Sensommeraftener

Agurken kan noget særligt for tiden, ligesom fjordrejen og krabben
Moderne Tider
14. august 2009
Agurken kan noget særligt for tiden, ligesom fjordrejen og krabben

Vi er mange, der er tilbage til normalen efter ferie- og sommertid, og den daglige mad er igen i fokus. Her midt i den gode høsttid er det let og relativt hurtigt at lave mad af de mange gode velsmagende grønsager som majskolber, kartofler, salater, tomater, squash, krydderurter ... Hvert år overraskes jeg over, hvor smagfulde agurker kan være med rigtig agurkesmag og saftighed. Uden for sæsonen kan de være en noget vandet oplevelse. Men lige nu kan man få de spændstige, sprøde agurker dyrket på friland. Frilandsagurker er ofte mere ru eller noprede og kan skrælles, hvis de er meget tykskallede. Glatte agurker kommer oftest fra drivhus. Små agurker – der også sælges som snack- eller skoleagurker smager ofte af mere, men alle typer har mere smag nu. Agurk er god til skaldyr og fiskeretter. Ofte er det lette retter, som enten er forret eller skal suppleres af flere småretter. Lige nu er der fine blåbær, meloner, og vi er ved at tage hul på den store frugttid med masser af blommesorter, sommerpærer og – æbler. De passer godt til ost og kan være en dejlig enkel andenservering efter lettere grønne retter. F.eks. blåskimmelost med pære og blåbær eller sveskeblommer og vand- eller honningmelon med feta.

Indimellem dage med hurtig enkel og dejlig hverdagsmad er der weekender eller fridage med mulighed for at bruge lidt ekstra tid på maden. Weekendmad er et sjovt og måske lidt gammeldags begreb, der betyder at maden godt må tage tid, og måske være lavet af råvarer der er lidt sværere at skaffe eller være lidt dyrere – men som ikke nødvendigvis er festmad. Forleden lod jeg mig friste af nogle levende taskekrabber, der tager lidt tid at få kogt og pillet. Ofte spiser man blot krabbekløer, men de hele levende krabber dukker op ind imellem – de fleste er vist franskmænd. Faktisk smager kødet i selve dyret på en anden måde end det hvide kød i kløerne. Kødet i kroppen kaldes også det brune kød og har smag af havdyr-indmad og er ikke så sødt som kødet fra kløerne. De hele krabbers kløer er mindre kødfulde end de færdigkogte kløer, man ofte kan købe hos fiskehandlerne. En anden mulighed er at koge levende fjordrejer, der er små og kræver tid at pille, men det lønner sig, for de er ufatteligt lækre. Er der ikke noget levende at få, er et godt alternativ de norske kogekrabbe-ben eller -klør, der fås som frostvare. Kongekrabbe kaldes også kamtsjatkakrabbe. Den kommer fra Rusland og er en forholdsvis ny krabbeart i norske farvand. Kongekrabben kan blive omkring fem kg tung og 50 cm i diameter. Kog benene i 5-7 min. i rigeligt saltet vand evt. med krondild eller frisk dild og peberkorn. Lad dem trække i lagen ca. 20 min. De er meget lette at pille – klip evt. skallen op og skrab kødet ud eller brug en hummergaffel.

Agurkesalat med rejer, karry og ristet kokos – forret til fire

500 g levende eller helt friske fjordrejer (bliver til ca. 175 g pillede rejer)

Kogevand: 3 liter vand, 2 spsk. groft salt og 2 tsk. sukker

150 g yoghurt 10 procent naturel (græsk type) eller evt. cremefraiche

ca. 1 tsk. karry

2 spsk. kokosmel

1 agurk eller 2 skoleagurker (skrællede i skiver)

1 tsk. hel rosenpeber knust

Tilbehør: små friskkogte kartofler eller brød

Kogning af fjordrejer: Sæt vand over, bring det i kog, og tilsæt salt og sukker. Kom rejerne i, når vandet koger. Kog ca. 2 min. til rejerne skifter farve, eller til vandet lige akkurat når kogepunktet igen. Hæld dem i et dørslag og skyl evt. under rindende koldt vand, men kun hvis de er kogt rigeligt. Hvis portionen er stor, koges i flere omgange. Det er ikke sjovt at pille overkogte rejer – de bliver løse i kødet og skallen er svær at fjerne.

Pil rejerne, når de er friskkogte og afkølede til stuetemperatur. Hold rejen i halen med den ene hånds pege- og tommelfinger og fjern rygskjoldet med den anden pegefinger. Fjern haleskjoldet med et lille tryk, og fjern derefter hovedet ved et lille tryk på siderne.

Rist kokos gyldent på en pande. Smag yoghurt eller cremefraiche til med karry.

Skær agurker i skiver og fordel på et fad eller fire tallerkener med skyllede salatblade revet i små stykker. Drys med de pillede rejer. Dryp karry­dressing på, og drys ristet kokos og groft knust eller hakket rosenpeber henover.

Kold agurkesuppe med rejer – ca. 5 portioner

175 g pillede rejer (se opskrift på kogning og pilning af 500 g friske fjordrejer ovenfor)

2 agurker (eller ca. 500 g)

0,5 l velsmagende urte- eller hønsebouillon

1 håndfuld frisk basilikum eller dild efter smag

1 dl piskefløde

lidt frisk citronsaft

salt

friskkværnet peber

Tilbehør: godt hvedebrød

Skyl agurkerne. Skræl et stykke og skær det ud i små tern til at komme i suppen. Blend skrællen og resten af agurken med lidt af bouillonen og skyllede blade af basilikum eller dild, til det er helt jævnt. Tilsæt resten af bouillonen og piskefløde, og smag til med citronsaft, salt og peber. Si evt. suppen, hvis den er for grov. Stil den i køleskab og lad den blive kold. Kom agurketernene og pillede rejer i suppen, lige før den skal spises.

Hel kogt krabbe – krabbekød til salater

Beregn 1 levende taskekrabbe pr. portion evt. til 2 portioner, hvis det er en lille forret, eller krabberne er tunge og har store kødfulde kløer.

Vej dyrene. Beregn 3-4 gange så meget vand som vægten. Altså 1 kg krabbe og 3-4 liter vand og tilsæt 2 spsk. groft salt pr. liter vand. Bring vandet i kog og kom levende krabber med hovedet først ned i vandet, så de dejser om med det samme. Bring vandet i kog og kog krabberne ved svag varme. Beregn 10-12 min. kogetid pr. kg. Lad krabberne køle af.

Læg krabben med skjoldet nedad og hiv benene af. Fjern kødet fra benene. Klip langs siderne på skallen og skrab kødet ud med en hummer­gaffel eller et grillspyd Knæk kløerne med bagsiden af en tung kniv (så knivens skær ikke beskadiges), en kødhammer eller kagerulle. Træk kødet af, fjern stivere og små skaldele. Alt dette kød er hvidt.

Kroppen åbnes ved at løfte halen og vride den af – den skal kasseres. Skoldet skal fjernes fra øjnene eller hovedenden ved at skære et snit og vippe det af som et låg på en dåse. På skjoldet er der en del blærer, der også kaldes døde mands fingre, og som skal kasseres. Knæk kroppen og skær den i stykker med en kniv og skrab det hvide synlige kød ud.

I selve kroppen findes det bløde, brune kød, som tages ud med en ske (hunnernes kød er hvidere i farven).

Rør krabbekød til salat med lidt god mayonnaise eller cremefraiche, hakkede krydderurter og smag til med salt, peber evt. citronsaft. Spis frisk salat og godt brød til.

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her