Klumme
Læsetid: 4 min.

Smagen af sommer

Har man ikke overskud til timevis med maden, er det vidunderligt let at lave god sommermad af de friske grøntvarer, der er nu. Til dage med lyst til at bruge lidt mere tid i køkkenet er her en opskrift på paella og hindbær-trifli
Har man ikke overskud til timevis med maden, er det vidunderligt let at lave god sommermad af de friske grøntvarer, der er nu. Til dage med lyst til at bruge lidt mere tid i køkkenet er her en opskrift på paella og hindbær-trifli
Moderne Tider
17. juli 2009

Der er sommersmag i salater fra friland, nye løg, friskopgravede kartofler, ærter lige fra bælg, struttende dild og krydderurter, gulerødder og agurker. Hindbærrene er på toppen og smelter på tungen og har intens aroma, sødme og friskhed.

For mange er det ferietid. Ferie handler om at bade, læse, dase og meget andet, og har man ikke ork til timevis med maden, er det vidunderligt let at lave god sommermad af de friske grøntvarer, der er nu. De er bedst, når de bliver tilberedt så enkelt som muligt, fordi de er så gode fra naturens hånd. Hvis man kommer lidt rundt i landet på de lidt mindre veje, er det værd at handle ved de mange vejboder eller gårdbutikker med friskhøstet frugt og grønt. Lige nu er udbuddet godt.

Spis en portion friske ærter på vejen hjem. Og lav en af de mange enkle klassikere, som er til at håndtere i små sommerhuskøkkener og på grillen. Der er mange populære retter, der på denne tid af året smager godt, og som er fine, selv om det ikke er kulinariske nyheder: Friskrøget fisk med nye kartofler og dild, kylling med agurkesalat, stegte rødspætter, grillede jomfruhummerhaler, lammesteg med tzatziki, gode pølser og bøffer fra grill med kold kartoffelsalat, tomatsalat med nye løg og så videre. De næste uger er det højsæson for søde kirsebær. Kirsebær er gode stegt få minutter i lidt smør på en varm pande som tilbehør til kød eller fjerkræ. Og kirsebær er bare gode som sig selv lige til at køre ned!

Det er nok ikke nødvendigt at give opskrifter på en god skål grøn salat, sprøde kogte nye grønsager og nyopgravede kartofler med en klat smør eller et skvæt olivenolie, salt og et godt drys friske hakkede krydderurter: Spis af det hele, så længe det kan fås!

Til dage med lyst til at bruge lidt mere tid i køkkenet er her en opskrift på paella og hindbær-trifli:

Paella med friske rejer og grønsager

Retten kan varieres på mange måder og være baseret på fisk eller lyst kød eller eventuelt begge dele. Det kan være kanin, kylling, snegle, muslinger, blæksprutter og rejer eller fisk. Grønsagerne må gerne være de søde som ærter, hestebønner og rød peberfrugt blandet med nye løg eller forårsløg. Paella skal krydres med safran. Citron i både er et godt tilbehør til paella, da det fremhæver smagen og gør den frisk.

Til 4 portioner
4 dl spanske Valencia ris eller langkornede ris, for eksempel basmati eller jasmin
6 dl vand
cirka 1 tsk. havsalt
1 god kylling skåret ud i lår og bryststykker
2 dl hvidvin
0,2 g hel safran (safrantråde, fås i små breve og æsker flere og flere steder)
2 nye løg eller 1 bundt forårsløg
750 g friske ærtebælge
2 tsk. groft salt
friskkværnet peber
300 g friske pillede rejer, for eksempel fjordrejer, skagens- eller gourmetrejer (nyt dansk fersk produkt) eller 12-20 stk. jomfruhummerhaler
1 citron i både

Skyl risene i koldt vand. Hæld dem i en si, og sæt den i en skål med vand. Skift vandet nogle gange, så risene bliver mere løse. Bring vand i kog. Tilsæt salt og afdryppede ris. Kog 12 min. ved svag varme under låg. Fjern gryden fra varmen, og lad risene trække yderligere ca. 15 min.

