Klumme
Læsetid: 4 min.

Slaget om Mont Ventoux

Kampen. Dette års Tour de France afgøres i eftermiddag på det frygtindgydende bjerg, Mont Ventoux. Vi bliver vidne til en moderne gladiatorkamp, men hvorfor er så mange mennesker fascineret af denne pinefulde lidelse?
Muren. Den franske cykelrytter Dimitri Champion på bjerget under amatørløbet Montelimar-Mont Ventoux, der blev afviklet med 8.500 deltagere først på ugen. I dag skal Tour-rytterne så slide sig til tops.

Muren. Den franske cykelrytter Dimitri Champion på bjerget under amatørløbet Montelimar-Mont Ventoux, der blev afviklet med 8.500 deltagere først på ugen. I dag skal Tour-rytterne så slide sig til tops.

Jean-Pierre Clatot

Moderne Tider
25. juli 2009

Sent på eftermiddagen i dag vil flere hundrede tusinde danskere andægtigt sidde bænket foran fladskærmen, der i dagens anledning er ophøjet til et egentligt husalter. Overalt i de danske sommerhusområder, i byens, forhåbentligt, varme lejligheder og på kroerne, hvor sejlerne har lagt deres både til kajs i den nærmeste havn, sidder vi klar.

I selskab med millioner af mennesker verden over bliver vi tilskuere til det nærmeste, man kan komme de gamle romerske gladiatorkampe: slaget om Mont Ventoux. Cykel-reportere kalder da også den bomstærke schweizer Fabian Cancellara for Spartacus. Gladiatorkæmpen, som ledte slavernes oprør i det gamle Rom!

Til eftermiddagskaffen eller over et glas kølig hvidvin skal vi på nærmeste hold overvære den ekstreme lidelse. Nyde kampen, hvor muskuløse mænd uden et eneste overflødigt gram fedt på kroppen næsten bogstaveligt kæmper for deres liv og mod hinanden.

Virkelig lidelse

Og det er virkeligheden, vi skal underholdes med i dag. Det er hverken Fangerne på Fortet, Vild med Dans eller X-Factor. Det er rigtige mænd, der kæmper mod hinanden. Med ansigter brændt mørkebrune af tre ugers umenneskeligt slid, inden de når foden af det mytologiske bjerg Mont Ventoux.

Som det er dette blads læsere bekendt gennem Henrik Jul Hansens fremragende reportager, bliver dette års Tour de France afgjort på de 23 kilometer, rytterne skal køre op ad dette frygtindgydende bjerg. Bjerget, hvor det stiger stejlt hver eneste meter. Kun afbrudt af lange strækninger, der er endnu stejlere. Mere spektakulært kunne løbet ikke udtænkes, og en så dramatisk afslutning er sjældent set tidligere i løbets 106-årige historie.

Medierne har da også varmet godt op. TV 2's morgen-tv har over flere morgener filmet deres medarbejders ensomme kamp mod bjerget. Magasinet Euroman har haft tre medarbejdere til at køre turen, så bladets læsere kunne være passende forberedt. Og den agtværdige britiske avis Financial Times havde i weekendudgaven sidst i juni en reportage fra en amatør-opkørsel på bjerget.

TV 2 er dog nærmest gået i selvsving. I de tre uger, Tour de France er kørt, har stationen næsten hver eneste dag haft en veltrænet sportsperson i studiet, hvor han og i lidt mindre omfang hun på en faststående racercykel tilsluttet en storskærm prøver kræfter med bjerget. Det er ganske givet anstrengende at køre op ad Mont Ventoux i Odense. Det er dog et lidt kedeligt stunt, når det fortsætter hver dag.

For det blæser ikke, regner ikke, er ikke ulideligt varmt, og luften er ikke tyk af pollen i studierne i Odense. Mont Ventoux betyder trods alt 'Vindenes bjerg', hvor rytterne næsten kan blæse ud over kanten. I år 2000 blev Etape de Tour, hvor amatører kører op, opgivet på grund af snestorm. 700 ryttere øverst på bjerget måtte senere en tur på hospitalet til behandling for underafkøling. I 1955 var varmen så voldsom, at mange ryttere kollapsede, og i 1967 døde den engelske cykelrytter Tom Simpson i 45 varmegrader. Og tre år senere kollapsede den barskeste af dem alle, Eddy Merckx, da han nåede toppen. Det daglige Mont Ventoux-stunt i Odense svarer derfor til, at man havde ladet de rigtige romerske gladiatorer slås i træningsdragt og med gummisværd. Derfor kunne TV 2 også godt have sat mere jævne folk i deres studiesaddel. Gerne kendte, hvis nu det skal være. Hvorfor satte de ikke Kim Larsen på sadlen for at se, om han kunne komme op, mens han røg smøger? I øvrigt bor han også i Odense.

TV 2 er dog gået flere skridt videre for at forberede os på den store kamp på bjerget. Hver dag har licensbetalerne kunnet svare ja eller nej til, om Mont Ventoux er den sidste bjergetape. Et ualmindeligt vanskeligt spørgsmål, som der dog er 50 procents chance for at svare rigtigt på. Den glade vinder får lov til at kæmpe mod bjerget i tv-studiet på den sidste dag i Touren. Lad os håbe, vinderen bliver en gennemsnitlig licensbetaler, så vi kan se, om det overhovedet er svært at nå toppen. Måske vinderen bliver en syvårig skoleelev, der tramper sig op? Eller måske har Kim Larsen sms'et sit svar ind?

Religiøse cykelryttere

Hvad er det, der får os til at følge dette potente drama? Altså ikke det i Odense. Selv mange Informations-læsere, der normalt har anderledes vigtige ting at gå op i, vil også følge dette menneskelige drama.

Er det maskuliniteten, der kæmper en svær kamp i disse år? Her præsenteres vi for en brutal kamp mellem mænd. Eller er det håbet om at identificere os med de yderste grænser, vi aldrig når?

Er der noget næsten religiøst i den ekstreme fokusering, rytterne viser os? Forskeren Kristian Rasmussen arbejder på en ph.d.-afhandling, hvor han sammenligner cykelrytternes hverdag og opfattelse af virkeligheden med det religiøse univers. »Cykelryttere lever i askese og udsætter deres kroppe for pinsler, der er en parallel til religiøs tænkning,« har han sagt.

Måske er det denne pinefulde lidelse, vi ubevidst stræber efter, fordi den danske hverdag måske nok er svær for mange, men den er ikke farlig. Måske er lidelsen som underholdning vigtig i et samfund, hvor fokuseringen først og fremmest retter sig mod velfærd og tryghed.

Historien er, at lidelsen er blevet populær. Måske vores liv er blevet så behageligt, at vi selv må søge vore yderste grænser for at føle, at vi lever? Eller også keder vi os bare i det liv, hvor vi jo kan række ud efter det meste? Det er svært at sige.

Men spændende bliver det i dag.

refleks@informatio.dk

Hans Kornø Rasmussen er journalist, økonom og forfatter til en række fagbøger. Senest har han dog skrevet bogen 'Hans og Bjerget' om hans egen sejrrige kamp mod Mont Ventoux-etapen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her