Note
Læsetid: 1 min.

Sheriffen skyder på det hele (1974)

Det er ikke selve handlingen, som gør ’Sheriffen skyder på det hele’ så underholdende, men derimod alle Mel Brooks’ anarkistiske og anakronistiske påfund
Moderne Tider
18. september 2009

Mel Brooks har stået fadder til spoof-genren - hvor man parodierer andre film - og mange af hans film fra 1970'erne er stadig blandt de bedste af slagsen. F.eks. den tossede western-komedie Sheriffen skyder på det hele, hvor Cleavon Little spiller den sorte jernbanearbejder Bart, der bliver udnævnt til sherif i en lille prærieby. Skumle forretningsfolk og en korrupt politiker vil føre en jernbane gennem byen og regner med, at en sort sherif vil bringe indbyggerne i oprør. De er da heller ikke så glade for Bart til at begynde med, men han er en sofistikeret herre, der snart vinder deres tillid, bl.a. med hjælp fra drukkenbolten og gunslingeren Jim (Gene Wilder). Nu er det dog ikke selve handlingen, som gør filmen så underholdende, men derimod alle Brooks' anarkistiske, ofte anakronistiske påfund, som vender western-genren og dens klicheer på hovedet. Helt i begyndelsen af filmen beordrer en hvid arbejdsformand sorte jernbanearbejdere, heriblandt Bart, til at synge en typisk arbejdssang. Og de begynder i stedet at synge et muntert cabaretnummer, hvilket som så meget andet i filmen virker helt forkert og udmønter sig i megen sjov og ballade. CMC

Sheriffen skyder på det hele. Instruktion: Mel Brooks. Manuskript: Mel Brooks, Norman Steinberg, Andrew Bergman, Richard Pryor & Alan Uger. Kan fås på dansk dvd fra Warner Home Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her