Nyhed
Læsetid: 3 min.

Camerons teknologiske tryllestav

Til december er der premiere på James Camerons længe ventede, film, 'Avatar'. At dømme ud fra de 25 minutter, som er blevet vist for branchefolk og fans, er der spændende sager i vente
Til december er der premiere på James Camerons længe ventede, film, 'Avatar'. At dømme ud fra de 25 minutter, som er blevet vist for branchefolk og fans, er der spændende sager i vente
Moderne Tider
31. juli 2009

»Jeg har set fremtiden, og den er så lys, at jeg er nødt til at bære solbriller,« sagde James Cameron og tog et par 3D-briller på, da han for godt en måned siden indtog scenen ved et filmbranchetræf i Amsterdam for at præsentere et 25 minutter langt klip fra sin kommende film, scifi-dramaet Avatar.

Det er den amerikanske filminstruktørs første film i 12 år - siden Titanic, der stadig er den bedst indtjenende film nogensinde - og efter alt at dømme vil Avatar vække opsigt på samme måde, som flere af Camerons tidligere, teknologiudviklende og genredefinerende film (Terminator, Terminator 2, Aliens, Dybet) har vakt opsigt.

I hvert fald tog branchefolkene i Amsterdam overordentligt godt imod dette tidlige glimt af Avatar, der har verdenspremiere til december, og som både vil være i 3D og byde på computerskabte karakterer, der ikke ligner noget, man har set før.

»Jeg var imponeret over det, jeg så. Effekterne er i en klasse for sig selv. Efter nogle skuffende 3D-film, bliver Avatar måske den første film, hvor 3D bliver brugt på en ordentlig måde,« skrev en 'spion' på filmhjemmesiden ComingSoon.net. Avatar er da også lidt svulstigt blevet kaldt det første reelle bud på 'fremtidens film', hvor fotorealistiske, computerskabte væsener blandes med realfilm i ikke færre end tre dimensioner.

Udstillingsvindue

I den forgangne weekend var det så det brede publikums tur til at se de 24 minutter. Det foregik på den årlige tegneseriemesse Comic-Con i San Diego i USA, der engang kun handlede om tegneserier, men nu er stedet, hvor Hollywood lancerer den kommende sæsons helt store underholdnings- og eventfilm.

Således dukkede folkene bag Iron Man 2, Twilight 2, Tim Burtons Alice in Wonderland, Guillermo del Toros The Hobbit og Spike Jonzes Where the Wild Things Are alle op for at vise klip og tale med de 125.000 begejstrede film- og tegneseriefans, der var valfartet til San Diego.

James Cameron og Avatar var på forhånd et af de mest populære punkter på dagsordenen - hvilket også talrige online-rapporter fra messen har vidnet om; store forhåbninger knytter sig til filmen - men inden jeg når så langt, må jeg hellere prøve at forklare, med hjælp fra Wikipedia, hvad Avatar egentlig handler om:

»Avatar foregår i det 22. århundrede på en lille måne kaldet Pandora, der bebos af Na'vi, mere end tre meter høje, blå og menneskelignende væsener, der er fredelige, medmindre de bliver angrebet. Mennesker kan ikke ånde den pandoranske luft, så de udvikler genetiske hybrider af menneske og Na'vi, kaldet avatarer, som kan kontrolleres via en mental forbindelse. En lammet marinesoldat melder sig frivilligt til at leve som avatar på Pandora og forelsker sig i en Na'vi-prinsesse og bliver fanget i en konflikt mellem hendes folk og menneskenes militær, der er i færd med at fortære Pandora.«

Tekno-nørd

Det har taget James Cameron fire år at lave Avatar, men han har drømt om at lave den i 14 år, fortalte han blandt andet deltagerne på Comic-Con. Det var først, da Peter Jackson lavede Ringenes Herre-trilogien, at den amerikanske instruktør følte sig sikker på, at teknologien nu var avanceret nok til, at han kunne realisere sin vision.

Men selv om han altså også tidligere har stået for computerteknologiske gennembrud på film, er Cameron tillige en ferm historiefortæller, som selv understreger, at har han ikke en god historie, kan alt det andet være ligegyldigt.

»Jeg er en tekno-nørd. Jeg kan godt lide mekanikken. Jeg kan godt lide udfordringen i at finde komplekse løsninger på problemer, som ikke tidligere er blevet løst. Det er den slags ting, der får mig ud af sengen om morgenen, men det er kun én del af det. Den anden del er, at jeg har fede karakterer, at jeg har en fantastisk historie, og jeg har en verden, jeg vil vise frem. Det ene tjener det andet, og ideelt er det sådan, at teknologien er nået så langt, at den forsvinder, mens man ser filmen. Det er sådan, det bør virke. Al teknologien skal vifte med sin egen tryllestav og få sig selv til at forsvinde.«

Til december får vi alle at se, om det er lykkedes, og om fremtiden virkelig er så lys, som James Cameron hævder.

'Avatar' har danmarkspremiere den 18. december. Den 21. august vil alverdens IMAX-biografer vise 15 minutter fra filmen. Det vides endnu ikke, om det også kommer til at ske i Danmark, der ingen kommercielle IMAX-biografer har, men man arbejder på en løsning, meddeler distributøren, 20th Century Fox

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her