Læsetid: 3 min.

Pubcrawl II - Biking Bisbebjerg

Forrige fredag bragte Informations ølklumme Højt Skum en fin guide til pubcrawl gennem udsøgte ølbarer på Nørrevold og -bro. Alt over Sytten har samlet depechen op ved Fasanvej
24. juli 2009

Københavns nordvestkvarter er en bydel med et skidt rygte som et trøstesløst kvarter for pensionister og arbejdsløse grønjakker. At bo i Nord-Lædervest er ikke nødvendigvis noget, man traditionelt har skiltet med, og mangen en tilflytter har gennem årene forsøgt sig ud i kreative omskrivninger af Ydre Nørrebro, eller blot vendt blikket væk og ignoreret spørgsmålet. Dette er naturligvis en ganske urimelig skæbne for et stort og varieret boligkvarter som, ud over både at huse Hovedstadens smukkeste kirke og hospital, er hjemsted for ganske mange beværtninger af den slags, som har været udrydningstruede i mere fashionable og byfornyede kvarterer. Alt over Sytten har pumpet cyklen og udvalgt tre vandhuller for at bestille en flyversjus.

Beleven kromutter

En flyversjus er den mest danske af alle 'cocktails' og hører hjemme på en brun bodega, ikke en stilet pianobar. Den består af rød Aalborg blandet op med gammeldags, tisgul citronvand (den, som i pølsevognen kaldes en neutronvand) og serveres med eller uden is, enkelt eller dobbelt. Vi startede vores tur på Café Lygten, en frokostrestaurant med udendørsservering i en meget hyggelig lille have midt i et travlt handelskvarter. Stedet har efter eget udsagn »byens næstbedste smørrebrød«, som vi dog ikke fik lejlighed til at afprøve. Vi fik derimod en meget beleven og omgængelig betjening af kromutter selv - det var tæt på lukketid, som allerede er kl. 18, men hun tog sig god tid til en snak om stedets smørrebrød, variationer af snapsen i sjussen, og løst og fast. Det var nu godt nok også et dejligt vejr, så man skulle have endog meget gode grunde til frivilligt at forlade den lille have. Vores drink var god, omend vi ikke blev spurgt, om vi ønskede is, og prisniveauet er ganske fornuftigt: dyrere end visse bodegaer, men billigere end andre frokostrestauranter og markant billigere end de mere 'moderne' caféer på Nørrebrogade, få hundrede meter væk.

Næste stop på ruten var Bondestuen. Det er et sted, som er såpas lokalorienteret, at nye gæsters ankomst, i al fald så tidligt på aftenen, vækker løftede øjenbryn og ophold i samtalen. Det er dog hurtigt overstået, og stemningen vender tilbage til det meget joviale og afslappede. Vi måtte dog med en svag skuffelse notere os, at bartenderen ikke genkendte en flyversjus, men heldigvis kom en stamkunde os til undsætning, før vi nåede at blamere os selv og hende ved at skulle forklare os frem. Stamklientellet var ikke blot dominerende, men udgjorde helt åbenlyst den samlede skare denne dag, og samtalen var som taget ud af en Jørgen Ryg-sketch; den nåede på ganske kort tid at dække både fluers gennemsnitsfart, græske feriedestinationer og erfaringer fra ungdommens fodboldkampe, skønt de fleste af de tilstedeværende nok snarere har været drengespillere med Henning Enoksen end Henning Jensen. Den fremherskende metode til signalering af korte beskeder er derimod pift og vink, både kunder og betjening imellem. Atmosfæren og inventaret er 'erfarent', og de hullede duge og kun delvist fastsømmede vinylpaneler på gulve og vægge giver stedet en patina, som bedre kan agere ramme om en sen og snedig end til første møde med svigerforældrene.

Ringe, men stor gin

På Mågevej ligger Mågekroen. I vinduet skilter de med, at de fejrer Kjøbenhavns Sporvejes tur nummer 800, og denne anledning er helt uimodsagt god nok til en betragteligt lang fejring. Det første indtryk var skuffelse, da stedet ikke var i besiddelse af citronvand - som bartenderen noget mere rammende omtalte som »gul sodavand« - men hun forsikrede, at den blot var udsolgt. Det kunne hun jo ikke gøre for, så vi tog en gin/tonic i stedet. Det var ikke nogen særlig god gin, men til gengæld var der meget af den; 5 cl i stedet for de sædvanlige 2. Stedet er en meget klassisk bodega, hyggeligt brun-beige indrettet, og med venlig betjening. De skilter med, at børn ikke har adgang efter klokken 18 - hvor de så skal gå hen og beruse sig derefter, står hen i det uvisse, men det er jo strengt taget heller ikke stedets ansvar, men forældrenes.

Café Lygten, Lygten 5/6, Bondestuen, Blytækkervej/Frederiksborgvej 3/6, Mågekroen, Mågevej 4/6

Serie

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu