Læsetid: 8 min.

Når systemet har svært ved at skelne de syge fra snylterne

Politikerne jagter dem, socialrådgiverne tænker, de snyder, og lægerne frygter dem - underklassens syge kvinder, som ingen rigtig kan finde ud af, hvad fejler
Snyd. At tale om snyd giver jo kun mening, hvis man opfatter systemet som superretfærdigt, men det er systemet jo ikke, siger Nanna Mik-Meyer.

Snyd. At tale om snyd giver jo kun mening, hvis man opfatter systemet som superretfærdigt, men det er systemet jo ikke, siger Nanna Mik-Meyer.

Mikkel Østergaard

18. september 2009

Der er den langtidssygemeldte kvinde med parcelhus og bil i carporten. Hendes mand har et godt job, hun er ufaglært. Hvis bare hun kunne få det fitnesskort af kommunen, så ville alt gå bedre. Hun kunne træne sin smertende krop og komme videre, siger hun.

Der er den kommunale sagsbehandler, som frustreret klager over sygedagpengemodtagere, der er mere fokuserede på deres sygdom end på at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

»Hvis de overhovedet er opsøgende, så er det i forhold til at finde oplysninger om deres sygdom. (...) Den meget fine hjemmeside K10, den er meget spændende. Det er om fleksjob og førtidspension. Et forum, hvor folk kan sidde og hjælpe hinanden med, hvordan de bedst kan kringle den her, hvis de gerne vil have et fleksjob.«

Og så er der lægen, der synes, gruppen af sygedagpengemodtagere med såkaldt diffuse lidelser, altså lidelser der ikke umiddelbart kan diagnosticeres, er »krævende«. De opsøger igen og igen lægens konsultation, og lægen forsøger at tage dem alvorligt. For risikoen er jo, at man overser en somatisk sygdom. Eller også ser lægen sig som en beskytter og mægler mellem klienten og det sociale system.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Charlotte Harder

Man bør bede samtlige patienter med diffuse smerter i muskler og led om at få målt deres D-vitamin niveau, også selvom lægen finder det unødvendigt. Det er desværre endnu ikke alment kendt blandt læger, at vi har fået et problem med for lavt D-vitamin i Danmark.

Det har vi blandt andet fået, fordi vi er blevet dygtige til at beskytte os mod solens skadelige stråler, og fordi kosten har ændret sig en hel del. Vi kan ikke dække behovet alene via kosten.

Dette er ikke grebet ud af den blå luft men bittert erfaret på egen krop. Jeg har lidt af alvorlig D-vitaminmangel igennem en årrække og var til udredning ved den ene specialist efter den anden. Hver kom til sin egen fejlagtige konklusion. Jeg havde kronisk træthedssyndrom, hed det. Jeg havde formentlig ondt i leddene pga. min hypermobilitet. Eller den klassiske... det var nok psykisk. Imens blev jeg dårligere og dårligere. Jeg kunne til sidst knapt holde armen oppe for at børste mine tænder eller røre i en gryde. Jeg mistede appetitten og pådrog mig alle mulige slags infektioner. Jeg var pinedød nødt til at få hjælp fra lægen, og fik det endelig, da jeg skiftede læge for at få et nyt og frisk syn på min elendighed.

Jeg var ufatteligt heldig at det nye lægehus forskede i D-vitaminmangel og som det første overhovedet fik taget blodprøver. Normalt skal det ligge på 50 µmol/l mit var på 18! Jeg blev straks sat i behandling med indsprøjtning af D-vitamin og efter få gange havde jeg det allerede mærkbart bedre. Det var fantastisk!

Der er sket varig skade og jeg kommer aldrig op på 100% styrke igen, men jeg er på måske 80% og har taget læreruddannelsen for netop at arbejde med noget, der ikke er for fysisk krævende. Derved kan jeg nu arbejde 37 timer i en helt almindelig stilling i stedet for at have flexjob, og jeg kan sætte tempoet lidt ned, når der er behov for det.
Jeg har ikke samme energi, som andre har, når de har fri, så jeg har knapt så mange aktiviteter planlagt, men nyder at jeg kan få det til at hænge sammen.

Jeg bliver noget nedslået af at læse det sidste afsnit i artiklen og især:

»Lige meget hvad vi gør, vil de her mennesker altid være i systemet, og de har altid været der. Så måske skulle vi prøve at anerkende, at de ikke magter deres livskriser og hjælpe dem i stedet for at jagte en medicinsk acceptabel diagnose.«

Se at få udbredt kendskabet til D-vitaminmangel i en fart... det kan måske aflive mistanken om, at "de ikke magter deres livskriser".

