommer off-topic, hvilket er synd for den gode artikel om en der udfordrer den danske konsensus tankegang!

Inger Sundsvald

Hvad godt fører en hvilken som helst ”krig” til?

Hvem kan sige, at Milena Penkowa ikke ville have nået endnu længere i forskningen, hvis det havde drejet sig om samarbejde og ikke om at få personlig opmærksomhed?

Både krig og ”konkurrencens anatomi” efterlader ”lig” i kølvandet og et eventyrligt spild. ”Gruppens accept” er ikke noget der afficerer den slags udfordrere af konsensustankegang; her gælder kun egen agenda.