Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den digitale nomade spejder efter en lejrplads

Ensomhed. Den bærbare computer, det billige bredbånd og den globaliserede økonomi har skabt en ny type medarbejder - den digitale nomade, som nægter at møde på kontoret. Han har dog et problem: Det er kedeligt at arbejde alene
Alene. Med den digitale kommunikation er kontorlandskabet blevet overflødigt. Men behovet for uformel menneskelig kontakt kan ikke tilgodeses via nettet, og det får nu flere af de digitale nomader til at finde veje tilbage til kollegerne.

Alene. Med den digitale kommunikation er kontorlandskabet blevet overflødigt. Men behovet for uformel menneskelig kontakt kan ikke tilgodeses via nettet, og det får nu flere af de digitale nomader til at finde veje tilbage til kollegerne.

FREDERIC J. BROWN

Moderne Tider
8. august 2009

»Jeg kan se ud på Gran Canaria. Solen skinner. Det er der ikke noget kontorlandskab, som kan slå!« Manager i IBM's Software group Luis Suarez er begejstret. Han er endelig blevet løsladt fra kontorlandskabets fængsel, for med sin laptop og sin iPhone kan han arbejde, hvornår han vil, og endnu bedre: hvor han vil.

»Min ene projektleder sidder i North Carolina og den anden i Madrid, men de følger med i mit arbejde på Twitter og på andre networking forum. Det gør mine kolleger og eksterne samarbejdspartnere også. I et firma som IBM har man alligevel aldrig mulighed for at sidde sammen med alle sine kollegaer,« siger Luis Suarez, som er lykkelig for den teknologiske udvikling, som har gjort hans livsstil mulig.

»Det kunne ikke lade sig gøre for 10 år siden, da man kun havde e-mail, for de sociale software er ekstremt nødvendige for mit arbejde. Det er her, at jeg får min faglige sparring og kontorsladderen,« siger Luis Suarez.

Starbucks fremfor storrum

Amerikanerne kalder dem digitale nomader. Det er dem, som helt eller delvist har droppet kontoret og i stedet arbejder i Starbucks cafeer, i lufthavne, eller slet og ret ved swimmingpoolen.

I dag sælges der for første gang flere bærbare end stationære computere, og prisen på bredbånd bare falder og falder. Udviklingen inden for mobiltelefoner er en anden vigtig faktor. Man anslår, at der i 2012 vil der være omkring seks milliarder mobiltelefonforbindelser, og langt de fleste vil kunne bruge deres telefon til at gå på nettet.

Dermed har størstedelen af klodens befolkning i princippet mulighed for at leve som digitale nomader.

Luis Suarez hilser udviklingen velkommen.

»Jeg håber, at vi snart vil blive bedømt udelukkende på vores performance og ikke på vores tilstedeværelse. Recessionen vil accelere udviklingen, for det er simpelthen billigere at have mennesker som mig ansat,« siger han.

Kamp mod ensomheden

På de utallige fora for de digitale nomader, som er blomstret op i det seneste år, diskuteres et problem intenst: Hvordan man undgår ensomheden. For de digitale nomader, som lever af gode ideer, har måtte erkende, at det kan være svært at få dem alene.

Web. 2.o-udvikleren Amit Gupta startede sammen med sin ven Luke Crawford websitet www.jelly.com. Her opslåes adresser på mødesteder, hvor digitale nomader kan sætte sig sammen og arbejde på deres projekter.

»Jeg arbejdede som selvstændig konsulent og opdagede, at jeg savnede nogle at brainstorme og udvikle ideer med, når jeg sad derhjemme. Så min bofælle og jeg lavede så et site, hvor vi inviterede hvem som helst til at komme og arbejde på deres projekter i vores køkken.«

I dag afholdes der jellies som de kaldes i over 100 byer fra Washington til Budapest over Nairobi. Amit Gupta plejer selv at deltage i en hver 14 dag.

»Det er både freelancere og fastansatte, som kommer, og det hele er helt uformelt. Normalt er en jelly ret stille om formiddagen, så lærer folk hinanden at kende over frokosten, og så diskuterer de ellers deres projekter om eftermiddagen,« siger Amit Gupta, som selv er gået tilbage til et rigtigt kontor, da han startede sit nyeste firma Photojojo.

»Det er meget romantisk, når folk tror, at de bare kan droppe kontoret, for de opdager hurtigt, at de savner at være sammen med andre mennesker. Det er simpelthen samarbejde, som skaber de bedste resultater«.

Et fysisk behov

Amerikanske Michelle Chang, som er partner i konsulentfirmaet Red Associates med kontor lige ud til Kongens Have, har leget med ideen om at blive digital nomade. Hun vil nemlig gerne flytte over til sin mand i London, men selv om parret nu er langdistance på tredje år, er det alligevel nemmere at holde kærligheden i live gennem weekendbreaks end at holde firmaet på sporet gennem Skype.

»Vi er et internationalt firma og bruger mange af de nye teknologiske muligheder for at kunne kommunikere med vores kunder og vores medarbejdere, men som chef er jeg nødt til at være fysisk stede. Når jeg skal vise vores ansatte, at jeg er begejstret for vores nye salgstal, så skal de kunne se det på mig. Det er simpelthen ikke alt, som kan kommunikeres gennem telekonference eller instant messenging, « siger Michele Chang, som ironisk nok har brugt en stort del af sit arbejdsliv på at studere mobilitet.

»Vores studier har tit påpeget, at meget forsvinder, når mennesker ikke opholder sig i det samme rum. Red Associates har for eksempel kontorer i både New York og Hamburg, og vi taler med medarbejdere gennem ugentlige videokonferencer, men det fungerer ikke ligesom et almindeligt møde. Alle har en tendens fokusere på skærmen, så medarbejderen i det andet kontor kan ikke bare deltage i et møde på lige fod med de andre. Han er i centrum og det er ikke altid ideelt,« siger Michelle Chang og fortsætter:

»Hvis der er noget, internettet har lært os, så er det jo, at mennesket er et socialt dyr, som gerne vil være sammen og interagere. Og endnu er der ikke opfundet en software, som helt kan erstatte behovet for at mødes rent fysisk.«

Nomadestress

Carsten Sørensen er forsker ved London School of Economics og har i de sidste 10 år studeret de fleksible vidensarbejdere. Han påpeger, at de digitale nomader har andet end ensomheden at slås med.

»Jo tættere teknologien kommer på kroppen, des mere paradoksalt bliver vores forhold til den. Og med iPhone og Blackberrys er både vores arbejdsliv og vores privatliv blevet bærbart. Det gør det svært at sætte grænser op for sig selv. Jeg læser for eksempel min email i min ferie, og har derfor nu brugt noget af min fritid på at tale med dig om mit arbejde. Og jeg er ikke den eneste, som gør det, tværtimod,« siger han og sammenligner det nye nomadeliv med den tidlige industrialisering.

»Dengang skulle man lære bønderne at adskille deres fritidsliv og arbejdsliv, når de startede på fabrikkerne. At man ikke måtte have sex i arbejdstiden. At man skulle møde på et bestemt tidspunkt, og gå på et andet. I dag er vi på vej tilbage til et samfund, hvor skellet mellem arbejdsliv og fritid er opløst. Det kræver helt nye arbejdsnormer, og dem har vi ikke fundet endnu. Netop derfor kan det her blive starten på mange konflikter både for virksomhederne og for den enkelte nomade.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Christian Alstrup

Den korrekte adresse til Jelly er: www.workatjelly.com