Klumme
Læsetid: 4 min.

Tidens brændende spørgsmål

Det særligt fine ved tidens politiske debatniveau er, at simpelthen ethvert tænkeligt spørgsmål, og ethvert tænkeligt forslag, kan bringes på bane og tages op til overvejelse
Moderne Tider
29. august 2009

Politik er endelig kommet ned på jorden, nu kan vi alle sammen være med. Man behøver hverken ideologisk skoling eller at være medlem af et politisk parti. Det er ikke nødvendigt at være ekspert, man behøver heller ikke være specielt velorienteret om, hvad der sker i verden. Det er nok at have meninger - og hvem har ikke det. Tidens brændende spørgsmål er dejligt overkommelige spørgsmål.

Er cigaretprisen høj nok? Det kan enhver vel svare ja eller nej til. Hvis man synes, den er høj nok, eller måske ligefrem for høj, skal man bare lade være med at stemme på venstrefløjen. Hvis man synes, kvinder ikke skal have lov til at gå i heldækkende, som oftest sorte dragter, hvor der kun lige er en sprække til øjnene, skal man give Søren Pind fingeren.

For få Nielsener

Når disse og andre vigtige emner er blevet diskuteret tilpas længe, venter der nye, lige så betydningsfulde i horisonten. En læser her i avisen har allerede foreslået, at man ser lidt på de mænd, der går med hvide tennissokker i sandaler. Læseren var vistnok ironisk, men hvorfor egentlig det? Det ser da grimt ud i det offentlige rum. Jeg selv har, ganske vist ved et uheld, men jeg ville næsten ønske, det var med overlæg, for nylig smadret min kones kaffemaskine. Jeg skulle montere en radio i køkkenet, og under arbejdet med antenneledningen kom jeg til at vælte kaffemaskinen ned på gulvet, så kanden blev knust. Den indsats mener jeg godt man kan sammenligne med jernbanesabotagen under krigen, for findes der noget mere stilløst end kaffemaskinekaffe? Hvad med et direkte forbud - eller man kunne vel som minimum nedsætte et udvalg til at se på sagen?

Et andet spørgsmål, der allerede nu trænger sig på, selv om det ikke bliver diskuteret åbenlyst, er om der er for mange jyder i vores politikorps? Er det derfor, panserne er så sendrægtige, når der er brug for dem, og derfor de så vellystigt prygler løs på københavnske piger? Det ville vel være på sin plads med en kvoteordning, så et passende antal betjente kommer fra Fyn, Lolland og Falster. Måske er der også for mange bonderøve i Folketinget? Er jeg den eneste, der har lagt mærke til, at advokater og præster - og i et vist omfang også læger - tit har de samme efternavne? Hvad taler vi om her - tilfældigheder eller yngelpleje? Nu har jeg selvfølgelig ikke tænkt mig at komme med grimme beskyldninger, men var det ikke rimeligt, hvis der blev nedsat et udvalg til at undersøge, om der nu også er nok Nielsener blandt landets sognepræster?

Barnløse nasseprinser

Der er også spørgsmålet om rygere og bilister - dermed også om ikke-rygerne og om folk, der ikke har bil længere, evt. fordi de har været dumme nok til at købe en brugt Nissan til 20.000, som så senere viste sig ikke at kunne gå gennem det lovpligtige syn. Både rygerne og bilisterne forurener på hver deres måde, men de bidrager da i det mindste til statskassen gennem afgifter. Det gør ikke-rygerne og de billøse ikke. Burde de ikke pålægges en afgift også?

Der er mennesker, der på trods af, at de er fuldt ud avledygtige, vælger ikke at få børn. Hvad kalder man den slags, der gerne vil nyde, men ikke yde? Folk, der gerne vil forsørges, når de bliver gamle, men altså ikke - i modsætning til os andre - bidrage med forsørgere. Nasseprinser, kalder man dem. Det er selvfølgelig vanskeligt direkte at tvinge folk til at avle børn, og ligefrem forestille sig statskontrollerede samlejer kan man vel kun, hvis man hedder Vestergaard og skriver klummer i Weekendavisen. Ikke at han har foreslået det, men det er slet ikke svært at forestille sig, at han kunne forestille sig det, for han har i ramme alvor talt for, at det bør være en pligt for borgerne at formere sig i forholdet 1:1. Det er jeg ikke tilhænger af, men jeg skriver selvfølgelig også klummer i en mere ærbar avis end Vestergaard gør.

Legat til Henrik Dahl

Ellers er det netop det særligt fine ved tidens politiske debatniveau, at simpelthen ethvert tænkeligt spørgsmål, og ethvert tænkeligt forslag, kan bringes på bane og tages op til overvejelse. I modsætning til tidligere tider, før revolutionsåret 2001, hvor man altovervejende diskuterede abstrakte emner som betalingsbalancer, beskæftigelsessituationen, op- og nedrustning, ideologier og al den slags. Man taler stadig om klimaet, bevares, men det er nu ellers, som om udlandet har gættet, at det nok alligevel ikke bliver særlig interessant, for der er allerede indløbet 20.000 hotelaflysninger til det store topmøde i København.

Der er heldigvis mange spørgsmål, som endnu ikke er stillet, og som ligger og venter til de tider, hvor de nuværende debatemner slipper op. Bør man give sociologen Henrik Dahl et legat fra Statens Kunstfond, så han kan få råd til at blive klippet? Var det ikke snart på tide at ensrette den tidligere Grønsundsvej, nuværende Østerbrogade i Nykøbing F, så os, der bor her, slipper for livsfarlig trafik i begge retninger? Tør Villy Søvndal have e mening om det - eller er han bange for, at Dansk Folkeparti vil udnytte situationen og beskylde ham for socialistisk vanetænkning og dermed score stemmerne? Var det ikke snart på tide at forbyde ølflasker? Sammenkrøllede øldåser giver hverken blødende hundepoter eller punkterede cykeldæk lørdag morgen.

Et sidste spørgsmål: hvad med at aflyse det næste valg til Folketinget? Så godt som samtlige politikere er jo fuldkommen enige om, at småt er godt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her