Klumme
Læsetid: 3 min.

Bliver bøsser med børn også ramt af pænhed?

Det er vildt revolutionerende, når bøsser får børn. Og totalt reaktionært. Lidt strøtanker fra bøssen ved puslebordet
Moderne Tider
14. august 2009

Så sad man der, en varm sommeraften i juli på Hvidovre Hospital og havde fået en unge. Tilværelsen som far var begyndt. Og alt det, man havde læst om, forestillet sig og diskuteret med mødrene til guldklumpen og alle andre, blev nu virkelighed og hverdag.

Og når bøsser får børn, så åbnes der for andet og mere end bare bleskift og børnepenge. Og spørgsmålet om, hvem der henter og bringer til og fra svømning. Gennem de seneste 20 år har lesbiskes børneønsker stået højt på den politiske dagsorden og mærket homomiljøet. Nu er turen kommet til bøsserne med de seneste skridt på vejen mod lovliggørelse af homoadoption som et tydeligt tegn.

Sød mor og blød far

Og kombinationen bøsser og børn gør noget ved samfundet. For hvad sker der, når heteroseksualitet og faderskabet frakobles? Forestillingen om den heteroseksuelle kernefamilie som udgangspunkt for alt og alle er gennem de seneste årtier blevet overhalet indenom af virkeligheden adskillige gange, og dette er endnu et tabt slag. Måske kunne de lære lidt af det ude i Baby-sam og omegn, hvor verden stadig hænger bedst sammen hvis der er en sød mor, en blød far og en virkelighed, der kan deles op i lyserødt og lyseblåt.

Og hvad betyder bøssers børneønsker og -muligheder for synet på adoption og børnefabrikation som sådan? Vil homointeresseorganisationerne nu kæmpe for surrogatmødre og transnational adoption som en rettighed. Og hvilke tanker gør man sig om forholdet mellem underklassekvinders situation (i det globale syd) og hvide (middelklasse-)bøssers efterspørgsel. Hov, nu skal man til at forholde sig til magt, fattigdom og alt muligt andet.

Med barnvogn på bar

Men det med børnene gør også noget ved bøsserne. En af mine veninder mener, at det lesbiske babyboom i 90'erne var med til at smadre det lesbiske miljø. Nu var teddybamser vigtigere end fadbamser. Og miljøet gik kold. Jeg kan da godt frygte, at bøsserne kan blive suget ind i samme pænhedsspiral, hvor meget kommer til at dreje sig om børn, familier og en stille lørdag aften foran fjernsynet (for vi skal jo være friske til babybio næste formiddag). Kort sagt: bliver Mens Bar ved med at være sexet, når der kommer barnevognsrampe ved indgangen? Og hvad med alle de bøsser, der stadig ikke vil eller kan få børn - bliver de nu stemplet som afvigere, der trods muligheden for partnerskab, bebs og regnbueforbrug, stadig tumler perverteret rundt?

Sunde interesser?

Kigger man på folketingsdebatterne om homoadoption, kan man godt frygte, at det er en intenderet eller uintenderet effekt af adoptionsmuligheden. Selv de mest progressive folketingspolitikere har det med at skrive børnemuligheden ind i en 'velkommen ind i klubben med de sunde interesser'- sammenhæng. Og det er egentligt ganske træls.

Børn gør også noget ved bøsseparforhold, kærlighed og sex. Jeg var med en af mine heteroseksuelle venner på stripklub under en rejse for nyligt. Ret kedelig oplevelse, og han kommenterende: »Ja vi heteroseksuelle er jo kommet lidt frem i bussen, men det er jo nok stadig lidt mere tamt end hos jer.«

Jo tak. Og med børn på sidelinjen er det åbent, hvordan opskriften sex, parforhold og kærlighed skal hænge sammen. Det giver masser af muligheder og frustrationer. Og udfaldet kan både blive ret kreativt og dybt kedeligt.

På samme rejse købte jeg en sparkedragt til min datter. Lyserød og med teksten 'Ser jeg tyk ud i denne her ble'. Ret barnligt og bøsset, hvis jeg selv skal sige det. Det skal nok gå alt sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her