Der, hvor man med rette kan blive mistænksom er, hvis patienten ikke vil have målt sit D-vitaminniveau. Så er de måske bange for at blive raske, bange for at miste identiteten som syge. De har i så fald nok bare glemt, hvordan det er ikke at have smerter!

Der findes ganske udmærkede alternativer til det selvdestruktive overbureaukrati som på mange måder, heriblandt de skitserede, dræner mange borgere for ressourcer og tapper systemets eksperter i et enormt gensidigt spild. Men borgerløn lader til at være tabu.

Per-Olof Johanssson

- apropos syg eller ikke: Det er da fint, at systemet modarbejder, at vi forholder os som syge, længere end nødvendigt - men det burde kunne ske uden mistænkeliggørelse. Inden otte uger synes man det er rimeligt, at der tages stilling til varigheden og hvad der videre skal ske. For at lægen skal kunne udtale sig inden for fristen osv får man brev om tilstand og varighed inden man har sat benet ud af sengen. I en følsom periode, som tiden lige efter en operation kan være, virker det som grundløs mistænkeliggørelse. Jeg ved ikke om nogen nogensinde har taget dette op - men jeg har mødt mange, som har haft samme oplevelse af den situation som jeg selv. Både mænd og kvinder!

@Henrik Wagner
Er borgerløn mulig i et samfund hvor produktion er den eneste indtægtskilde af betydning?

Jeg vil foreslå et personfradrag på eksv 150.000 kr

Liliane Morriello

Kringler vi den ?
»Hvis de overhovedet er opsøgende, så er det i forhold til at finde oplysninger om deres sygdom. (…) Den meget fine hjemmeside K10, den er meget spændende. Det er om fleksjob og førtidspension. Et forum, hvor folk kan sidde og hjælpe hinanden med, hvordan de bedst kan kringle den her, hvis de gerne vil have et fleksjob.« (udtaler en sagsbehandler) Citat slut

Hvis systemet var retfærdigt, hvis velfædssystemet fungerede, ville der ikke være behov for et forum som K10.

Hvis man af systemet er bliver tvunget til at kæmpe, og kæmpe hårdt for at få den hjælp man har behov for, når resourcerne er på deres laveste og ens liv ellers ligger i ruiner.
Så bliver det nødvendigvis et spørgsmål om sejre og nederlag, hvor man glædes over sejrene og harmes over nederlagene.

Fordommene er at Fibromyalgi er en modediagnose fra 90erne, en skraldespandsdiagnose for besværlige patienter, eller en trøstediagnose der skal give familielægen fred og ro. De personer, mest kvinder, der får diagnosen er husmødre uden uddannelse der har ondt i livet eller er opmærksomhedssøgende, hypokondere, snyltere, dovne, osv.

Jeg har, foruden flere andre diagnoser, diagnosen fibromyalgi.
Jeg har to håndværksmæssige uddannelser og en Bachelor grad.
Jeg har siden jeg var 10 slugt bøger, gennemsnitlig 2 om ugen.
Til mine interesser som privatperson hører: Psykologi, filosofi, Astronomi og Kvantum fysik, som jeg læser og studere som autodidakt. Under emnet astronomi er jeg special interesseret i Fermi paradokset. Jeg har skrevet artikler (til interesse orienterede magasiner), læst korrektur på Engelske artikler (Bladet; Nordisk Sexologi), og undervist på universiteter (Veterinær).

Fibromyalgi:
Fibromyalgi er en kronisk sygdom, hvor forstyrrelser i centralnervesystemet medfører, at de ramte lider af udbredte smerter, hurtig udtrætning, kognitive forstyrrelser i form af hukommelses- og koncentrationsproblemer samt en række andre symptomer. Forskere har påvist forstyrrelser i centralnervesystemet, og bl.a. SPECT-scanninger viser, at der er tale om en markant større smertereception i hjernen hos de ramte sammenlignet med raske kontrolpersoner.

Desuden findes der nu en ny blodprøve, APA Assay, der kan måle niveauet af Anti-polymer Antistoffer i blodet hos fibromyalgipatienter.
(Endnu ikke anerkendt)

Tvivlen om hvorvidt de symptomer patienten føler, er somatiske/organiske eller affødt af psykologiske årsager, er en svøbe som disse patienter som oftest har pisket sig selv med i årevis inden diagnosen stilles. De har ikke behov for at andre overtager svøben og pisker videre.

Før man udtaler sig om disse sygdomme, burde man sætte sig bedre ind i hvad det drejer sig om.
Der har igennem tiderne været mange sygdomme som, fordi man manglede beviser, og fordi lægen ikke kunne sætte navn på, har været afvist som værende somatiske. Simpelthen fordi man endnu ikke var langt nok i forskningen, sygdomme som i dag er anerkendt både medicinsk og alment, og som ingen kunne finde på at drage tvivl om.

Og de allerfleste, om ikke alle, fibromyalgi patienter er blevet testet for D-vitamin mangel, og tager dagligt tilskud eller får i ambulatorier jævnligt indsprøjninger. De har stadig fibromyalgi.

Kristina Nordentoft

Det er da det største omgang vrøvl jeg længe har læst.
Går de bare ud fra alle med fibromyalgi er psykisk-ustabile eller meget psykisk svage?
Helt ærligt jeg har selv været i systemet siden jeg var 18.

Jeg kan ikke arbejde, jeg kan ikke gøre rent, ofte skal jeg have hjælp til de mest almindelige ting.

Jeg har 3 ufhængeige psykiatriske undersøgelser der alle siger jeg ikke fejler noget psykisk, hvis det så bare var så enkelt.

Hvis jeg kunne arbejde havde jeg gjort det. Hvis jeg kunne lege flere timer om dagen med mine børn havde jeg gjort det. Hvis jeg kunne gøre rent havde jeg gjort det. Men jeg kan ikke, smerterne er simpelthen for voldsomme.

Og hvis man så tror det bliver lettere at hører på nogle fjolser udtaler sig om noget de åbenbart ikke har nogen synderlig viden om, kun nogle meninger og anskuelser, tja så tager man fejl.
Har de selv givet sig tid til at snakke med os med kroniske smerter?
Har de overhovedet læst at TERM-modellen, ikke har haft nogen virkning overhovedet på bare èn eneste patient?

Jeg hader virkelig folk der har stoppet deres uddannelse så langt op i r*ven at de ikke kan se at der virkelig findes folk som har ondt, folk som gennem mange år har kæmpet med systemet, læger, sagsbehandlere osv. Måske er det derfor folk med tiden udvikler deprassioner og angst, fordi INGEN tager det alvorligt, eller presser dem for hårdt i arbejdsprøvninger, og konstante udtalelser om "tag dig sammen", "det er bare noget du bilder dig selv ind", "ingen mennesker kan have så ondt uden grund".

Helt ærligt tag jer nu sammen alle i højtuddannede mennesker, der mener at have krav på at udtale sig om hvordan folk med kroniske smerter har det.
Er der en eneste af jer, der overhovedet aner om vi har ondt eller ej. Hvilken ret har I til at dømme os? Hvilken ret har I til at kalde os psykisksyge?

Charlotte Harder

@ Liliane Morriello
Jeg tror du mest kommenterede på artiklen, men til slut egentlig skriver til mig:

"Og de allerfleste, om ikke alle, fibromyalgi patienter er blevet testet for D-vitamin mangel, og tager dagligt tilskud eller får i ambulatorier jævnligt indsprøjninger. De har stadig fibromyalgi."

Jeg ved ikke om alle er testet i dag, men til gengæld ved jeg at adskillige ikke var det for ganske få år siden og blev mødt med modstand fra lægerne, fordi det var virkelig ikke nødvendigt at teste for.

Mit indlæg skal da være en opfordring til dels ikke at dømme smertelidende og til at få testet sit D-vitaminniveau hvis man lider af diffuse muskel/ledsmerter og træthed. Jeg tænker på alle dem, der går og lider dagligt, og som måske bliver sendt fra specialist til specialist, og alligevel ikke har fundet en forklaring.

Når jeg siger det så klart og måske sat lidt hårdt op, så er det fordi det er så enkel en undersøgelse og så er den alligevel så overset og for nogle kan det nærmest betyde en tilbagevenden til selve livet...

@Bill Atkins

Et personfradrag på 150.000 kr. ville ikke i sig selv sikre en vis minimumsindkomst til ældre, arbejdsløse eller syge, hvis det var det man ville opnå.

At forenkle og slå en masse offentlige ydelser sammen under en form for borgerløn og give den til alle i stedet for mange fradragsmuligheder/tilskud, det ville foruden de nævnte læger/involverede borgere også kunne frigive flere eksperter, administratorer, kontrollanter, dommere, jurister, socialrådgivere, revisorer og hvad de involverede parter eller kaldes i vores enorme bureaukrati. Om det er muligt? Nogle økonomer påstår at det ikke er dyrere end det eksisterende system.

Det er da utroligt hvad man skal læse før ørene falder af!