Skær kyllingen i 6-8 stykker. Læg kyllingelår i en gryde, og tilsæt hvidvin, safran (knust mellem fingrene eller i en morter), salt og peber. Læg låg på, og lad lårene simre ca. 40 min. Tilsæt bryststykker efter 20 min., og lad dem simrer med de sidste ca. 20 min.

Pil løg og skær i mindre stykker. Kom dem i gryden og kog 3-4 min. evt. med jomfruhummerhaler med skal og lagen fra kyllingen.

Bland risene sammen med kylling, løg og pillede ærter og eventuelt pillede rejer. Lad retten simre videre et par minutter. Rør jævnligt, og smag til med salt og peber. Giv stykker af citron til.

Hindbær-trifli

Læg afkølede makroner i portionsglas eventuelt vædet med portvin eller frugtsaft. Læg råsyltede hindbær, andre bær eller frugter og en klat vaniljecreme med flødeskum på toppen.

Mandelmakroner (ca. 10 portioner):
125 g mandler, økologiske usmuttede
300 g lyst rørsukker
2-3 æggehvider (1 dl)
Tænd ovnen på 125 grader. Blend mandlerne og sukker meget fint i en foodprocessor. Tilsæt gradvist æggehviderne og stop, når det har en passende, grødagtig konsistens.
Kom dejen i en sprøjtepose eller en frysepose, hvor et hjørne er klippet af. Tryk dejen ud i cirkler på 2-3 cm. Bag dem ca. 20 min. Kan opbevares i tætsluttende glas eller kagedåse.

Råsyltede hindbær:

Mindst 100 g friske, hindbær pr. portion
Evt. 1 tsk. flydende honning eller rørsukker
Rør bær med lidt honning eller rørsukker, og lad det trække nogle timer tildækket i en skål ved stuetemperatur.

Vaniljecreme med flødeskum:
0,5 stang vanilje
5 dl sødmælk
5 æggeblommer
25 g majsstivelse (maizenamel)
50 g rørsukker + lidt til drys
Tilsæt: 1,5 dl piskefløde som flødeskum
Flæk vaniljestangen og kom kornene og den tomme vaniljestang i en gryde med mælk, sukker, æggeblommer og majsstivelse. Pisk det godt sammen. Kog cremen under omrøring ca. 4 min. Si cremen over i en skål. Drys cremen med sukker, så den ikke trækker skind. Sæt den i køleskabet. Når cremen er kold, vendes let pisket flødeskum i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Birthe Gawinski

hej Katrine!
Jeg er som underviser i spansk meget interesseret i alt spansk, og er ret begejstret for spansk mad - jeg har lavet såvel en spansk-dansk onlineordbog og en spansk madblog, som jeg forsøger at få tid til at holde i live:
http://spanskmad.dk/
http://spanskmad.blogspot.com/

Jeg blev opmærksom på din opskrift på 'paella' i går, men blev mere og mere overrasket, jo mere jeg læste - efter min mening har den opskrift intet med paella at gøre. Ingen spansk husmor eller kok ville kunne genkende denne typisk valencianske ret, som af nogle betragtes som Spaniens nationalret.

Problemet starter, hvis man bruger lange ris i stedet for de valencianske 'arroz bomba' (grødris) - og hele idéen med paellaen er at risen skal simre sammen med de andre ingredienser for at give den rette smag - det duer ikke at tilberede de enkelte ingredienser og så 'smaske' det sammen i en gryde til sidst - en gryde!!!! - næh man skal bruge en paellapande, hvis man skal gøre sig håb om at få en 'ægte' paella ud af det - og de kan købes forskellige steder i Danmark nu (det kunne de ikke, da jeg begyndte at lave paellaer i 60-erne, da måtte man hjembringe dem fra Spanien - og det gør jeg stadig ....)
Som jeg nævner i min blog, er der ikke én rigtig måde at lave paella på, men der er visse 'regler' - og én af de vigtigste er at paellaen (risene) skal stå og suge alle de gode ting fra ingredienserne op i løbet af den tid det nu tager for risen at blive 'mør'.

Den bedste paella jeg har fået, var i en appelsinlund i nærheden af Valencia, hvor den blev tilberedt over et bål af appelsingrene og spist direkte fra den enorme pande :-)
hilsen
Birthe