Klumme
Læsetid: 3 min.

At sluge hjernedøde kameler

Heteroseksuelle siger mange latterlige ting. Det gør homoseksuelle heldigvis også
Moderne Tider
11. september 2009

Fodbold interesserer mig sådan cirka ligeså meget som forklaringen på, hvorfor englænderne kører i den anden side af vejen. Og jeg kender kun navnene på de fire-fem fodboldspillere, der er lækre på den der ikke-som-naboens-søn agtige måde, som de desværre er færrest. Men i sidste uge lærte jeg navnet på to til - Mike Jensen og Jesper Christiansen. Førstnævnte råbte: »Rejs dig op, bøssekarl« til den anden under en kamp mellem FCK og Brøndby. Så blev der spidset ører hos undertegnede.

Får og bukke

At bruge 'bøsse' som skældsord, er der sådan set ikke noget nyt i. Det kan høres i skolegårde fra Gedser til Skagen. Og sågar om piger eller folk i flok. »Din søster er en bøsse,« hørte jeg i sommer to drenge råbe efter en tredje. Og da der i sidste uge var demonstration mod udvisningerne af irakerne fra Brorsonskirken råbte en række fyre 'bøssefest' efter demonstranterne.

Og bøsse er jo ikke det eneste, der råbes. Da jeg en gang for længe siden blev slæbt med i Parken, undgik jeg kun med nød og næppe at skulle nynne med på omkvæd som »Brøndby fisse er fuld af hiv« eller at råbe 'abe' efter de spillere, der havde en mørkere teint end gennemsnittet. Don Ø kvitterede da også for Mike Jensens bemærkning ved at kalde ham en »hjernedød kamel«.

Ja, i et saligt miks af homofobiske og racistiske referencer skylles fadøllen og de røde pølser ned. Fårene bliver skilt fra bukkene. Og så lidt mere trutteri i tågehornet.

Den anden vej rundt

Heldigvis er homoseksuelle mindst lige så latterlige som horderne på lægterne (der jo også tæller homoseksuelle, skal det naturligvis huskes). Intet sted som i bøssemiljøet har jeg hørt så mange bøvede bemærkninger. En del af dem står jeg selv for. Og i min egen venskabskreds, der ellers tæller folk fra hjem med klaver, og hvor der blev 'diskuteret politik ved aftensbordet', får den ikke for lidt. Martin, der tidligere har været en del om sig, bliver ofte omtalt som luder. Alle ved, at Thomas er en dåse. Og dulle er både noget, man er, og noget der benyttes som udsagnsord i variationerne at dulle sig ud eller op. Lidt ligesom når smølferne smølfer.

En norsk sprogforsker ved navn Ole Johnsen har studeret bøssers sprogbrug rundt om i verdenen. Og uden at gøre dette til en akademisk afhandling så viser han, hvordan denne rituelle tilsvining - dishing - er et fast element i bøssekulturer kloden rundt. Bøsser bruger kvindelige referencer til at henholdsvis markere og opløse grænser blandt andet for køn og den evige modstilling mellem mand og kvinde samt homo og hetero. Og i bøssemiljøet får sprogets leg med normerne ofte farve fra misogyniens palette.

Vide rammer

Så mens der på fodboldbanen, i skolegårdene og på gaden er gang i at dømme folk ude eller inde af det gode selskab med bøsse som mærkat, og dermed at forsøge at fastfryse roller og grænser, så er der gang i forstyrrelserne og genfortolkningerne hen over bardisken på den nærmeste bøssebar, ofte med udgangspunkt i de damer, der netop ikke er til stede. Enhver sociologs vådeste drøm.

Samtidig er der fart over feltet i debatforaerne på nettet. For er denne tilsvining i og uden for sportens verden i orden eller ej? Skal vi være bekymrede, forargede eller ligeglade? Folkedommen synes at lyde på, at der er vide rammer. Med mindre der altså kommer et par lækre lamseben på tværs, som bloggeren PH slår fast på sporten.dk:

»I kampens hede er det vel fair nok, at de kalder hinanden alle de navne, de overhovedet kan finde på. Så længe de ikke kommer op og slås. At det så er HELT FORKERT at kalde netop Jesper Christiansen for bøsse, vil jeg godt lige påpege, da han da har den lækreste lækre lamse af en kone.«

Sune Prahl Knudsen er journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her