Et nærmere kig på hjemmesiden www.k10.dk viser jo med al tydelighed, at der som udgangspunkt ikke er tale om diffuse smerter, men tværtimod velbeskrevne og velstillede fysiske eller psykiske diagnoser, som TILSIDESÆTTES af sagsbehandlere og sociallæger i kommunerne.

Der er skrevet tykke bøger om kommunale sagsbehandlere og sociallæger, som tilsidesætter kræftdiagnoser, nedslidningsdiagnoser mv, for at spare, med personlig økonomisk ruin til følge for den ramte syge borgere, som har knoklet hele livet igennem. (Ellen Ryg Olsen: syge på tvangsarbejde, Jytte Hestbech: velfærd eller svindel)

Dansk Socialrådgiverforening har udgivet en pjece der hedder "stop ulovlig praksis" - hvorfor er dette nødvendigt????

Det er horribelt det der sker rundt om i kommunerne, og det er horribelt at der er behov for en hjemmeside som k10 - men det er der, så længe loven bliver overtrådt gang på gang!!!!

Prøv et kig her;
http://sites.google.com/site/lenamichelsen/

Sæt 15 minutter af til at se dette indslag;
http://www.tv2fyn.dk/video/20409

Dem der bliver taget ved næsen er alle I, der TROR I betaler skat for at sikre syge og handicappede deres rettigheder!

Kristina Nordentoft

Jamen hvor svært kan det være.
Alle undersøgelser viser at de fleste får det psykisk dårligere med årene, EFTER de har fået fibromyalgi, det er altså ikke fibromyalgien der kommer pga. psyken, men lige omvendt.
Samtidig er fibromyalgi altså en anerkendt sygdom af WHO, og skulle også være det herhjemme, men tingene ser åbenbart anderledes ud på papir end udført i praksis.

Liliane Morriello

Kære Charlotte Haarder,

Jo, min sidste kommentar var møntet på dit indlæg, fordi du fik det til at lyde som om at hvis man bare blev testet positiv for D-vitaminmangel og kom i behandlig for det, så kunne alle bleve raske. Sådan er det desværre ikke. Men helt sikkert D-vitamin mangel kan i sig selv have store konsekvenser for helbredet, grænsende til det livsfarlige, så det er vigtig at få checket hvis man har mistanke om det.

@ Lena M

Du skriver "Dem der bliver taget ved næsen er alle I, der TROR I betaler skat for at sikre syge og handicappede deres rettigheder!"

Jeg tror ikke folk tænker på om de betaler for syge og handicappedes rettigheder, jeg tror de gladeligt betaler skat, fordi de tror, at skulle det gå galt så er der et socialt sikkerhedsnet der vil fange dem og sikre at de ikke ryger til bunds. De tror det er dem selv de sikre, skulle det gå galt. Og de har ingen anelse om hvordan velfærdssystemet har ændret sig, de tror det stadig er som i 80erne og 90erne.

Som det er i dag så er maskerne i dette sociale sikkerhedsnet efterhånden blevet så store, at det godt nok stadig fanger dem der har behov for hjælp, men de ryger halvvejs igennem og ender med at hænge fast, og kan ikke komme fri af nettet igen, og med det, er de dømt til tiggergang og et liv i fattigdom.

Der er lige blevet fyret en medarbejder af AOF på foranledning af kommunen, fordi han tilbød at hjælpe brugerne på www.k10.dk, i kan læse hans historie her:
http://www.lyboel.dk/index-filer/Page349.htm

George Orwells 1984 har gjort sit indtog i Danmark.

Vi mangler viden.

At negligere menneskers smerter fordi man ikke lige kan gennemskue de anatomiske nøjagtigheder er udtryk for intellektuel og menneskelig fattigdom. Vi mangler viden om tidens sundhedsproblemer, og der er for mange dårlige forklaringer.

De sundhedsproblemer, som vi står overfor i dag, handler i store træk om uerkendte endokrinologiske skader. Skader i binyrer, hypofyse, skjoldbruskkirtel osv.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16522523?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&Te...

Og ja, endokrinologiske problemer giver D-vitamin mangel.
Vi mangler viden om vor tids sundhedsproblemer. At slå dem hen med bl.a. vendinger som ”noget psykisk” er fattigt. Lad os dog få valid forskning så vi kan komme videre.

Det er alment accepteret at læger - uanset om de er ansat i kommuner eller ej - kan stille tvivl ved ens psykiske tilstand, hvis de ikke er fagligt dygtige nok til at stille den rette fysiske diagnose. Pludselig har man fået en somatiseringsdiagnose out of nowhere!

Kan man forestille sig, at psykiatere - når de ikke finder psykisk sygdom - gisner om at patienter nok har leddegigt, parkinsons eller måske et brækket ben? Nej vel???

