Note
Læsetid: 1 min.

Double Indemnity (1944)

En klassisk film noir og et af Billy Wilders hovedværker. Den er baseret på en bog af James M. Cain, har manuskript af Raymond Chandler og Wilder selv og handler om begær, bedrag og mord
Moderne Tider
14. august 2009

En klassisk film noir og et af Billy Wilders hovedværker. Den er baseret på en bog af James M. Cain, har manuskript af Raymond Chandler og Wilder selv og handler om begær, bedrag og mord. Forsikringsmanden Walter Neff (Fred MacMurray) falder for den smukke, Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwykc) og indvilger i at skaffe hendes mand af vejen efter først at have ulykkesforsikret ham for 50.000 dollars. Mordet går som planlagt, men Walters kollega, den garvede forsikringsefterforsker Barton Keyes (Edward G. Robinson), lugter lunten, og nettet strammes langsomt om Walter, ikke mindst fordi Phyllis viser sig at være helt igennem iskold og upålidelig. I sidste ende er det Walter Neffs drifter og amoralske adfærd, der får skovlen under ham, og i rammen om fortællingen dikterer han hårdt såret og lettere selvironisk sin tilståelse til Keyes' båndoptager. Om noget er det budskabet i den hårdkogte film - man ligger, som man har redt - der er fyldt med stemningsfulde billeder, vittig dialog og fantastisk skuespil fra MacMurray, Stanwyck og Robinson som den umanerligt skarpe Keyes, der i øvrigt er som en far for Walter.

Double Indemnity. Instruktion: Billy Wilder. Manuskript: Raymond Chandler og Billy Wilder. Kan fås på dansk dvd fra Pan Vision

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her