Lad dog fagfolk stille de rette diagnoser - og vær som fagmand ærlig når I ikke kan hitte ud af hvad man fejler.

Jeg er selv handicappet, med det sjældne fysiske handicap Ehlers Danlos.

9 ud af 10 adspurgte Ehlers Danlos patienter har oplevet, at manglende kendskab til diagnosen Ehlers Danlos er et problem. Mere end halvdelen af adspurgte Ehlers Danlos patienter har oplevet problemer med tildeling af sociale ydelser, på grund af problemer med afklaring. "Den evige mistro" er et stort problem, ligesom kommunerne generelt er tilbageholdende med at inddrage VISO eller landsdelscentrene på Skejby og Rigshospitalet.

Center for små handicapgrupper har udarbejdet "At leve med Ehlers-Danlos Syndrom". Jeg kan anbetale journalister og andre at kigge i denne, så vil I se hvor svært det er at få en faglig vurdering/forståelse. Dette er selvsagt omhandlende Ehlers Danlos, men problemstillingerne kan overføres til andre diagnoser også, hvor kendskabet i Kommunerne/behandlingssystemet er for ringe.

Problemet er, at mange sygemeldte danskere ikke har en diagnose FORDI de ikke har mødt den rette specialist. Det er en stor psykisk belastning ikke at vide hvad man fejler, og derfor vide, at man ikke får den rette behandling.

At skyde diagnoser som "ondt i livet" på disse folk er uartigt! Jeg tvivler på at der findes mange borgere, der ØNSKER at blive mistroet, ØNSKER økonomisk ruin, og ØNSKER det pres det er at være igennem afklaring af kommunen, hvor man gang på gang presses mere end kroppen kan holde til, med det resultat at man ligger på langs i morfin-rus for at udholde smerterne!

Hvorfor henviser kommunerne ikke med det samme til smerteklinikkerne rundt omkring? Hvorfor oplever utallige mennesker, at kommunen forhaler sagerne UDEN at henvise til speciallæger indenfor de givne symptomer, og HVORFOR har kommunerne ansat uautoriserede psykologer, der gang på gang stiller mærkelige diagnoser, vel vidende at de ikke er underlagt psykolognævnets kompetancer?

Vil I derude finde jer i at blive diagnostiseret hen i skoven af kommunelæger og kommunepsykologer, hvor I ikke kan klage til hverken patientklagenævnet eller psykolognævnet efterfølgende? Nej vel?

Henrik Wagner

Borgerløn er naturligvis mange ting, men primært gælde at BL udbetales til alle uden forudgående vurdering, (eksp se neden for) og så tror jeg det bliver svært at få nogen til at hente skrald, vaske gulve m.m.

"Alle over 18 år sikres ved lov, at de har ret til en borgerløn
på 7800 kr./mdl. skattefrit. Udbetalingen sker via skattevæsenet,
og kan forstås som en slags negativ indkomstskat for
folk uden indkomst."

http://www.borgerloen.dk/finansmodeller/finansmodeller_revideret-5_uden_...

Ann-Charlotte Kjeldsen

Tak Lilliane for din fine indføring i fibromyalgiens sygdomsbillede, det var tiltrængt viden i denne sammenhæng. Det virker nemlig ikke for alle kun at tage vitamintilskud.

At mistænkeliggøre syge mennesker er virkelig lavmål af menneskelig opførsel. De 2 sikkert velmenende mandlige forskere skulle kølhales gennem det nu snart så groftmaskede sociale sikkerhedsnet, så ville deres skribentpibe hurtigt få en anden lyd.

Hmn ... det første jeg tænker er at det er ganske naturligt at det er kvinder. De er nemlig langt mere udsatte end mænd for de fleste autoimmune lidelser, som udgør største delen af syge i Danmark. Fibromyalgi linkes faktisk til minimum en af dem, Hashimotos. Bare det alene lider 150.000 af i Danmark og ca 10% bliver aldrig raske trods medicin ol. Så kan vi kigge på gigt - ingen en kvinde lidelse. Dårlig viden af forfatteren der har travlt med kvinder...

Hmn ... det første jeg tænker er at det er ganske naturligt at det er kvinder. De er nemlig langt mere udsatte end mænd for de fleste autoimmune lidelser, som udgør største delen af syge i Danmark. Fibromyalgi linkes faktisk til minimum en af dem, Hashimotos. Bare det alene lider 150.000 af i Danmark og ca 10% bliver aldrig raske trods medicin ol. Så kan vi kigge på gigt - igen en kvinde lidelse. Dårlig viden af forfatteren der har travlt med kvinder...